Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ісламський тероризм- блеф чи реальність.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
59.82 Кб
Скачать

3.Ісламський тероризм термін і явище

3.1 Підстави виникнення терміну

Явище, умовно іменоване "ісламським тероризмом", виникло після першої світової війни.

Майже всі екстремістські групи, що виступають під гаслами ісламу, починаються з "Товариства братів-мусульман", яке розпочало свою діяльність в кінці 20-х років в Єгипті шкільним вчителем Хасаном аль-Банна. Під гаслами pелігійної організації по "захисту моралі" мусульман, "Братство" стало трансформуватися в політичну партію з чіткою ідеологією. "В ісламі релігія невіддільна від держави, від політики. Істинний мусульманин не той, хто тільки молиться Аллаху. Він повинен жити проблемами всього мусульманства і боротися за те, щоб навколишнє суспільство жило за шаріатом, а єдиною конституцією держави був Коран", - вчив Хасан аль-Банна.

Боротися пропонувалося ящо буде необхідно любими шляхами у тому числі насильницькими. "Джихад - наш шлях, смерть заради Аллаха - наше вище прагнення", є девізом "Братства".

У 1948 р.підрозділи"Братів-мусульман" воювали в Палестинській війні, а коли Єгипетяк і інші арабськи країни програв війну, розгорнули терористичні дії проти "винуватців". Після смерті прем'єр-міністра Єгипту Махмуда урядрозпочав активно переслідувати їх: активісти "Братства" були заарештовані, їхлідер Хасан аль-Банна був нейтралізований наємними спецслужбами Єгипту.

Наступні зміни у владі Єгипта дозволила "братам" розпочати активну діяльність. Вони почали переговори з революційною організацією "Вільні офіцери", в 1952 р. повалили режим короля Фарука. Але наслідком таких жостких дій стали ще більші переслідування с боку нового режиму . Приводом до них послужило спроба одного з діячів "Братства" вбити президента Гамаля Абдель Насера. Чи було воно помстою Насеру за відмову будувати в Єгипті "ісламську державу" або "інсценуванням" Єгипетських спецслужб з метою прибрати впливового конкурента в боротьбі за уми єгиптян, достеменно невідомо. Однак організацію розгромили: декількох її лідерів стратили, тисячі активістів і рядових членів опинилися в тюрмах і таборах, а ті, кому вдалося уникнути арешту, бігли за кордон: одні в Саудівську Аравію, інші - в Сирію і Ліван, треті - в Західну Європу.

У 1964 р. частина "братів" звільнилися з зон позбавлення волі по амністії і згодом уряд розкрив нову змову проти Насера. Основним підозрювваним у змові став визначний теоретик "Братства" Саїд Кутб, дуже освідчений, навчався в США прибічник соціалістичних ідеї . Погляди Кутба відрізнялися крайнім радикалізмом. Він вважав, що мусульманський світ повернувся до язичницького "неуцтва" і боротьбу за віру треба починати заново.Кутб вважав, що джихад слід вести не тільки проти явних ворогів ісламу, а й проти "псевдомусульман", особливо "правителів-віровідступників".

Саїд Кутб був засуджений до смертної кари через повішання,але його вчення та ідеї надихнули багатьох молодих "братів" які на той час сиділи у в`язницях. З початку 70-х років під час правління Анвара Садата в Єгипті з`явилося багато нових екстреміських угрупованнь взявших за основу вчення Кутба, вони обрали терор головним методом боротьби.

У 1974 р. члени "Партії ісламського визволення" намагаються захопити Військово-технічну академію в Каїрі. У 1977 р. "Товариство мусульман" викрадає і вбиває мусульманського вченого і богослова шейха Мухаммеда аз-Захабі.Екстриміські угупування організовують теракти в нічних клубах і нападають на поліцейські дільниці , тероризують християн. В університетських містечках з'являються "ісламські групи", які тероризують лівих і світських студентів, беруть активну участь у антиурядових мітингах.

У жовтні 1981 р. сам президент Садат стає жертвою терористів угрупування"Джихад". Радикальні ісламісти виконували завдяня шейха Омаpa Абдель Рахмана, який бажав смерті Садата за зрадницький мир з Ізраілем.

