Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
нафтогазоносні провінції світу.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
62.39 Кб
Скачать

Західно африканська нгп

Територія відноситься до Африканської платформи. Нігерія. Від Мавританії і Синегалу до Конго. Видобувають нафту : Нігерія, Габон(5млн). Із 100 н і г родовищ 70 і НІГЕРІЇ,16- Габон, 10- Ангола, 6 – Конго. Нафтогазоносний є і шельф. В межах провінції скупченні ВВ зосереджені у западинах, східчастих грабенах вздовж Атлантичного узбережжя: нижньонігерійської, габонська, де на докембрійському фундаменті різко і незгідно залягають відклади нижньої крейди (апт, альб), верхньої крейди, кайнозою(палеогену) потужністю 3-5 км. Головною є Нижньонігерійська НГО.

Нижньонігерійська НГО Займає 3тє місце по видобутку нафти. В Африці дельта р. Нігер. Грабен, що занурюється під води океану 1100м. Докембрійський фундамент занурюється на Пд і ПдЗх і на ньому Мезозой-кайнозой моноклінально залягають . Нафтогазоносність зосереджена в породах від нижньої крейди і до неогену. Продуктивні комплекси Апт-Синоманський, колектори пісковики і вапняки. 1955 р – перше родовище Олонбі. 1985 – близько 200т родовищ. До крупних з запасами нафти 70-80 млн тонн відносяться : 1) Ока, 2) Оломоро, 3) 9 км від берега продуктивні світи Агбада і Бенін. Продуктивні дебіти 450 т/добу з глибиною до 1 км.

ГАБОНСЬКА НГП

Займає 2ге місце. Витягнуте вздовж узбережжя.

СХІДНО-АФРИКАНСЬКА НГП

Суетська НГО Відноситься до Сх-Африканськогої НГП. (Сх Африка Танзанія, Кенія, Єгипет) Нубійська серія (крейда), вище залягають рифогенні вапняки палеогену.

НГП ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ

ПРИМЕКСИКАНСЬКА НГП

Відповідає величезній западині. На Пн обмежена виступами герцинської системи Уічіто-Уошито. Пн-Сх – Апалачі. Пн – Р масив. Пн частина відповідає території США, Сх Техас, Луїзіана, Міссісіпі, Галф Кост(американська територія). Осадовий чохол MZ-KZ. На території Примексиканської затоки розташовані всі родовища Мексики і до 10 тис. США. Стратиграічний діапазон від Тріасу до Четвертички. Особливо продуктивними є піщані відклади Верхньої Крейди світи Вудбайн і Ігл-Форд. Частина запасів Голф-Кост знаходиться в цих відкладах. Головний продуктивний комплекс це Альб, Синоман, Турон. На шельфі в межах штату Луїзіана це палеодельта Міссісіпі, потужні пліоценові і четвертинні товщі, які є нафтогазоносними. В Мексиканській затоці в шельфовій частині Голф-Косту проявлені як соляні так і глинисті діапіри, які утворюють численні куполи в межах яких спостерігається безпосередній витік нафти в море.

НГО Синбін і Монро Продуктивна Нижня Крейда. На Зх схилі склепіння Синбін розташоване родовище Іст-Тексас. З вершиною склепіння Монро. Одне із найбільших у штатах родовище Монро.

Родовище Іст-Тексас. Крайній схід Техасу. Поклади контролюються величезною стратиграфічною пасткою, яка утворена продуктивними пісковиками світи Вудбайн, зрізані і незгідно перекриті вапняками Верхньої Крейди світи Остин. Пастка має довжину 70 км, загальною площею 50 тис га. Відкрито родовище в 1930 році і є другим після Прадхо-Бей в США. Продуктивний горизонт 0-40м. Колектор – піщані пласти, лінзи, пористість до 25%. Початкові видобувні запаси сягали 850 млн тонн. Максимум видобутку припало на 30ті роки – 30 млн. тонн. Зараз 100 млн тонн залишилося.