Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
реферат 3.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
59.39 Кб
Скачать

Висновки

Чи існує взагалі прогрес в культурі? Відповідь може носити двоякий характер, з одного боку: навряд чи можливо створення більш значущих творів мистецтва, ніж ті що були створені митцями минулого, тим що ми по праву вважаємо класиками.

З іншого боку науковий прогрес, з його досягненнями сприяє тому, що в сучасному світі створюються нові технології, з‘являються нові досягнення в галузі культури, про які в минулому людство навіть не мріяло. Завдяки сучасним технічним засобам можливо залучення більш широких мас до надбань світової культури, сучасні технології допомагають зберегти і надбання минулого.

А може це ми просто виправдовуємось? Так, тепер ми приймаємо ванну частіше, ніж колись, тепер більше людей вміє читати і має доступ до високого мистецтва. Та від цього нікому легше не стало. Десь там, в століттях, ми загубили найцінніший скарб, що, принаймні на мою думку, був великим надбанням культури і її головним рушієм – духовні цінності і орієнтири. Маємо поняття масової культури. Здавалось би вона могла б слугувати для духовного надбання мас. Але не дурімо себе – поширення доброго принесло і поширення злого, хоч як по-дитячому це б не звучало…

Використана література

  1. Полікарпов В. Лекції з іісторії світової культури. - Харків, 1990

  2. Сарасоса Ф. Завтра всегда поздно. - М., 1989

  3. Теорія та історія світової і вітчизняної культури. - К., 1993

  4. Фромм Э. Бегство от свободы. - М., 1990

  5. Інтернет.

9