Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
22222 Патентный поиск укр.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
1.28 Mб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ 4

1. Об'єкти інтелектуальної власності 5

2. Патенти на винаходи 9

3. Автор і патентовласник 11

4. Міжнародна патентна класифікація (МПК) 12

5. Ознаки і формули об'єктів винаходів 14

6. Патентні дослідження 16

7. Актуальні патентні сайти, проведення пошуку 20

Література 30

ВСТУП

Для того, щоб захистити результати своєї творчої діяльності в галузі техніки і технологій, необхідно знати основні поняття і засоби захисту. Для цього існує система патентування.

Патентне право - це ціла галузь законодавства, норми якої регулюють і майнові права, і пов'язані з ними особисті немайнові відносини, які виникають у зв'язку зі створенням, правовою охороною та використанням інтелектуальної та промислової власності.

На об'єкти інтелектуальної та промислової власності патентним правом встановлюється ціла система охоронних прав шляхом видачі патентів чи свідоцтв державного зразка, які і є охоронними документами.

Для того, щоб отримати охорону, певне технічне рішення має бути новим. Саме для того, щоб зрозуміти, чи відповідає технічне рішення критерію новизни, проводять патентний пошук.

Патенти в сучасному розумінні цього слова з'явилися у 1474 році у Венеціанській Республіці. Цього року було видано указ, згідно з яким про реалізовані на практиці винаходи необхідно було повідомляти владі, з метою запобігання використання винаходів іншими особами. У 1623 році в Англії видано «Статут про монополії», за яким патенти видавалися на «проекти нових винаходів». Перший патентний закон США (Patent Act) видано в 1790 році. У Росії в 1812 році з'являється перший загальний «Закон про привілеї», а в 1830 р. законом встановлюються основні поняття патентного права. [1].

В Україні норми промислової власності встановлені законами:

- Про охорону прав на винаходи і корисні моделі. - Про охорону прав на промислові зразки. - Про охорону прав на знаки для товарів і послуг.

Тексти Законів України можна отримати на сайті http://www.rada.gov.ua

Актуальні матеріали з інтелектуальної власності містяться на сайтах: http://www.prostopravo.com.ua/ і http://pravotoday.in.ua/

  1. Об'єкти інтелектуальної власності

«Інтелектуальна власність» - це права на результати розумової діяльності людини в науковій, художній, виробничій та інших областях, які є об'єктами цивільно-правових відносин у частині кожного володіти, користуватися і розпоряджатися результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

У 1967 р. в Стокгольмі була підписана Конвенція, що засновує Всесвітню організацію інтелектуальної власності (ВОІВ), відповідно до якої до інтелектуальної власності відносять права на:

- літературні, художні та наукові твори;

- виконавську діяльність артистів, звукозапис, радіо і телевізійні передачі;

- винаходи (і корисні моделі) у всіх областях людської діяльності;

- наукові відкриття;

- промислові зразки;

- товарні знаки, знаки обслуговування, фірмові найменування і комерційні позначення;

- захист від недобросовісної конкуренції;

-а також всі інші права, що стосуються інтелектуальної діяльності у виробничій, науковій, літературній і художній областях.

До інтелектуальної власності відносять також і результати інтелектуальної діяльності, що представляють значну комерційну цінність - секрети виробництва («ноу-хау»).

Слід зазначити, що, якщо у творах науки, літератури і мистецтва основна цінність і предмет правової охорони - їхня художня форма і мова, яка відображає їх оригінальність, то в об'єктах патентного права цінність представляє сам зміст тих рішень, які придумані авторами.

Тому у правовій системі «інтелектуальної власності» виділяють три самостійні підсистеми:

- авторське право і суміжні права;

- право на об'єкти промислової власності;

- право на нетрадиційні об'єкти інтелектуальної власності.

Об'єкти промислової власності - в основному, це винаходи (корисні моделі) та промислові зразки (дизайнерські рішення, що визначають зовнішній вигляд промислових продуктів).

Крім того, промислова власність включає:

- товарні знаки;

- знаки обслуговування;

- комерційні найменування та позначення.

Законодавство України з промислової власності засноване на Конституції України (ст.ст. 41, 54) і включає три основних закони: «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі», «Про охорону прав на промислові зразки», «Про охорону прав на знаки для товарів і послуг».

Промисловий зразок - нове художньо-конструкторське рішення виробу, що визначає його зовнішній вигляд, відповідно вимогам технічної естетики, придатне до здійснення промисловим способом і дає позитивний ефект.

Розробка і правова охорона промислових зразків сприяє підвищенню якості виробів, поліпшенню їх споживчих властивостей.

