Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
regionalnaya_ec.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
1.1 Mб
Скачать

118. Принцип “нульового рівня” споживання природних ресурсів.

Цей принцип використовується в багатьох економічно розвинених країнах для регулювання споживання первинних переробних ресурсів у державному масштабі. За нульовий рівень береться обсяг первинних природних ресурсів, використаних підприємством за попередній рік, а на наступний – перевищення цього рівня споживання обмежується в державному масштабі чітко визначеним коефіцієнтом (це може бути для певних видів ресурсів 2-7відсотків). Дотримання коефіцієнта обов’язкове, оскільки з порушника стягується штраф, який може перевищити прибутки підприємства.

099. Транспортний комплекс причорноморського економічного району, його значення, галузева структура, основні магістралі, порти.

Автономна Республіка Крим, Одеська, Миколаївська і Херсонська адміністративні області.

Вигідне географічне положення, специфіка територіальної організації господарства, природні умови сприяли розвитку в районі морського, залізничного, автомобільного, річкового, трубопровідного та повітряного видів транспорту, які формують єдину транспортну систему і доповнюють один одного.

Найбільше значення не тільки на регіональному, а й на державному рівні має морський транспорт (Азово-Чорноморське і Ду­найське пароплавства). На морському узбережжі і на Дунаї розташовано 12 основних торгових портів, з яких найбільші — Іллічівськ, Одеса, Керч, Миколаїв, Херсон, Ізмаїл. Найбільший обсяг пасажиропотоків припадає на порти Чорного моря — Севастополь, Ялту, Євпаторію, Одесу.

Річковий транспорт. У перевезенні вантажів та пасажирів провідне місце належить Дніпровському басейну (1/2 водних шляхів). Найбільшими річковими портами є: Миколаївський, Херсонський, Ново-Каховський, Гола Пристань, Ізмаїльський, Бєлгород-Дністровський.Важливе значення, особливо для міжнародних зв'язків, має суд­ноплавство по Дунаю. Судноплавство здійснюється також по річ­ках Південний Буг та Дністер.

Автомобільний транспорт. Загальна довжина автомобільних шляхів по території Основні автомобільні шляхи державного та міжнародного зна­чення: Миколаїв—Одеса—Кишинів, Миколаїв—Херсон—Сімфе­рополь, Миколаїв—Кіровоград, Миколаїв—Кривий Ріг, Рені— Ростов-на-Дону, Одеса—Ізмаїл.

У Криму діє єдина в країні міжміська тролейбусна лінія Сімферополь—Ялта.

Трубопровідний транспорт. За винятком газопроводів Глібівка— Сімферополь—Севастополь і Джанкой—Сімферополь, усі інші газопроводи району починаються за його межами. Через район проходить транзитний газопровід Шебелинка (Харківська обл.) — Дніпропетровськ — Одеса—Кишинів з відгалуджен-ням через Снігурівку до Одеси. Газо- та нафтопроводи України з'єднані відповідно між собою і всі разом є частиною транс'європейської системи.

Через Причорноморський економічний район проходять частини таких транспортних коридорів: Балтійське море — Чорне море (Гданськ — порти Чорного моря); Євро-Азіатський. Іллічівськ (по­ромна переправа через Чорне море) — Грузія—Азербайджан (поромна переправа через Каспійське море) — Туркменія. У рамках Чорноморського Економічного Співробітництва створено транспортний коридор, який проходить через причорноморські країни

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]