Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція 6.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
29.08.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

5. Соціологія споживання.

Споживач як об'єкт дослідження має такі властивості:

1) певну купівельну спроможність у вигляді необхідної суми грошей;

2) можливість вибору між покупкою товару або відмовою від неї;

3) при бажанні зробити покупку мати можливість вибору між багатьма запропонованими до продажу товарами.

У процесі свого вибору покупець, як правило, віддає перевагу такому типу товару, який він вважає зразковим, і тому цей тип впливає на його рішення про покупку, оскільки формує його пізнавальні уявлення про корисність продукту, який купується.

Формування такого типу має чітко виражений соціальний характер. Процес його внутрішнього засвоєння відбувається у свідомості багатьох індивідів, цей зразок існує у вигляді торговельної марки. Марка закріплюється й відтворюється в масовій свідомості як символ поєднання відповідного товару зі зразковим уявленням про нього. Марка не просто «приклеюється» до товару, не просто фізично приєднується до нього, вона стає соціальним явищем, існує як звичайне оцінкове судження про якість вибраного товару, яке набуває характеру аксіоми.

Хоча будь-яке окреме споживання – це найбільшою мірою особистий вчинок, проте спосіб споживання – це переважно систематична соціальна поведінка, що стабілізується в рамках певних соціальних структур, які відрізняються одна від одної в різних соціальних системах.

«Аксіома поведінки споживачів» – логічне вираження процесу пристосування людей до існуючих умов життя у формі певного способу споживання. Тобто, люди шляхом придбання матеріальних благ не тільки задовольняють свої особисті потреби, але й символічно позначають свої успіхи в досягненні певного рівня доходу, що давав би їм підстави бути зарахованими до соціальної верстви з високим рівнем споживання.

До таких аксіом відносять:

1) Аксіома уподобань (преференцій). Виходить із того, що споживачі, які зіштовхуються зі зростаючою кількістю споживчих альтернатив (зі збільшенням асортименту товарів, збільшенням кількості торговельних марок), при здійсненні покупок керуються стійкою, відносно сталою шкалою переваг, що має надзвичайно важливе значення для прогнозування майбутнього товарного попиту та формування замовлень підприємств-виробників. Покупці при цьому прагнуть придбати ті товари, що згідно з каталогом відповідають верстві споживачів з більш високим (ніж у них) рівнем доходу або заробітною платою. Чим більша привабливість нині недосяжного споживчого вибору, тим більше почуття гіркоти й розчарування, викликане відсутністю можливості отримати бажане благо, і тим міцніший намір задовольнити цю потребу в майбутньому.

2) Аксіома зобов'язуючого споживання. Оскільки характер споживання кожного суб'єкта визначається настановами, які керують його поведінкою, а також панівними в даній соціальній системі способами споживання, то й саме споживання має конформістський характер, що сприяє зміцненню системи.

3) Аксіома пластичності (гнучкості) споживання. Стверджує, що потреби людей мають здатність пристосовуватися до навколишнього середовища і тому зазнають впливу зовнішніх факторів і через це можуть стати об'єктом маніпулювання. Справедливість такого погляду підтверджена багаторічною практикою маркетингової діяльності корпорацій, що не тільки вивчають існуючі потреби, але й формують майбутні потреби потенційних покупців.

4) Аксіома інновацій. Нововведення призводять до виходу багатьох товарів з ринку (гасові лампи, грубні праски, примуси, керогази) і надходження нових, не відомих раніше благ. Будь-яке нововведення спочатку знаходить застосування всередині невеликого кола осіб, потім воно набуває поширення в певному соціальному середовищі, тут же поступово відбувається процес внутрішнього засвоєння споживачами даної інновації. І лише через певний час, одержавши визнання в найбільш заможної частини споживачів, «інноваційна модель» прокладає собі дорогу на «ринок».

Економіко-соціологічною наукою встановлено, що як зовнішні, так і внутрішні детермінанти впливають на два змінних фактори: спроможність споживати і готовність до споживання. Основою детермінанти індивідуального споживання є користь, очікувана індивідом від даного блага. Ядром споживчого синдрому була і залишається воля до виживання, що знаходить вираження в прагненні задовольнити в першу чергу потреби, пов'язані з інстинктами людини, незалежно від об'єктивно сформованих умов.

На поведінку споживача значно впливає його оточення, спеціальне середовище, що має значення незалежного змінного фактора. Це насамперед соціальні групи, які складають середовище спілкування споживача. З одного боку, вони впливають на учасників, що входять до складу групи, а з іншого – поведінка її учасників має стимулювальний вплив на споживчу поведінку інших груп, будучи зразком для порівняння та орієнтації.

