Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Л-18.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
82.43 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ КОЛЕДЖ

спеціальність 5.03050801 «Фінанси і кредит»

Дисципліна «Страхові послуги»

Лекція № 18. Тема 11.2. Страхування відповідальності громадян

План

1. Страхування професійної відповідальності

2. Обов’язкове страхування відповідальності власників собак

3. Обов’язкове страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності зброю

Ключові терміни та поняття:

Страхування професійної відповідальності, відповідальність, страховий ризик, підстава для виплати страхового відшкодування, страхування відповідальності власників собак, пряма шкода, перелік порід собак, страховий випадок, страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності зброю.

Нормативні та регулюючі документи

1. Про внесення змін до Закону України про страхування : Закон України від 04.10.2001 р. № 2745-ІІІ // ВВР України. – 2002. - № 7. – С. 50.

2. Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження По­рядку і правил проведення обов'язкового страхування цивільної відповідальності громадян України, що мають у власності чи іншому законному володінні зброю, за шкоду, яка може бути заподіяна третій особі або її майну внаслідок володіння, зберігання чи використання цієї зброї» від 29.03.2002 р. за № 402

Література (основна та додаткова)

1. Говорушко Т. А. Страхові послуг : підручник / Т. А. Говорушко. – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 252-254 с.

2. Яворська Т. В. Страхові послуги : навч.посіб. / Т .В. Яворська. – К. : Знання, 2008.

Зміст лекції

1. Страхування професійної відповідальності

Страхування професійної відповідальності об'єднує види страхування майнових інтересів різних категорій осіб, які при ви­конанні професійної діяльності можуть завдати матеріальних зби­тків третім особам.

Головна особливість страхування професійної відповідально­сті полягає в тому, що об'єктом страхування є майнові інтереси страхувальника, пов'язані з відповідальністю за шкоду, завдану третім особам унаслідок помилки або упущення, скоєних при ви­конанні службових обов'язків. Ризик відповідальності за шкоду, завдану при виконанні службових обов'язків умисно, не покри­вається умовами страхування.

У зв'язку з цим суттєвим є встановлення факту й обставин виникнення майнової відповідальності страхувальника (застрахо­ваної особи) за завдання шкоди третім особам, а також установ­лення розміру завданих їм збитків.

На відміну від страхування майна або особистого страхуван­ня, при страхуванні професійної відповідальності настання стра­хового випадку залежить не від зовнішніх чинників (стихії, при­родних явищ, дії третіх осіб), а від кваліфікації особи, яка вико­нує професійну діяльність.

Розглянемо страхування професійної відповіда­льності приватного нотаріуса.

Об'єктом страхування є професійна відповідальність прива­тного нотаріуса за шкоду, заподіяну фізичним або юридичним особам при вчиненні нотаріальних дій, передбачених ст. 34 та ст. 36 Закону України "Про нотаріат".

Відповідальність страховика настає в разі виникнення мате­ріальних збитків в особи, яка звернулася до приватного нотаріуса, внаслідок професійних помилок, браку досвіду при вчиненні но­таріальних дій у період чинності договору страхування.

Страховим ризиком є спричинення страхувальником пря­мих матеріальних збитків третім особам (юридичним чи фізич­ним) внаслідок неналежного виконання ним своїх обов'язків або ненавмисні порушення при вчиненні нотаріальних дій, передба­чених ст. 34 та ст. 36 Закону України "Про нотаріат".

Страховим випадком є виникнення зобов'язань страхуваль­ника відшкодувати матеріальні збитки, завдані третій особі вна­слідок виконання ним своїх службових обов'язків. Страховик бере на себе зобов'язання відшкодувати третім особам прямі матеріа­льні збитки, що виникли в порядку правової відповідальності в період дії договору страхування внаслідок страхового випадку, яка підтверджена необхідними документами та за наявності рі­шення суду.

Страхове відшкодування поширюється лише на майнову відповідальність страхувальника згідно з чинним цивільним за­конодавством і не поширюється на кримінальну та моральну відповідальність. Страхове відшкодування не виплачується, якщо матеріальні витрати третій особі завдано страхувальником унаслідок:

  • передачі страхувальником права надання професійних по­слуг особам, які не мали на це законних підстав;

  • при наданні страхувальником професійних послуг третім особам у стані наркотичного або алкогольного сп'яніння;

  • при встановленні факту, що за цим ризиком страхувальник не мав підстав на подання професійних послуг.

Страхова сума визначається за домовленістю сторін, але її розмір не може бути менше 100-кратної мінімальної заробітної плати.

Страхові платежі визначаються за тарифами до страхової суми залежно від професійного стажу роботи страхувальника на посаді нотаріуса й ступеня ризику в межах 2-15 %.

Нараховані страхові платежі можуть бути внесені готівкою, при укладанні договору страхування або шляхом перерахування суми платежу на розрахунковий рахунок страховика в банку од­норазово або в 2 терміни (протягом 3-х місяців по 50 % від суми страхового платежу).

При внесенні нарахованого страхового платежу одноразово страхувальнику надається знижка в розмірі до 15 % від суми страхового платежу.

Якщо страхувальник безперервно відновлює страхування своєї відповідальності протягом одного, двох, трьох і більше років і не отримував при цьому страхового відшкодування, то сума наступних страхових платежів зменшується відповідно на 5, 10 і 15 %.

Договір страхування укладається на підставі заяви страхувальни­ка та документів, які підтверджують його професійний стаж і посвід­чують право на заняття приватною нотаріальною діяльністю. Договір страхування професійної відповідальності приват­них нотаріусів має чинність лише на території України.

Підставою для виплати страхового відшкодування за на­стання страхового випадку є такі документи:

  • договір страхування відповідальності приватного нотаріуса перед третіми особами;

  • заява страхувальника в довільній формі на виплату страхо­вого відшкодування;

  • копії матеріалів справи і відповідних рішень компетентних органів, які мають чинність (при розгляді справи судом, ар­бітражем або іншими правовими органами).

Страховик при­ймає рішення про виплату або відмову у виплаті страхового відш­кодування протягом 72 годин після отримання страховиком усіх документів.