Такі ж самі процеси відбуваються в багатьох ісламських країнах. В арабських країнах більшість екстремістських груп виникає на грунті невдоволення радикалів "зайвою помірністю" керівництва місцевих "Братів-мусульман". Так з'явилися, наприклад, "Палестинський ісламський джихад", створений в 1979-1980 рр.. палестинськими студентами в Єгипті, і "Армія Мухаммада", створена в 1990 р. в Йорданії.

Більшість єкстреміських угрупувань що виникли у 80-х роках, швидко зганьбили і дескредетували себе замахами на політичних діячів і співпрацею з спецслужбами іноземних країн . Однак з початку 90-х років на сцену виходить новий, ще більш агресивний рух, натхнений ідеями того ж Кутба. Його основою стають "арабські афганці" - добровольці, які воювали проти радянських військ в Афганістані.

Нова сторінка в історії "ісламського" тероризму відкривається зі створенням в пакистанському Пешаварі, в розпал війни в Афганістані "Бюро послуг" – організації яка зайнялася переправленням до Афганістану з арабських країн добровольців "священної війни". Творцями "Бюро" були дві людини - представник палестинських "Братів-мусульман" в Пешаварі Абдалла Аззам і всесвітньо відомий Усама бен Ладен.

Відділення "Бюро" створюються у більшості країнах світу, і навіть у Західній Європі і США. Є данні що в Афганістані пройши підготовку майже 10 тис.терористів. Афганці скаладили лише незначну частку бойовиків ,а більшість терористів були громадянами Саудівської Аравії, Алжиру, Єгипту, Ємену, Пакистану, Судану та інших ісламських країн. На той час США надавало активну допопомогу маджахедам,оснащували найсучаснішою зброєю, включаючи "Стінгери".Приблизні витрати ЦРУ склали 500 млн. дол на рік.

У 1988 р. бен Ладен створив в Афганістані нову організацію під назвою "Аль-Каїда Аль Джихад", метою якої було поширення "джихаду" на інші країни світу. Після відходу з Афганістану радянських військ бен Ладен повернувся до Саудівської Аравії де незабаром виступив з різким засудженням присутності на "священній землі ісламу" американських військ в період війни в Затоці. За заклик населення до повстання проти "лицемірного" королівського режиму він був в 1994 р. позбавлений саудівського підданства і висланий з країни. По закінченню короткотривалого візиту до Судана бен Ладен в 1996 р. повернувся в Афганістан, де тоді при владі стверджувалися ідеологія руху "Талібан".

До цього часу у Вашингтона накопичилися серйозні претензії до колишнього протеже, що оголосив Америку головним ворогом мусульманського світу. У диверсіях проти амереканських військових баз у Саудівської Аравії - в Ер-Ріяді і Дахрані США визнало винним бен Ладена

У лютому 1998 р. бен Ладен оголосив про створення "Всесвітнього ісламського фронту боротьби проти іудеїв і хрестоносців", до якого увійшло кілька арабських і пакистанських єкстріміських угрупувань. Того ж року у серпні відбулися вибухи в посольствах Кенії і Танзанії, в яких США визнали виним бен Ладена.

Примітно, що створений бен Ладеном "Ісламський фронт" підвів "теоретичну базу" під вбивство мирних жителів (в тому числі жінок і дітей). Громадяни демократичних держав повинні відповідати за дії своїх урядів, так як вони голосують за своїх лідерів, платять податки і т.п., стверджують ідеологи "Фронту". Мирних громадян можна розглядати і як потенційних солдатів, і як "залучених у воєнний час у допоміжні види діяльності" (робота в комп'ютерних системах та на лініях телефонного зв'язку, обслуговування "економіки ворога") .

Характерна особливість послідовників бен Ладена і ряду інших екстремістських організації, які виступають під гаслами ісламу - організація і проведення терактів за допомогою "смертників". "Смертники" впевненні що за смерть під час "джихаду" ,відповідно до вчень корану вони попадуть до раю, як проповідував Мухаммед.