Специфічними формами детермінації споживчої поведінки є такі явища, як супутній ефект, снобістський ефект й ефект Веблена, коли мова йде про форми споживчого попиту. У їх основу покладено факт про те, що така поведінка частково або повністю ґрунтується не на самих властивостях блага, що здобувається, а зовсім на інших мотивах.

Якщо при покупці якого-небудь товару споживач дотримується («відтворює», «імітує») споживчої поведінки інших осіб, це призводить або до збільшення споживання даного товару, або до скорочення попиту на нього.

Про ефект сноба, або снобістський ефект, мова йде тоді, коли попит на даний товар в окремих осіб зменшується просто від того, що інші особи (у даному випадку – члени «негативної» соціальної групи) починають «імітувати» їх власну споживчу поведінку. Результатом є негативна корекція поведінки цих осіб – вони відмовляються від покупки та споживання звичного раніше блага. За снобістським ефектом приховується спроба споживача надати своїй власній споживчій поведінці виняткового («ексклюзивного») характеру й тим самим перемістити учасників «негативної» групи на більш низький соціальний щабель на уявних соціальних сходах, дистанціюватися від такого оточення.

У випадку, коли попит на яке-небудь благо зростає від того, що ціна на нього збільшилася (позитивна корекція підвищення ціни і попиту), спостерігається явище, що дістало назву ефекту Веблена. У споживанні благ, причина якого викликана зростанням їхньої ціни, простежуються зусилля споживачів підкреслити свою винятковість шляхом демонстративного споживання цих благ і тим самим підвищити свій престиж та соціальний статус.

Поведінку, подібну до ефекту Веблена, етнографи спостерігали в середовищі індіанців Північної Америки, Меланезії та островів Папуа. Демонстративно-марнотратне споживання тут також зумовлене прагненням вождів індіанських племен підвищити свій престиж. Цю ж мету має обряд обміну подарунками. Вождь багатого племені навмисно дарує своєму сусідові настільки дорогий подарунок, що сусід не може у відповідь принести йому рівноцінний дарунок. Саме цим вождь багатого племені зміцнює свою перевагу над сусідом, власну могутність та престиж.

Реклама як детермінанта споживання.

Реклама має стратегічну мету виробників (продавців) – збільшити обсяг попиту на який-небудь продукт або групу продуктів. Потреба в продукті для виробників реклами не є величиною змінною, верхня межа якої – купівельна спроможність адресатів реклами. Як правило, реклама (особливо масова) за своїм способом дії зорієнтована на «цільові фігури», на деяку синтезовану модель особи, на деякий тип споживача, що переважає в даному регіоні. Зміст рекламного тексту, а також набір рекламних символів підпорядковані завданню формування необхідної для рекламодавців споживчої поведінки.

Адресат, до якого звернені рекламні заклики, може їх сприймати в ході пізнавального процесу або сприймати несвідомо, і тоді ці заклики досягають мети. Але він може їх відкинути або не розпізнати їх зміст, що може бути результатом невдало вибраного рекламного тексту або символів, і тоді мету реклами не буде досягнуто.

Реклама має велике значення не тільки в економічній, але й у соціальній сфері суспільства. У ході зорового та слухового сприйняття рекламних символів відбувається процес навчання споживача, який можна зафіксувати при аналізі словникового запасу в маленьких дітей, що відбиває результат засвоєння величезного обсягу споживчих знань, який відкриває можливість для регульованої соціалізації й вироблення в індивіда споживчого стандарту, який, своєю чергою, створює умови для прогнозування майбутнього масового попиту. З погляду реклами процес засвоєння споживчих знань – це процес запрограмованого навчання, мета якого - продукувати сприйняття адресатом рекламної інформації, спрямованої на спонукання купувати специфічні види товарів. За допомогою рекламних закликів споживачеві передаються уявлення про престижність рекламованого блага (на екранах телевізорів рухається не звичайний автомобіль, а «швидкохідний лімузин»).

Реклама намагається не просто задовольнити поточні потреби, а викликати до життя довгострокові, «укорінені» потреби в товарі, запропонованому рекламою. У такий спосіб досягається схильність адресатів реклами до придбання певного блага, а це створює можливість довгострокової видозміни структури споживання в напрямку, бажаному для виробників товарів і послуг.

Однак реклама намагається не тільки продукувати нові потреби, але й спонукає окремі групи споживачів відмовитися від задоволення давно вкорінених, звичних потреб. У результаті таких зусиль деякі блага економічно знецінюються, вони в очах споживача старіють, вважаються такими, що виходять з ужитку, їх «старіння» зумовлене не втратою ними фізичних властивостей, а «обґрунтоване» психологічно, зусиллями реклами, коли з її допомогою позитивні уявлення споживача про користь блага А переносяться на благо Б, що спричинює падіння споживчого попиту на перше й підсилення попиту на друге з названих благ.

