Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод. диплом 2011-2012.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
805.89 Кб
Скачать

7. Підготовка до захисту дипломної роботи

Ефективним засобом підготовки дипломної роботи до захисту та презентації основних результатів дослідження є участь у студентських Днях науки та представлення доповідей (повідомлень) за результатами проведеного дослідження з публікацією у матеріалах (тезах) конференцій.

Після усунення недоліків, написання остаточного варіанта тексту та оформлення дипломної роботи студент переходить до одного із найвідповідальніших етапів навчання у вузі - підготовки до захисту дипломної роботи.

Сутність даного етапу полягає в перевірці ступеня готовності студента до захисту дипломної роботи і охоплює наступні підетапи:

  • передзахист роботи на кафедрі;

  • виправлення неточностей та врахування зауважень викладачів кафедри,

  • передача роботи нормо контролеру;

  • подання роботи науковому керівнику та отримання відзиву;

  • зовнішнє рецензування та отримання зовнішньої рецензії;

  • подання роботи завідуючому кафедрою та отримання висновку кафедри;

  • брошурування роботи у твердій обкладинці.

Відповідно з графіком студент зобов'язаний подати дипломну роботу науковому керівнику у встановлений термін. З метою перевірки правильності оформлення дипломної роботи студент зобов'язаний надати її нормоконтролеру. Після виправлення зауважень керівника і нормоконтролера студент завершує оформлення роботи і подає дипломну роботу науковому керівнику для одержання від нього письмового відзиву з оцінкою роботи.

На завершену дипломну роботу науковий керівник дає стислу рецензію (висновок), в якій оцінює як якість виконання самої роботи, так і праці студента над нею, і робить висновок про можливість допуску дипломної роботи до захисту в ДЕК (Додаток В).

Науковий керівник дає у відзиві загальні висновки та рекомендації щодо використання запропонованих рішень та розробок, може також підписувати акти впровадження НТР в виробництво разом з керівниками конкретних підприємств та організацій.

Відзив завершується загальною оцінкою дипломної роботи за чотирьохбальною системою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”.

У випадку невідповідності дипломної роботи вимогам методичних вказівок і недотримання студентом календарного графіка виконання дипломної роботи керівник має право не допустити студента до захисту.

Після отримання допуску до захисту студент повинен звернутися до рецензента. Зовнішню рецензію на дипломну роботу повинен зробити висококваліфікований фахівець, що має досвід розв’язання проблем, споріднених з темою роботи. Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, у наукових установах, професори і доценти інших вищих навчальних закладів.

Рецензент підкреслює переваги дипломної роботи та недоліки, дає загальні висновки виконаної дипломної роботи та рекомендації щодо використання запропонованих рішень та розробок на виробництві, або в будь-якому другому напрямку.

Рецензент дає оцінку дипломної роботи по чотирьохбальній системі. Обов'язково записується прізвище, ім'я та по батькові, місце роботи та посада рецензента (див. Додаток М).

Завершальною процедурою допущення дипломної роботи до захисту є розгляд перерахованих супровідних матеріалів (підписані науковим керівником дипломна робота, ілюстративний матеріал разом з висновком та рецензією) завідувачем кафедри. Допуск до захисту здійснюється шляхом відповідного запису завідувача кафедри у висновку кафедри про дипломну роботу на титульній сторінці роботи.

Якщо завідувач кафедри вважає, що студента до захисту роботи допустити не можна, то це питання розглядається на засіданні кафедри за участі наукового керівника. Протокол засідання кафедри подається на затвердження ректору університету. Питання про допуск студента до захисту може бути поставлене і після попередньої доповіді студента про роботу на засіданні кафедри.

Завідувач кафедри має право звернутися в деканат із пропозицією відрахувати студента за невиконання навчального плану.

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь для захисту дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (до 12 сторінок із найважливішими ілюстративними матеріалами, оформленими у формі ксерокопійованого роздавального матеріалу, а також слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо). Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Перевірка уміння студента викласти основні тези роботи, користуватися демонстраційним матеріалом є основною складовою підготовки до захисту.