Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка ИС.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

8 Лабораторная работа № 8

Інформаційний пошук в системі Інтернет.

Мета роботи: Засвоїти технологію інформаційного пошуку в системі

Інтернет.

8.1. Характеристика технології інформаційного пошуку.

Пошук інформації в Інтернет проводиться з використанням спеціальних пошукових систем (ПС), представляющих собою пошукові сервери, маючі відповідне програмне і інформаційне забезпечення. Перечень ПС достатньо великий і різний. Вони дозволяють при запиті автоматично переглядати всі ресурси Інтернет. Прикладами пошуковых систем являються: Google,Yandex, Aport, Rambler, AltaVista, Yahoo, Infoseek /11/. Перші чотири ПС забезпечують пошук інформації на російській мові, інші – підтримують пошук інформації на іноземних мовах. Різні ПС охоплюють різну інформацію в Інтернеті. Совокупність їх забезпечує доступ до всієї інформації. Технологія інформаційного пошуку базується на інформаційних каталогах мережі і пошукових систем. В каталогах Інтернет зберігається тематично систематизовані колекції зсилок на різні мережеві ресурси. Каталоги Інтернет забезпечують пошук по ключовим словам в своїй базі даних, доступ до списків останніх надходжень, автоматичне сповіщення по електронній пошті про наявність нової інформації в каталозі.

Для пошуку інформації необхідно в режимі роботи Інтернет встановити адресу потрібної ПС, наприклад: http://yandex.ru, http://yahoo.com. Далі у вікні запиту вказати ключові слова (КС), відповідаючі темі пошуку. У відповідь на задану совокупність КС пошукова система видає перечень адресних зсилок на документи, містящі КС, і короткий реферат найденого документу. В залежності від порядку і перечня КС результати пошуку будуть відрізнятися.

Для одержання повного змісту користувачу необхідно нажавши правою

кнопкою миші по адресній зсилці розвернути документ в новому вікні. Далі

документ може бути збережений в пам`яті компьютера або роздрукований на принтері. Для початку ІП необхідно вибрати ПС і оптимальну совокупність КС. Рекомендується для початку ІП використовувати ПС Yandex, як найбільш практичну і зручну.

Процес вибору совокупності КС являєься ітераційним і визначається

інформаційним ресурсом мережі по темі пошуку. В залежності від перечня КС і спеціальних додаткових символів можна звужувати і розширювати перечень інформації, видаваємою пошуковою системою.

До відмінних особливостей технології інформаційного пошуку в Інтернеті відносятся:

- пошук інформації проводиться в режимі реального часу,

- результати пошуку залежать як від якості технології пошуку, так і від загрузки мережі;

- від якості технології також напрямку залежать кошторисні і часові затрати на пошук;

- якість технології в багатьох випадках визначається знанням предметної області пошуку і компьютерної кваліфікації користувача;

- кінцевий результат пошуку, як правило, апріорно невідомий, час закінчення пошуку визначається, за звичаєм, користувачем і залежить від технічних і інформаційних ресурсів мережі, часових і кошторисних ресурсів користувача.

8.2. Постановка задачі.

1. Провести інформаційний пошук в системі Yandex по слідуючим трьом темам:

- моє прізвище;

- моє місце народження;

- вільна тема.

2. По кожній темі виписати в звіт по роботі по три адресні зсилки на найдені документи, а в робочій папці компьютера зберегти по одному документу.

8.3. Порядок проведення інформаційного пошуку

1. В пошуковій системі Yandex провести пошук інформації по своєму прізвищу, наприклад, “Тихонов І.І.”. Переписати дозвільні три адресні зсилки на найдені документи у звіті по работі. Розкрити і ознайомитись з повним змістом одного із документів і зберегти його в своєму робочому каталозі. При необхідності можна провести пошук по іншому, довільно взятому прізвищу.

2. Аналогічно п. 1 виконати інформаційний пошук по місцю народження студента, наприклад, “село Архипівка”, а також по вільній темі, наприклад, “характеристика інформаційнних пошукових систем”.

3. Надати характеристику збереженим файлам і папкам документів, найдених в результаті інформаційного пошуку (адреса, і`мя файла, розширення імені, об`єм).

8.4. Контрольні питання

1. Назвіть два основных вида ресурсів Інтернет для інформаційного пошуку.

2. Які пошукові системи Вам відомі?

3. Як залежить кількість найдених документів в Інтернеті від числа ключових слів, використовуємих в запиті?

4. Чи можливий паралельний пошук інформації по кільком запитам

на одному компьютері?

5. Як можна розпорядитися з найденими документами?