Товарний знак - зареєстроване у встановленому порядку оригінально оформлене художнє зображення (оригінальні назви і слова, окремі види упаковок, художні композиції і малюнки в поєднанні з буквами, цифрами, словами або без них тощо), службовці для відмінності товарів і послуг та для їхньої реклами. Види товарних знаків: словесні, образотворчі, об'ємні та комбіновані Товарний знак повинен бути виразним, простим і легко запам'ятовується для того, щоб цей знак асоціювався в споживача з одним визначеним виробником, з якістю, властивостями виробів чи послуг. Товарний знак не повинен бути схожим на знаки інших підприємств і вводити в оману споживача товарів.

Патент (лат. patens - свідоцтво, грамота) - патент України (або іншої країни) на винахід, корисну модель, промисловий зразок. Це документ, що засвідчує державне визнання технічного рішення винаходом і закріплює за особою, якій він виданий, виключне право на винахід.

Ліцензія (від лат. Licentia - право) - дозвіл. Ліцензія - дозвіл на використання винаходу чи іншого об'єкта виключних прав, що видається власником патенту.

Законодавче віднесення патенту на винахід до об'єктів права власності закріплює загальну світову тенденцію - поширення інституту власності на сферу нематеріального виробництва і освіти внаслідок цього промислової власності. Створення ефективної патентної охорони промислової власності стимулює перехід до ринкової економіки і її інтенсивний розвиток, формуючи організаційно-правову основу для такого переходу.

Винахід відповідає умовам патентоспроможності, якщо він є новим, має винахідницький рівень і є промислово придатним.

Винахід визнається новим, якщо він не є частиною рівня техніки. Рівень техніки включає всі відомості, що стали загальнодоступними у світі до дати подання заявки. Цей рівень включає також зміст будь-якої заявки на видачу патенту України та міжнародної заявки, в якій зазначена Україна, за умови, що дата подання такої заявки або дата її пріоритету передує відповідній даті нової заявки.

Як правило, заявки, надходять у такий спосіб: з рівня техніки вибирається одне джерело (наприклад, винахід, відомості про який вже відомі широкому колу осіб на момент подачі заявки). І оцінка критерію новизни здійснюється шляхом порівняння заявки, із конкретним вибраним прототипом.

Відповідно до Закону прототипом може бути тільки одне джерело інформації.

Іншими словами, Закон забороняє протиставляти заявленому рішенню так званий «збірний прототип». Тобто, якщо заявлено, наприклад, двигун, то неможна з якогось іншого двигуна брати для протиставлення карбюратор, ще з іншого - систему охолодження, з третього - систему запалювання й казати, що все вже відомо.

Винахід має винахідницький рівень, якщо для фахівця він не випливає з рівня техніки.

Винахідницький рівень - ознака патентоздатності технічного рішення, близьке поняттю істотної новизни, за яким пропозиція не може бути кваліфікована як винахід, якщо задача в ньому вирішується вже відомими в техніці засобами, доступними середньому фахівцю в даній галузі.

Таким чином, основою ознаки винахідницького рівня є рівень техніки, і для оцінки цієї ознаки використовують існуючий рівень знань, накопичений в тій чи іншій галузі. При цьому заявлене технічне рішення може бути принципово новим чи являти собою удосконалення, коли в результаті винахідницької творчості досягається новий ефект, отриманий в результаті певного поєднання відомих елементів.

Говорячи образно, щоб заявлене технічне рішення було визнано винаходом, йому необхідно бути в тій чи іншій мірі талановитим.

Винахід визнається промислово придатним, якщо воно може бути використано в промисловості або в іншій сфері діяльності. Винахід не обов'язково має використовуватися найближчим часом. Досить того, що винахід потенційно може використовуватися.

Умови патентоспроможності для корисної моделі та промислового зразка такі ж, як і для винаходу, за винятком того, що не входить вимога винахідницького рівня (в умови патентоспроможності для корисної моделі та промислового зразка).

Правова охорона надається винаходу (корисної моделі), не суперечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоспроможності.

Об'єктом винаходу може бути: продукт (пристрій, речовина, штам мікроорганізму, культура клітин рослини і тварини); спосіб.

Об'єктом корисної моделі може бути конструктивне виконання пристрою і тільки воно.

Об'єктом промислового зразка можуть бути форма, малюнок чи розфарбування або їх поєднання, що визначають зовнішній вигляд промислового виробу і призначені для задоволення естетичних та ергономічних (тобто оптимізують знаряддя, умови і власне процес праці) потреб.

Дія патенту, виданого на спосіб одержання продукту, поширюється і на продукт, безпосередньо одержаний цим способом.