Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практична №2 Крос.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
9.19 Mб
Скачать

2.3 Захист станційного обладнання від великих струмів і високих напруг

Для захисту станційного обладнання від небезпечних короткочасних скачків напруги (індукованих при атмосферних розрядах, від замикань в енергетичних лініях або гальванічним коротким замиканням), необхідно автоматично роз’єднати вхідні лінії від станційного обладнання і замкнути їх на заземляючий контур.

Розрізняють “3-точковий” (первинний) та “5-точковий” (вторинний) захист.

3-точковий” захист - це захист від перенапруг (рис.2.6). Реалізується за допомогою магазину захисту, який встановлюється зверху на плінти лінійної сторони в комплекті з триполюсними газовими розрядниками.

Рис.2.6

Розрядник триполюсний забезпечує один рівень захисту від перенапруг і встановлюється в магазині захисту 2х10 (10 шт.). Максимальна робоча напруга 180 В. Напруга пробою постійного струму 230 В.

а)

б)

в)

Рис.9

Триполюсний розрядник (рис.9 в) заповнений інертним газом з термозахисною пружиною, виконання 8х13 (метало-керамічний).

Розрядник триполюсний забезпечує один рівень захисту від перенапруг і встановлюється в магазині захисту 2х10 (10 шт.). Максимальна робоча напруга 180 В. Напруга пробою постійного струму 230 В.

Принцип роботи.

Газовий розрядник підключається в коло паралельно, центральний електрод під’єднується до заземлення.

В нормальному стані газорозрядник являє собою ізолятор з опором ізоляції більше 10 ГОм.

Якщо напруга, яка прикладається до електродів a і b, перевищить напругу пробою, то в газовому розряднику проходить розряд і через центральний електрод проводи підключаються на “землю”. Після припинення дії високої напруги, електрична дуга всередині розрядника згасає і він знову перетворюється в ізолятор.

У випадку тривалої дії перенавантаження (наприклад, при прямому контакті ліній зв’язку і електропередач) газорозрядник нагрівається до температури близько 200 0С. При цьому плавиться припой, який утримує термічний якір на центральному електроді. Якір постійно закоротить проводи a, b електродів на “землю”. Такий газорозрядник вважається пошкодженим і підлягає заміні.

Розрядники, які розміщені в комірках, фіксуються груповою (однією на весь магазин) шиною кола робочого заземлення і двома індивідуальними контактами. При розміщенні магазину захисту з вставленими в нього розрядниками в плінт індивідуальні контакти забезпечують підключення розрядників до захищених ліній, а груповий контакт забезпечує електричне з’єднання з шиною робочого заземлення.

Параметри магазину захисту повинні відповідати наступним вимогам:

  • номінальна робоча напруга не більше 160 В;

  • напруга пробою від 180 до 270 В;

  • час спрацювання не більше 0,3х10-6 с.

5-точковий захист (рис.2.7) – це захист від перенапруг в комбінації із захистом від великих струмів.

Для захисту від перевантажень по струму застосовуються полімерні запобіжники – термістори з додатнім температурним коефіцієнтом (ДТК) TR 250-145, В1076-В120-А53.

Рис.2.7

Штекери комплексного захисту по струму і напрузі (рис.2.7) для 1 пари (“5-точковий” захист) являє собою п’ятиполюсники з різними схемотехнічними рішеннями. Вони мають ступінь захисту від високих струмів і до двох ступенів захисту від перенапруг.

Встановлюється в плінти з нормально замкненими контактами. Максимальна робоча напруга 180 В.

Напруга пробою постійному струму 230 В.

Максимальний номінальний струм 120 мА.

Рис.11

Принцип роботи.

Полімерні запобіжники (рис.11) від перевантажень по струму з ДТК підключаються в коло послідовно і забезпечують захист кола, переходячи із стану з низьким опором в стан з високим опором. Це явище називається “спрацюванням” запобіжника.

В нормальних умовах експлуатації опір запобіжника набагато менший, ніж опір решти частини кола і він не впливає на нормальний режим роботи кола.

При збільшенні струму, опір запобіжника зростає, знижуючи тим самим струм в колі до значення, яке являється безпечним для будь-якого елементу кола.

Прозорі порохозахисні ковпаки (2.15) застосовуються для додаткового захисту плінтів від пороху та інших дій навколишнього середовища. Порохозахисний ковпак закриває 10 плінтів LSA-PLUS/PROFIL.

Існує два види порохозахисних ковпаків – для установки на плінтах укомплектованих магазинами захисту або без них.

Якщо на 10 плінтах немає магазину захисту, то вони закриваються неглибоким ковпаком на 100 пар (рис.2.16), а при наявності магазинів захисту –глибокими ковпаками на 100 пар.

Рис.2.15

Рис.2.16