Таким чином, соціальна роль реклами чітко проявляється в зміні структури переваг у споживчому попиті. Нерідко тільки реклама здатна перемістити ті чи інші блага на більш високий щабель споживчих переваг, тому що лише вона здатна надати цим благам такого привабливого іміджу.

Рекламні символи породжують у споживача ілюзію, що у випадку споживання (використання) пропонованого блага він зможе підвищити свій особистий престиж і домогтися підвищення соціального статусу. У соціальній ситуації, коли існує нерівність у суспільному становищі (соціальному статусі), люди, що перебувають на різних рівнях суспільної ієрархії, мають досить різний соціальний «ранг». У таких умовах спробу людей «вирівняти» свій соціальний статус, домогтися його підвищення психологічно цілком можна пояснити. Засобом досягнення цієї мети є споживання, воно відіграє в цьому процесі важливу роль.

Слід підкреслити роль реклами у формуванні однорідної соціальної системи. Вона займає особливо важливе місце в уніфікації не тільки способу споживання, його структури, але й в уніфікації напрямку думок, звичок і менталітету. Реклама сприяє посиленню соціального контролю над людьми, спонукує індивіда додержуватися моди не тільки в споживанні, але й у суспільно-політичному житті.

Класичним зразком престижного й «змагального» споживання є мода. Крім прагнення до підвищення престижу, «модне» споживання зумовлене також іншими мотивами (естетичними, намірами встановити соціальний контроль у звичаях ) і знаходить прояв:

1) У споживанні новинок (колір, форма, матеріал), у спрямованій на дотримання певних зразків наслідувальній поведінці значної частини населення, яка часто триває недовгий час. Цикл моди набуває «соціально зобов'язального» характеру;

2) Презентація зразків модного споживання здійснюється відомими особистостями, що впливають на суспільну думку і є законодавцями моди. Як правило, усі вони – представники вищих соціальних верств. Деякі з них вирізняються екстравагантною споживчою поведінкою, чим викликають повагу (імпонують) в певної частини населення, особливо молоді;

3) Модні вироби, незважаючи на відповідну диференціацію між ними, протягом відносно тривалого часу зберігають загальні відмітні ознаки, у результаті чого виникає модний стиль;

4) Перші споживачі новомодної продукції вдостоюються звань новаторів, першопрохідників, піонерів моди, спочатку такі прізвиська мають глузливий характер, оскільки йдеться про ексцентричного виду новинки, які через певний час «легалізуються» й використовуються навколишнім середовищем.

Суб'єктивні наміри споживачів модних виробів полягають, як правило, у їхніх спробах або піднятися на вищий рівень соціальної ієрархії, або вирівнятися серед інших (за віком) у соціальному аспекті. В обох випадках чітко простежується спроба самоствердження шляхом виділення індивіда з нижчої соціальної верстви і переходу до вищої, або закріплення у вищій верстві шляхом доведення способу споживання до рівня, що відповідає його оточенню.

Мода є типово соціальним феноменом, тому що благо набуває характеру модного блага (виробу) шляхом формування про нього відповідної станово-специфічної суспільної думки. Товар стає модним товаром у результаті певного соціального процесу і має якості модного доти, поки його з наочною очевидністю споживає зростаюча кількість людей. Однак він втрачає корисність і свою комерційну вартість (незалежно від ступеня його зношеності і наявності корисних властивостей) у міру його масового придбання й очевидного наслідування в споживанні цього товару «іншими». Зменшення оцінки вартості модного виробу настає особливо тоді, коли ті, хто вважаються «нижчими» в соціальній стратифікації, стають споживачами модних виробів, імітують спосіб споживання вищих верств.

Тому модне споживання свідчить про наявність у суспільстві соціального антагонізму. З одного боку, люди докладають зусиль, щоб шляхом модного споживання виділити себе серед інших; відокремити свою персону навіть від людей, що належать до тієї ж соціальної групи (інстинкт диференціації) і відокремитися як особистість. З іншого боку, у той самий час вони намагаються закріпити й позначити себе як складову частину своєї групи. Така поведінка додає турбот службам маркетингу: вона призводить до неприємних наслідків –рух кривої попиту в даному випадку набуває S-подібної форми й важко піддається прогнозуванню.

Так звана антимода є споживчою поведінкою тих чи інших соціальних груп (які найчастіше складаються з молодих людей, нерідко дітей багатих батьків або протестуючих інтелектуалів). Коли ж антимода починає проявлятися як масова поведінка споживачів, вона сама також стає звичайною модою.

20

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]