Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
електромагнітні хвилі5.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
28.08.2019
Размер:
26.6 Кб
Скачать

Епектромагнітние хвилі

Електромагнітні хвилі створюються генераторами різних частот і являють собою поля електромагнітної енергії, що порушується струмами високої частоти різних діапазонів. Розвиток радіотехніки й електроніки відкрило широкі можливості використання струмів високої частоти в найрізноманітніших галузях народного господарства: в машинобудуванні, радіомовлення і телебачення, радіолокації і радіонавігації, медицині, ядерній фізиці і т. д.

Якісну характеристику електромагнітних коливань можна давати як у вигляді частоти коливань, вираженої в герцах (1 гц дорівнює 1 коливання в секунду), так і в довжинах хвиль, виражених в одиницях довжини (метрах, дециметрах, сантиметрах, міліметрах). Чим частіше коливання, тим більше короткі хвилі вони збуджують. Весь спектр цих хвиль умовно прийнято ділити на наступні 8 діапазонів:

Довгі хвилі - понад 3000 м - відповідають частоті коливань нижче 100 кгц.

Середні хвилі - від 200 до 3000 м - відповідають частоті від 1,5 Мгц до 100 кГц.

Проміжні хвилі - від 50 до 200 м - відповідають частоті від 6 до 1,5 Мгц.

Короткі хвилі - від 10 до 50 м - відповідають частоті від 30 до 6 Мгц.

Ультракороткі хвилі від 1 до 10 м - відповідають частоті від 300 до 30 Мгц.

Дециметрові хвилі - від 10 см до 1 м - відповідають частоті від 3000 до 300 Мгц.

Сантиметрові хвилі від 1 до 10 см - відповідають частоті від 30 000 до 3000 Мгц.

Міліметрові хвилі від 1 до 10 мм - відповідають частоті від 300 000 до 30 000 Мгц.

Частоти коливань прийнято ділити на три категорії: 1) струми високої частоти - нижче 30 Мгц, 2) струми ультрависокої частоти - від 30 до 300 Мгц, 3) струми надвисокої частоти - понад 300 Мгц.

Джерела електромагнітних коливань

При обслуговуванні генераторів та інших установок з використанням електромагнітних коливань персонал може піддаватися прямому впливу енергії цих коливань. Незважаючи на те що електромагнітні хвилі добре затримуються звичайними металевими екранами, кожухами та іншими огородженнями з металу, не завжди вдається їх повністю усунути і попередити їх вплив на працюючих. У ряді випадків це пов'язано з конструктивними недоліками використовуваного обладнання, а іноді за умовами технології неможливо повне його екранування. Зокрема, в установках високої і ультрависокої частоти джерелами проникнення в робочі приміщення електромагнітних коливань найбільш часто є елементи коливального контуру (конденсатор настройки або зв'язку), високочастотний трансформатор, лінії передачі високочастотної енергії від коливального до робочого контуру (фідерні лінії), робочий контур (індукційна котушка, робочий конденсатор). При використанні установок надвисоких частот джерелами випромінювання є самі випромінювачі, антенні пристрої, а також різні блоки цих установок (магнетрони, клістрони, лампи біжучої та зворотної хвилі та ін.) Крім того, випромінювання проходить через нещільності в укриттях, зчленуваннях і т. п.

Енергія електромагнітних коливань, проникаюча в робочі приміщення від установок високої і ультрависокої частоти, вимірюється за двома її складовими: напруженістю електричного поля, вираженої в вольтах на метр (в / м), і напруженістю магнітного поля - в амперах на метр (а / м) .

Вимірювання двома складовими. цих діапазонів, електромагнітних коливань. пов'язано з тим, що отр обслуговуванні даних установок основні робочі місця розташовуються поблизу джерел випромінювання, де при відносно довгих хвилях електромагнітне поле ще не сформовано.

При коротких діапазонах надвисоких частот всі робочі місця знаходяться в хвильовій зоні, і на них діє сформований потік електромагнітних хвиль, що має певну щільність, яку можна виміряти одним показником.

При обслуговуванні різних установок величини опромінень коливаються в досить широких межах і залежать від потужності цих установок (потужності споживаної енергії в кіловатах), ступеня їх екранування, розташування робочих місць та ін, причому немає ніякої залежності між цими двома складовими (спостерігалися випадки низьких показників напруженості електричного поля при досить високих показниках магнітного, і навпаки).