Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
15,16,17,18,19.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
19.19 Кб
Скачать

19. Види населених пунктів та їх зображення на топографічних картах

Населені пункти, залежно від характеру виробничої діяльності населення та кількості мешканців у них поділяють на міста, селища міського типу, селища сільського й дачного типів.

Типи населених пунктів і чисельність мешканців у них позначають на картах накресленням шрифтів офіційних назв цих пунктів. Міста підписуються прямим шрифтом великими літерами, селища міського типу — нахиленим (праворуч) шрифтом великими літерами, селища сільського типу — прямим шрифтом малими літерами. Чим більшими літерами підписана назва населеного пункту, тим більший він за своїм адміністративним значенням або за кількістю мешканців.

На картах масштабів 1:25 000 — 1:200 000 показують, зазвичай, всі населенні пункти.

Населенні пункти на топографічних картах масштабів 1:25 000 і 1:50 000 щільнозабудовані квартали, в яких переважають (більше 50%) вогнестійкі будівлі (кам’яні, цегельні, залізобетонні) виділяють фоновим забарвленням жовтогарячого кольору, а квартали, в яких переважають невогнестійкі будівлі (дерев’яні, глинобитні, саманні, з солом’яними покрівлями) — жовтим кольором. При цьому показують всі будинки на фоні кварталів.

Щільнозабудовані квартали великих міст на картах масштабів 1:50 000 і 1: 100 000 відображають без детального показу забудівель, тобто лише фоновим забарвленням жовтогарячого кольору

На фоні жовтогарячого або жовтого кольору на карті масштабу 1:50 000 та на жовтогарячому фоні карти масштабу 1:100 000 відображають видатні споруди, великі промислові підприємства і споруди, які мають значення орієнтирів.

Жилі та нежилі будівлі в кварталах населених пунктів з безсистемною забудовою, а також окремо розташовані будівлі відображають на карті зберігаючи їх розміри, конфігурацію та орієнтування.

На картах показують вулиці, проїзди і тупики. Магістральні та головні проїзди в населенних пунктах виділяють більш широким умовним знаком.

Неофіційні назви населених пунктів, прийняті серед місцевих мешканців, зазначають у дужках під офіційною назвою. Якщо назву населеного пункту підкреслено тонкою лінією, це означає, що поблизу є залізнична станція або пристань з такою ж назвою.