Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
21-25.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
72.7 Кб
Скачать

22. Правовий статус товариства з обмеженою відповідальністю та товариства з додатковою відповідальністю.

ТОВ визнається товариство, що має статутний фонд розділений на частки, розмір яких визначається установчими документами.

Учасники товариства несуть відповідальність в межах своїх вкладів.

ТОВ найпоширеніша форма підприємницької діяльності.

Характерні риси:

  1. господарська організація корпоративного типу. Корпоративне підприємство – утворюється декількома власниками за їх спільним рішенням у формі засновницького договору. В такому підприємстві майно створюється шляхом об'єднання майна власника; управління підприємством колективне на основі корпоративних прав.

  2. різновид господарського товариства;

  3. має статус юридичної особи;

  4. має власне майно яке формується за рахунок вкладів учасників отриманих доходів виробленої продукції та іншого майна придбаного на законних підставах;

  5. обов’язково формується два фонди:

  • статутний фонд, який повинен бути не менше суми еквівалентної 100 мін. зарплат на момент створення товариства;

  • резервний фонд, який повинен бути не менше 25% від статутного і формується за рахунок чистого прибутку товариства.

  1. статутний фонд поділений на частки, а розмір цих часток визначений установчими документами;

  2. відповідальність товариство несе майном товариства, яке належить йому на праві власності;

  3. відсутність в учасників товариства субсидованої майнової відповідальності за боргами товариства якщо вони повністю сплатили свої частки;

  4. всі учасники обов’язково приймають майнову участь і необов’язково особиста участь;

  5. обмежений рух учасників: зміна складу учасників може відбуватися при виключенні учасника з товариства, при виході учасника, при цьому необхідна згода всіх учасників на передачу частки майна третій особі;

  6. товариство має право до виконавчого органу призначати не учасника товариства;

  7. управління справами здійснюють: Вищий орган – загальні збори учасників; Виконавчий орган – дирекція, або одноосібно директор; Контролюючий орган – ревізійна комісія.

ТДВ визначається товариство, яке має статутний фонд поділений на частки розміри яких визначені установчими документами. Товариство несе відповідальність за зобов’язаннями не лише майном товариства, а й особистим майном учасників, розмір додаткової відповідальності записано в установчих документах і він є кратним до розміру частки кожного учасника.

ТДВ має ті ж самі характерні риси, що й ТОВ за винятком рівня відповідальності, це означає, що при недостатності майна товариства для задоволення вимог кредиторів учасники будуть відповідати солідарно своїм особистим майном.

  1. Особливості створення та функціонування повних та командитних товариств.

Повне товариство - це таке господарське товариство, всі учасники якого від імені товариства спільно здійснюють підприємницьку діяльність і несуть додаткову відповідальність за зобов'язаннями товариства усім своїм майном.

Товариство створюється і діє на підставі засновницького договору. Договір повинен крім загальних відомостей містити відомості про:

- розмір та склад складеного капіталу товариства;

- розмір та порядок зміни часток кожного з учасників у складеному капіталі;

- розмір , склад та строки внесення ними вкладів.

Відповідно до п.7 ст.80 Господарського кодексу України учасниками повного товариства можуть бути лише особи, зареєстровані як суб'єкти підприємництва.

Учасники несуть відповідальність незалежно від того, виникли борги до чи після його вступу в товариство. Учасник, який вибув з товариства, відповідає за зобов'язаннями товариства, що виникли до моменту його вибуття, рівною мірою з учасниками, що залишилися, протягом 3 років з дня затвердження звіту про діяльність товариства за рік, у якому він вибув.

Управління товариством здійснюється за спільною угодою всіх учасників: одним або всіма учасниками. Кожен учасник товариства має один голос, якщо інше не встановлено установчим договором. Учасники, яким було доручено ведення справ товариства повинні надавати решті учасників на їхню вимогу повну інформацію про дії, та виконувати ці дії від імені та в інтересах товариства. Учасник повного товариства не має права без згоди інших учасників вчинити від свого імені та у своїх інтересах або в інтересах 3 осіб правочини, що є однорідними з тими, які становлять предмет діяльності товариства. У разі порушення цього правила товариство має право на відшкодування завданих товариству збитків, або передання товариству усієї вигоди, набутої за такими правочинами.

Встановлений і особливий порядок вибуття з товариства. Якщо товариство створено не на невизначений строк, його учасник може в будь-який час вийти з товариства, попередивши про це не пізніше ніж за 3 місяця до фактичного виходу. Достроковий вихід з товариства що створено на визначений допускається тільки з поважних причин, попередження за 6 місяців.

Відповідно до ст.125 Цивільного кодексу зміни у складі товариства можуть бути у зв'язку з:

- виходом учасника з власної ініціативи;

- виключення із складу учасників;

-вибуттям із складу учасників з причин, що не залежать від учасника. Учаснику, що вийшов з товариства виплачується вартість частини майна товариства, пропорційна його частці у статутному капіталі. Якщо інше не встановлено договором.

Командитне товариство – модифікована форма повного товариства. Командитним визнається товариство, у якому поряд з учасниками, що здійснюють підприємницьку діяльність і відповідають по зобов'язаннях товариства своїм майном (повними товаришами), мається один чи трохи учасників, відповідальність яких обмежується їхніми внесками в суспільство. Такі учасники, що ризикують лише в межах свого внеску, є зовнішніми учасниками і називаються коммандистами. Вони не приймають участі в здійсненні товариством підприємницької діяльності.

Головною особливістю командитного товариства є положення повних товаришів, що беруть участь у діяльності товариства. Так, усі повні товариші підписують установчий договір про створення товариства на вірі, керують їм, несуть відповідальність по його зобов'язаннях усім своїм майном. Вкладники ж не мають права брати участь у керуванні і веденні справ товариства на вірі, заперечувати дії повних товаришів по керуванню. Однак вони несуть обов'язки і мають права, як і повні товариші в командитному товаристві.

Вкладник має право:

одержувати частину прибутку товариства;

знайомитися з річними звітами і балансами товариства;

по закінченні фінансового року вийти з товариства й одержати свій внесок у порядку, передбаченому установчим договором;

передати свою частку в складовому чи капіталі її частина іншому чи вкладнику третьому обличчю.

Установчим документом товариства на вірі є установчий договір, що підписується всіма повними товаришами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]