Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PRAKTIChNA_ROBOTA_docx55555555555.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
299.06 Кб
Скачать

Браузер Mozilla має такі можливості:

  • Навігація за вкладками: замість того, щоб відкривати окреме вікно оглядача для кожного сайта, можна відкривати кілька сайтів у одному вікні і переключатись між ними за допомогою вкладок. Можна також зробити групу вкладок домашньою сторінкою оглядача.

  • Елементи керування вікнами-поплавцями: за їх допомогою можна дозволяти або забороняти відкривання вікон-поплавців.

  • Бічна панель: налаштуйте браузер для відображення корисної інформації та інструментів, таких як новини, котирування акцій, закладки, журнал оглядача тощо.

  • Диспетчер профілів: за його допомогою можна створювати різні профілі, кожен зі своїми власними закладками, параметрами (у тому числі поштовими) тощо. Це корисно, якщо ви хочете спільно використовувати Firefox з іншими користувачами на одному комп'ютері або якщо бажаєте зберігати свою роботу і особисті параметри окремо.

  • Диспетчер "коржиків": дозволяє змінювати поведінку Мозилли під час прийняття "коржиків" завдяки підтримці стандарту конфіденційності P3P.

  • Диспетчер зображень: дозволяє відключати зображення з деяких веб-сайтів або відключати всі зображення відразу. Це корисно, якщо ви хочете зменшити тривалість завантаження веб-сайтів.

     Інші можливості.      У лівому нижньому куті вашого оглядача є панель компонентів, що надає швидкий доступ до кількох корисних можливостей:

  • Поштар: для зручного листування в Інтернеті. У Поштарі можна створювати і підтримувати кілька робочих і особистих поштових рахунків і новинних груп Інтернету (і все це в одному вікні). Крім того, можна імпортувати пошту і параметри з інших популярних поштових програм.

  • Адресні книги: для створення адресних книг або імпортування контактної інформації з інших популярних поштових програм.

  • Композитор: створюйте, редагуйте і публікуйте свої сторінки в Інтернеті за допомогою цього вбудованого редактора веб-сторінок.

  • ChatZilla: вбудований клієнт IRC, який дозволяє спілкуватися з іншими людьми в мережах IRC.

Рис.1

 

     Opera (Опера) — браузер (веб-оглядач), який може впоратися з багатьма задачами, пов'язаними з Інтернетом, тобто не лише з переглядом веб-сторінок, а й з надсиланням та отриманням електронної пошти, завантаженням файлів, доступом до ftp-серверів, веденням списку контактів та Інтернет-чатом. Вважається одним із найшвидших браузерів (Рис.2).

Рис. 2.

     Браузер Opera було розроблено компанією Opera Software, розташованою в Осло, Норвегія. Він працює на багатьох операційних системах, включно з Microsoft Windows, Mac і Linux. Також він займає одну з найвищих позицій серед браузерів для мобільних телефонів (Opera Mini), смартфонів і КПК (кишенькових персональних комп'ютерів).Браузер Opera безкоштовний для персональних комп'ютерів. Міжнародна версія браузера має багатомовний інтерфейс, включаючи український.

     Google Chrome (Рис.3)— веб-оглядач розроблений компанією Google. Його програмна архітектура була створена з чистого аркуша (однак використовуючи інше програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, у тому числі компоненти WebKit та Mozilla) з метою задоволення поточних потреб користувачів. Нова архітектура насамперед визнає той факт, що на сьогодні більшість веб-сайтів є не просто веб-сторінками, але веб-застосуваннями. Заявленими перевагами даної архітектури є підвищена стабільність, швидкість, безпека, а також чистий, простий та ефективний інтерфейс користувача.

     В браузер включений відладчик JavaScript, консоль JavaScript і менеджер завдань, в якому можна дізнатися, скільки пам'яті і яка вкладка займає. Після 100 днів тестування в стадії публічної бети Google випустив версію 1.0 свого оглядача 11 грудня 2008 року.

Рис.3

     Microsoft Internet Explorer (Рис.4) - графічний веб-оглядач (браузер), який розробляє фірма Microsoft. Постачається безкоштовно як складова частина операційних систем родини Windows. До виходу версії 7.0 останнє значне оновлення було в 2001 році (версія 6.0). Останніми версіями Internet Explorer для Mac OS і Unix-подібних систем були Internet Explorer 5.2.3 і Internet Explorer 5.0 SP1 Beta, відповідно. Зараз розробка Internet Explorer для цих систем припинена. Останнє оновлення доступне лише для Windows XP SP2 та Windows Server 2003 SP1. Серед сучасних браузерів IE різниться найгіршою підтримкою CSS2, неповною підтримкою XHTML і безліччю проблем з безпекою. До виходу сьомої версії мав застарілий незручний інтерфейс.

