Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pat_1248022497.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
26.08.2019
Размер:
420.86 Кб
Скачать

Програма “Козацькому роду – нема переводу” – складова частина діяльності обласного Центру соціальних служб для молоді

На сучасному етапі розвитку держави посилення соціально-психологічної, суспільно-масової роботи з молоддю, в тому числі і покращення військово-професійної підготовки та національно-патріотичного виховання набуло особливого значення і стало завданням загальнодержавної важності. Успіх цієї роботи залежить від системи здійснюваних заходів, правильного підбору найбільш ефективних форм і методів роботи. Особливістю військово-патріотичного виховання є те, що воно здійснюється безпосередньо напередодні військової служби в ході допризовної підготовки.

Готовність призовника до служби у Збройних Силах України – це комплекс властивостей особистості, який включає погляди, переконання, фізичну і фізіологічну підготовку, необхідний рівень знань, умінь та навичок по допризовній підготовці (тактична, вогнева, стройова підготовка, цивільна оборона). Ці основні показники складають основу для формування у молоді готовності до служби у Збройних Силах України та є вирішальними у виробленні напрямків діяльності усіх причетних до роботи з молоддю державних органів і громадських організацій.

У новій суспільно-політичній ситуації соціальна робота з молоддю набуває більш індивідуального характеру або характеру роботи з малими групами. Тому центри соціальних служб для молоді ведуть активний пошук перспективних форм, методів, моделей соціальної роботи з допризовною, призовною молоддю та військовослужбовцями строкової служби. До таких форм роботи входять індивідуальні консультації спеціалістів, робота “Телефону довіри”. Необхідно також відновити роботу з допризовною та призовною молоддю за місцем проживання. У підготовці молоді для проходження служби у Збройних Силах України, значну роль відіграють позашкільні навчально-виховні заклади, тому насьогодні потрібно налагодити їх діяльність і зокрема, роботу різновікових підліткових клубів та молодіжних об’єднань.

Неабиякий вплив на національно-патріотичне виховання має організація і проведення культурно-масових заходів, свят, бесід, круглих столів.

Вищезгадані форми роботи не вичерпують усіх наявних можливостей при роботі з допризовниками, призовниками та військовими строкової служби. При здійсненні цих заходів з’являється можливість удосконалювати свої вміння і навички, збагачуючи разом з тим як форми, так і зміст своєї роботи.

Як правило, спеціалізація в напрямках та моделях соціальної роботи виявляється в залежності від місцевих умов і потреб молодих людей або залежить від наявності тих чи інших спеціалістів.

Обласна програма “Козацькому роду – нема переводу”

В області з 1998 року розроблена і впроваджується в життя комплексна програма “Козацькому роду – нема переводу”.

Головною метою даної програми є надання соціально-психологічної допомоги юнакам, допризовній молоді та військовослужбовцям строкової служби в оволодінні комплексними знаннями, уміннями та навичками, необхідними для подолання труднощів, пов’язаних з процесом фізичної, соціально-психічної, військово-професійної та морально-етичної адаптації під час служби у Збройних Силах України. Одним із важливих завдань цієї програми є зниження психологічного напруження у молодіжному середовищі, попередження виникнення у військовослужбовців адаптаційного періоду міжособистісних конфліктів, вироблення навичок самостійного вирішення цих конфліктів, вміння не піддаватися недоброзичливим почуттям, уникати конфронтації.

Лекційно-просвітницька та консультаційна робота покликана ознайомлювати допризовну, призовну молодь та військовослужбовців строкової служби, а також їх батьків з нормативно-законодавчими документами з питань соціальної підтримки цієї категорії молоді.

Проведення даного виду роботи буде сприяти:

  • створенню умов для самореалізації та самоствердження допризовника як майбутнього воїна Збройних Сил України;

  • емоційному сприйманню історичних, бойових та трудових традицій народу України (наявність ідеалу захисника Батьківщини сприяє самопідготовці школярів до виконання військового обов’язку та впливає на формування почуття обов’язку, патріотизму, відповідальності за захист держави);

  • покращенню морально-психологічної готовності юнаків до проходження служби, підвищенню культурно-етичного рівня, фізичної підготовки;

  • розвитку творчого потенціалу серед допризовної та призовної молоді і використанню його в особистих інтересах та інтересах суспільства;

  • зниженню конфліктності між батьками та юнаками, між групами юнаків, а також між військовослужбовцями строкової служби в адаптаційний період служби у Збройних Силах України;

  • глибокому оволодінню змістом таких понять і категорій як патріотизм, Батьківщина, військовий обов’язок, мужність, героїзм, відвага, сміливість;

  • зниженню рівня злочинності та правопорушень серед допризовників та службовців строкової служби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]