Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_CAD.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
4.58 Mб
Скачать

Завдання 5 Креслення еліпсів і еліптичних дуг

  1. Завантажте файл аb7-с.dwg.

  1. Збережіть креслення в папці StudProg/ ІТЕП/ ACAD під ім'ям ab7-3.dwg. Зверніть увагу на настроювання режимів - повинні бути включені режими покрокової й об'єктної прив'язки (утоплені кнопки SNAP (КРОК) і OSNAP (ПРИВ'ЯЗКА) у рядку стану). У числі поточних режимів об'єктної прив'язки встановлен тільки Endpoint (Конточка). Крок сітки прив'язки дорівнює 6 дюймам. На кресленні, з яким ми будемо працювати в цій вправі, зображений план порожнього (без меблів) конференц-залу.

  1. Клацніть на піктограмі Ellipse (Еліпс) панелі інструментів Draw (Малювання). У відповідь на запит Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: (Задайте кінцеву точку вісі еліпса або [Дуга/Центр]:) клацніть правою кнопкою миші й оберіть Center (Центр) у контекстному меню. З'явиться запит Specify center of ellipse: (Задайте центр еліпса). Вкажіть точку 8',10', переміщуючи курсор між вузлами сітки покрокової прив'язки. Далі з'явиться запит Specify endpoint of axis: (Задайте кінцеву точку осі:). Рухайте курсор праворуч, поки не побачите на індикаторі координат у рядку стану 3'<0, і відзначте цю точку. Якщо на індикаторі координати виводяться в іншому форматі, натисніть <F6>. З'явиться запит <Other axis distance>/Rotation: Specify distance to other axis or [Rotation]: (Задайте довжину іншої осі або [Поворот]:). Тепер рухайте курсор нагору, поки не побачите на індикаторі координат у рядку стану 6'6"<90, і відзначте цю точку. На кресленні з'явиться великий овальний стіл у центрі залу.

  2. Повторіть команду ELLIPSE (ЕЛІПС) і далі відповідайте на запити в командному рядку:

Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]:

Клацніть правою кнопкою миші, і оберіть Arc (Дуга) з

контекстного меню.

Specify axis endpoint of elliptical arc or [Center] :

Клацніть правою кнопкою миші й оберіть Center (Центр) з контекстного меню.

Specify center of elliptical arc: Вкажіть точку 8',3' на сітці крокової прив'язки.

Specify endpoint of axis: Рухайте курсор вправо доти, поки індикатор поточних координат не покаже 1'<0, і відзначте точку.

Specify distance to other axis or [Rotation]: Рухайте, курсор нагору доти, поки індикатор поточних координат не покаже 1"<90, і відзначте точку.

Specify start angle or [Parameter]: 162

Specify end angle or [Parameter/Included angle]: 18

  1. Вимкніть ортогональний режим. Викличте команду LINE (ВІДРІЗОК). У відповідь на запит Specify first point: вкажіть кінцеву точку правої еліптичної дуги. Вона буде виділена поточною опцією Endpoint об'єктної прив'язки. У відповідь на запит Specify next point or [Undo]: натисніть клавішу <F6> (перемкнетеся у формат відображення прямокутних координат на індикаторі в рядку стану) і оберіть точку крокової прив'язки 8'6",3'. Цілком можливо, що в процесі виконання цієї команди вам доведеться виключити режим об'єктної прив'язки клацанням на кнопці OSNAP у рядку стану. Інакше буде важко вказати цю точку - система увесь час буде пропонувати розташовану поруч кінцеву точку, виділену механізмом об'єктної прив'язки. Закінчить на цьому виконання команди LINE.

  2. Повторіть команду LINE. У відповідь на запит Specify first point: вкажіть тим же способом за допомогою об'єктної прив'язки кінцеву точку лівої еліптичної дуги. У відповідь на запит Specify next point or [Undo]: оберіть за допомогою кроків прив'язки точку 7'6",3'. Закінчить на цьому виконання команди LINE.

  3. Повторіть команду ELLIPSE (ЕЛІПС) і далі відповідайте на запити в командному рядку:

Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]:

Клацни правою кнопкою миші й оберіть Arc (Дуга) з контекстного, меню.

Specify axis endpoint of elliptical arc or [Center]:

Вкажіть кінцеву точку відрізка праворуч. Вона буде виділена поточною опцією Endpoint об'єктної прив'язки.

Specify other endpoint of axis:

Вкажіть кінцеву точку відрізка ліворуч, використовуючи поточну опцію Endpoint об'єктної прив'язки.

Specify distance to other axis or [Rotation]: @3<90

Specify start angle or [Parameter]:

Вкажіть кінцеву точку відрізка праворуч, використовуючи поточну опцію Endpoint об'єктної прив'язки.

Specify end angle or [Parameter/Included angle]:

Вкажіть вільну кінцеву точку відрізка ліворуч, використовуючи поточну опцію Endpoint об'єктної прив'язки.

  1. Клацніть на піктограмі Ellipse (Еліпс) панелі інструментів Draw (Малювання). У відповідь на запит Specify axis endpoint of ellipse or [Arc/Center]: (Задайте кінцеву точку осі еліпса або [Дуга/Центр]:) відзначте точку 2',18', користуючись покроковою прив'язкою. З'явиться запит Specify other endpoint of axis: (Задайте іншу кінцеву точку осі:). Вкажіть точку 2',16', переміщуючи курсор між вузлами сітки покрокової прив'язки. Далі з'явиться запит Specify distance to other axis or [Rotation]: (Задайте довжину іншої осі, або [Поворот]:). Тепер рухайте курсор праворуч, поки не побачите на індикаторі координат у рядку стану 6"<0, і відмітьте точку. (Якщо в цьому виникне необхідність, двічі натисніть <F6> - буде встановлено формат індикації полярних координат.). У результаті всіх виконаних побудов на кресленні в лівому куті залу з'явиться маленький овальний стіл.

  2. Збережіть креслення. Воно повинно виглядати, як на рис. 21.

Рис. 21. План конференц-залу з великим овальним столом, кріслом голови й маленьким столиком у куті

Лабораторна робота 9

Прийоми редагування креслень

Завдання 1

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]