     З 18 жовтня 2006 року доступний для скачування Internet Explorer 7.0. Він відрізняється новим графічним інтерфейсом в стилі Vista Aero, підтримкою вкладок, вбудованим механізмом роботи з RSS, захисту від шахраїв і ін. При встановленні використовувався механізм перевірки достовірності операційної системи, але з грудня 2007 Майкрософт відмовився від цієї практики, щоб не звужувати поле застосування свого оглядача в умовах зростаючої конкуренції. На 2008 рік є найбільш популярним браузером, займаючи близько 70% ринку, але кількість користувачів Internet Explorer стабільно знижується.

Рис.4

     

Варіант порядку виконання роботи з браузером Іnternet Explorer:

     Запуск програми

     1. Запустіть програму Іnternet Explorer за допомогою ярлика на робочому столі або Головного меню (Пуск -> Програми-> Іnternet Explorer). Розгляньте загальний вигляд (Рис. 1). Перегляньте меню Файл, Правка, Вид, Вибране, Сервіс, Допомога. У Допомозі зайдіть інформацію про „гарячі клавіші”, що використовуються у Іnternet Explorer.

Рис.1. Загальний вигляд браузера Іnternet Explorer

     Переміщення по гіперпосиланнях

     2. Перехід на початкову сторінку. Натисніть кнопку Додому або виберіть у меню Вид пункт Перехід -> Домашня сторінка. Відзначте "гаряче" поєднання клавіш для даної функції.

Уведення URL в адресний рядок

     3. Уведіть у рядок Адреси: http://mdpu.org.ua – сайт Мелітопольського державного педагогічного університету.

Рис. 2. Рядок адреси браузераІnternet Explorer

     Переміщення на сторінку назад      4. Натисніть кнопку Назад або виберіть у меню Вид пункт Перехід -> Назад. Відзначте "гаряче" поєднання клавіш для даної функції.

     Переміщення на сторінку вперед      5. Натисніть кнопку Вперед або виберіть у меню Вид пункт Перехід -> Уперед. Відзначте "гаряче" сполучення клавіш для даної функції.

     Переміщення по посиланнях

     6. Виберіть послідовно посилання Про університет -> Історія МДПУ -> фото Навчальний корпус хіміко-біологічного факультету. Поверніться назад до головної сторінки. Відпрацюйте всі види переміщення по посиланнях. Зазначте, якими способами можно переміщатися по посиланнях ресурсу.

     Збереження сторінок

     7. За допомогою меню Файл збережіть кілька сторінок.

     Відкриття файлів за допомогою браузера

     8. Виберіть команжу Відкрити файл у браузері. Перегляньте завантажені сторінки. Відзначте появу нових пунктів у меню. Натисніть кнопку Сервіс на панелі інструментів. Відзначте зміни.

     Завантаження файлів за допомогою браузера.

     Введіть посилання URL: http://nauka.profi.net.ua. Перейдіть за посиланням „Сборники конференций” ->Кривой Рог. Правою кномпою миші натсиність на посиланні „Теорія та методика навчання фундаментальних дисциплін у вищій технічній школі: Збірник наукових праць. – Кривий Ріг: Видавничий відділ НМетАУ, 2003. – 325 с.” У контекстному меню виберіть команду „Зберегти файл як”.      У вікні, що відкрилося (Збереження файлу), виберіть Зберегти в: Робочий стіл. Натисніть кнопку Зберегти. Відзначте появу файлу на робочому столі. Визначте тип файлу.

Варіант порядку виконання роботи з браузером Mozilla:

  • Розгляньте загальний вигляд браузера. Перегляньте інтерфейс браузера, всі команди меню Файл, Редагування, Перегляд, Перейти, Закладки, Завдання, Вікно, Довідка. Знайдіть вікно запиту адреси, кнопки “Назад”, “Вперед”, “Оновити”, “Зупинити завантаження”.

Рис.2. Загальний вигляд браузера Mozilla Firefox

Для відстеження навігації у браузері слід користуватися кнопками, розташованими у лівому верхньому куті вікна довідки: Назад і Вперед

  • Користуйтеся кнопкою "Назад" для навігації переглянутими сторінками у зворотній послідовності.

  • Користуйтеся кнопкою "Вперед" для навігації переглянутими сторінками у хронологічній послідовності.

  • Для перегляду головної сторінки скористайтеся кнопкою "Додому".

  • За допомогою рядку адреси перейдіть на WEB-адресу  http://firefox.org.ua/ - це головна сторінка.

Відкриється сторінка, на якій як і в усіх сторінках в Інтернет є гіперпосилання, за якими ви можете переходити від однієї сторінки на іншу. Для того, щоб знати що курсор знаходиться над гіперпосиланням підведіть вказівник "миші" до підкресленого тексту (найчастіше синього кольору), він повинен перейти у вказівник  . Після цього Ви можете натиснути ліву кнопку та перейти на іншу сторінку.

