Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 9-10 (23,24)Розділ IІ Композиційна орган...doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
3.89 Mб
Скачать

Розділ iі. Композиційна організація об’єкту дизайну як художньої системи

Заняття №23,24.

Тема 2.1. Особливості композиційної організації ескізу об’єкту дизайну

Вид заняття лекція (4 год.)

План заняття:

  1. Створення ескізу (основні принципи).

  2. Кольорове рішення та ахроматична подача ескізу.

  3. Гармонійне поєднання в кольорі та формі елементів об’єктів дизайну в ескізі (композиція).

  4. Ескізний проект та його завдання.

Список літератури:

    1. Сокольникова Н.М. Изобразительное искусство и методика его преподавания в начальной школе: Учеб.пособие для студентов пед. вузов. - М.: Издательский центр „Академія”, 1999. - 368с.,12 л ил.: ил.

    2. Костерин Н.Р. Учебное рисование. Киев, 1998

  1. Створення ескізу (основні принципи).

Як відомо, зображення малюнків може забирати багато часу, а можуть виконуватись і „на - швидку”. Саме до малюнків „на - швидку” відносяться ескізи, начерки.

Начерк – малюнок, який намічає лише найважливіші, загальні риси того, що повинно бути зображене; щось незакінчене, намічене лише в загальних рисах (графіка, скульптура, живопис).

Між задумом, існуючим тільки у нашій уяві, і конкретною реалізацією проекту дуже велика відстань. Почати слід з ескізу. Наступним буде проект.

Задача проекту - дати уявлення про реальний результат, скоректувати деталі і створити основу для втілення задуманого.

Джордже Вазарі пише: „Ті, що зображуються злегка і ледь намічаються пером чи чим - небудь іншим, називаються начерками. Це попередній вид малюнків, виконаних для того, щоб віднайти положення фігури і композицію виробу, відображуючи задум”.

Ескіз -1. Попередній начерк малюнка, картини або частин її. // Початкове оформлення скульптурного твору, зазвичай у зменшених масштабах. 2. Малюнок, за яким створюють що-небудь. // Технічний рисунок, виконаний від руки, з додержанням основних правил креслення.

Ескіз - майже синонім малюнку „з уяви”. Саме це і є його художнім проявом - він мислить вільно, фіксуючи свої задуми в малюнку, проявляючи себе в роботі.

Для створення ескізу потрібно спочатку задати мету, зародити ідею твору, а для неї потрібно більш уважніше прослідковувати навколишнє середовище.

Пошук невідомого у творчому процесі ескізування має спрямований характер. Кожен новий ескіз, що узагальнено виражає результати попередньої аналітико-синтетичної діяльності, є в той же час відправною крапкою для подальшого ходу думки, спрямованої на перетворення форми, об'ємно-просторової композиції, конструктивної основи об'єкта за законами необхідності, доцільності і художній виразності.

Ескізи та начерки виконують функції:

- навчально - пізнавальну, коли рисунок є засобом вивчення об'єкту і накопичення професійних знань і вмінь;

- творчу, з точки зору засобів реалістичного вираження творчого задуму.

Ці дві функції органічно пов'язані і являють собою єдинство.

Ескізів і начерків може бути десятки, сотні.

В залежності від задуму, характеру і силуету моделі, її оздоблення, фактури матеріалу художником обирається не тільки певна техніка, а й спосіб виконання начерку. Широко використовуються такі способи малювання ескізів та начерків: лінія, лінія і штрихи, схематична побудова, тональна побудова. В начерку все - і штрих, то короткий, що переходить в точку, то довгий, що іде по всій формі, і ламані, розміщені в складках тканини, і криві - все слугує поставленому завданню. Різка зміна малопомітних і чітких штрихів, м'які переходи границь форм, поєднання з фоном передають відчуття образу.

Будь - який малюнок виконується за допомогою лінії і тону. Передача предмету здійснюється завдяки закономірностям перспективи й світлотіні. Говорячи про лінію як про першооснову будь - якого малюнку слід сказати, що нею, то плавною, то контурною, можливо передати найскладнішу форму [ Кузин В.С.Изобр.иск.и методика его препод.в нач.класах.:Учеб.пособие для уч.пед.уч. - М.:Просв.,1984. - 47]. За допомогою ліній створюються форми об'єктів, пропорції. Форма кожного об'єкту визначається будовою, в основу якої покладено те чи інше геометричне тіло чи їх поєднання. Це відноситься і до будови людського тіла, його частин. В залежності від вибраного способу виконання начерку він може починатися з осьових чи середніх ліній, вказуючи на положення моделі для кращої передачі ідеї , штрихами - щоб передати легкість чи важкість твору. Процес побудови ескізу складається з декількох етапів:

1. Вибір просторового розміщення, форми і силуету, величини.

2. Тонкими, ледь помітними лініями окреслюється контур моделі і основні деталі, зберігаючи пропорції і композиційне вирішення.

3. Уточнення основних ліній.

4. Тональне надання форми.

5. Підмальовка елементів моделі.

Доцільно виконувати декілька начерків і ескізів моделі.

Ескізування - це проміжна стадія проектування, а сам ескіз - ще не остаточно обрана модель. Все залежить від рівня знань художника, його можливостей. Адже для кращої передачі задуму в ескізі чи начерку їх можна виконувати не тільки простим олівцем, використовуючи закони світлотіні, а і в кольорі [Худ. конструир. Проектирование и моделирование промишлен. изделий. Учеб. пос...с.206].

Взагалі творчі здібності розвиваються протягом усього життя особистості завдяки засвоєнню нею суспільно - історичного досвіду. Особливо інтенсивно цей розвиток відбувається в школі.