Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика часть 1.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
4.81 Mб
Скачать

Лабораторная работа № 1 (практическое занятие 1) использование средств ms excel для экономических расчетов: вложенные функции, финансовые функции

Теоретическая часть

Вложенные функции

Для выполнения вычислений на рабочем листе в Excel встроено множество функций. Вставить функцию в ячейку можно, найдя ее с помощью Мастера функций, но можно ввести ее и вручную — с клавиатуры.

Аргументы функций заключаются в круглые скобки и отделяются друг от друга точкой с запятой.

Для создания сложной формулы функции могут быть использованы как аргументы в других функциях. Если функция используется в качестве аргумента, то есть является вложенной функцией, она должна возвращать значение соответствующего типа. Если функция возвращает (вычисляет) значение другого типа, в ячейке появится сообщение об ошибке в виде записи.

В формулах может быть до семи уровней вложения функций, а функция может содержать не более 30 аргументов.

Чтобы вызвать Мастер функций, нужно щелкнуть на кнопке Вставка функции слева от строки формул. Более длинные варианты — щелкнуть на кнопке-стрелке Автосумма панели инструментов Стандартная и выбрать затем команду Другие функции или выбрать команду Вставка ► Функция.

Практическая часть

Автоматизація обліку електронних карток витрат пмм у програмі еxcel

Використання електронних платежів у діяльності підприємства набуває останнім часом все більшого поширення. Не залишилися осторонь від цього процесу й автотранспортні підприємства 1 . Для автоматизації обліку й аналізу використання електронних карток на автотранспортному підприємстві ідеально підходять можливості електронних таблиць Excel.

Дані, отримані за допомогою таких таблиць, дозволять бухгалтерській службі не тільки проконтролювати витрати і залишок коштів на картці, але й одержати всебічні аналітичні дані, основні з яких:

1) скільки витрачено коштів за карткою за визначений період чи на конкретну дату;

2) скільки витрачено коштів водієм за зазначеною карткою;

3) скільки витрачено коштів на ПММ за кожним автомобілем за будь-який період його експлуатації.

Електронна облікова таблиця

Таблиця, що буде базою для розрахунку аналітичних даних (рис.1), в основному повторює відомість з обліку електронних карток на АТП .

Побудуйте на аркуші "2003 рік" таблицю-відомість, як показано на малюнку 1. Можливості Excel дозволяють створювати таблиці на одному аркуші обсягом у кілька тисяч рядків, тому рекомендую створювати одну таблицю-відомість на рік.

Основна особливість її структури полягає у тому, що комірки граф 1, 3, 8 і 9 повинні мати числовий формат, а коміки граф 2 і 10 - формат дати. Причому для того, щоб у графах 2 і 10 мати можливість вносити не тільки дату, але і час видачі (повернення) картки, встановіть для комірок цих граф формат, показаний на малюнку 2. Для цього виділіть їх, потім у контекстному меню відкрийте вікно Формат ячеек і на вкладці Число виберіть у форматі Дата тип 14.03.99 13:30.

Тепер, при заповненні відповідних граф після введення дати можна записувати (обов’язково через пробіл після дати!) час у форматі типу "13:30".