Засвойте переходи між різними Інтернет – адресами по локальній Інтранет–мережі. Наприклад перейдіть на сторінки:

http://mdpu.org.ua/ http://nauka.profi.net.ua/ http://studport.mdpu.org.ua/ http://profi.org.ua/

     Вам може знадобитися відкрити нову сторінку, не закриваючи старої. Для цього ви можете відкрити нове вікно Навігатора. Щоб це зробити, виберіть пункт меню [Файл -> Нове вікно] ([Ctrl+N]). Mozilla Firefox дозволяє переглядати кілька сторінок і в одному вікні – за допомогою вкладок. Щоб створити нову вкладку, виберіть пункт меню [Файл -> Нова вкладка] ([Ctrl+T]). Заголовки вкладок відображаються у верхній частині вікна навігатора нижче панелей інструментів. Щоб зробити поточною іншу вкладку, слід натиснути по її заголовку. Зліва від заголовку вкладок знаходиться кнопка, натискання на якій призводить до створення нової вкладки. З правого боку від заголовку вкладок розташована кнопка, натискання на якій призводить до закривання поточної вкладки.

  • За допомогою меню Файл збережіть декілька сторінок, перегляньте їх в автономному режимі.

     Для того, щоб скопіювати частину тексту зі сторінки у буфер обміну, виділіть потрібний текст і виберіть пункт меню [Правка – Копіювати]. Щоб скопіювати зі сторінки адресу (URL), на яку вказує посилання або адреса зображення: 1) помістити курсор миші над посиланням або зображенням 2) натисніть правою кнопкою миші по посиланню або зображенню. З'явиться контекстне меню 3) виберіть пункт "Копіювати посилання" або "Копіювати посилання на зображення" відповідно. Якщо зображення є посиланням на якусь іншу сторінку, у меню, що випливає, будуть представлені обидва варіанти.

     Можна вставити адресу в інші документи або в панель адреси браузера.      Щоб зберегти на диску поточну веб-сторінку, виберіть пункт меню [Файл -> Зберегти як] (натисніть клавіші [Ctrl+S]). У діалоговому вікні, що відкрилося, виберіть папку, в якій ви хочете зберегти даний файл. Зі списку, що відкривається виберіть тип файлу для збереження:      - виберіть "Веб-сторінка, повністю", щоб зберегти сторінку разом із усіма файлами, необхідними для її відображення (зображення, таблиці стилів, уміст фреймів і т.п.)      - виберіть "Веб-сторінка, тільки HTML", щоб зберегти тільки основний HTML-файл сторінки      - виберіть "Текстовий файл", щоб зберегти уміст комірки у вигляді текстового файлу без розмітки HTML.      Уведіть ім'я файлу і натисніть кнопку "Зберегти"      Ви також можете натиснути по сторінці правою кнопкою миші і вибрати з контекстного меню пункт "Зберегти як". Якщо сторінка містить фрейми, контекстне меню також містить пункт "Зберегти фрейм як". Цей пункт дозволяє зберегти тільки сторінку, що знаходиться усередині даного фрейму.      Щоб зберегти зображення, що знаходиться на сторінці, натисніть правою кнопкою миші по зображенню. З контекстного меню виберіть пункт "Зберегти зображення як". У діалоговому вікні виберіть папку, в якій ви хочете зберегти зображення. Введіть назву файлу для зображення і натисніть кнопку "Створити".      Щоб зберегти на диску сторінку або інший об'єкт, не переглядаючи їх у вікні браузера (ця функція корисна для збереження файлів з даними, не призначених для безпосереднього перегляду), натисніть правою кнопкою миші по посиланню на сторінку або файл. З контекстного меню виберіть пункт "Зберегти об'єкт як". У діалоговому вікні "Зберегти як", що відкрилося, виберіть папку, в якій ви бажаєте зберегти даний файл. Введіть назву файлу і натисніть кнопку "Зберегти".      5. Якщо в Вашому браузері не можливо переглянути документи (символи не зрозумілі для Вас), Вам необхідно змінити кодову сторінку. Для кирилічних сторінок це три варіанти кодувань сторінки: WIN-1251, KOI-8R, KOI-8U. Зміну можливо зробити за допомогою команди Вигляд – Кодування, де вибрати необхідну кодову сторінку.      6. Дуже уважно перегляньте пункт Вид. За допомогою цього пункту Ви маєте змогу змінити кодування, додати або убрати з панелі додаткові інструменти, збільшити або зменшити розмір шрифту, збільшити на весь екран документ.      7. Засвойте можливість додавання необхідним сторінок в Закладки.      8. Перегляньте необхідні відомості, з яких у Вас виникли питання в пункті меню Довідка.      Завершення роботи із програмою

     9. Закрийте вікно програми.      10. Перевірте чи маєте ви відповіді на контрольні питання.

     

12

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]