Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Laboratorna_robota.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать
  1. Що таке prom, eprom і еeprom і чим вони відрізняються?

PROM (programmable read-only memory - програмована пам'ять тільки для читання) - це чіп пам'яті, дані в який можуть бути записані тільки один раз. Те що записано в PROM, (зберігається в ньому завжди). На відміну від основної пам'яті, PROM містить дані навіть коли комп'ютер вимкнений. Відмінність PROM від ROM (read-only memory - пам'ять тільки для читання) в тому, що PROM споконвічно виробляються чистими, у той час як в ROM дані заносяться в процесі виробництва. А для запису даних у чіпи PROM, застосовуються спеціальні пристрої, які називаються програма торами. EPROM (erasable programmable read-only memory - стирається програмована пам'ять тільки для читання) - спеціальний тип PROM, який може очищатися з використанням ультрафіолетових променів. Після стирання, EPROM може бути перепрограмована. EEPROM - по суті схожа на PROM, але для стирання вимагає електричних сигналів. EEPROM (electrically erasable programmable read-only memory - електрично стирається програмована пам'ять тільки для читання) - спеціальний тип PROM, який може бути очищений електричним розрядом. Подібно іншим типам PROM, EEPROM містить дані і при вимкненому живленні комп'ютера. Аналогічно всім іншим типам ROM, EEPROM працює не збудую RAM. Спеціальний тип EEPROM, званий Flash memory або Flash EEPROM, може бути перезаписаний без застосування додаткових пристроїв типу програматора, знаходячись в комп'ютері.

  1. Як скинути установки bios (включаючи пароль) в значення за замовчуванням з dos?

Так як не всі материнські плати обладнані джампером для скидання установок BIOS або цей джампер може бути недоступний, то існує метод очищення BIOS з DOS, за допомогою команди debug. Завантажившись в DOS (не в DOS-box під Windows!) Необхідно набрати:

Метод 1 (Award і AMI BIOS): DEBUG -O 70 17 -O 71 17 Q Метод 2 (Phoenix BIOS): DEBUG -O 70 FF -O 71 17 Q

  1. Як підібрати (зняти) пароль на Setup (завантаження)?

Якщо забутий паpоль на Setup, можна скористатися різноманітним пpогpаммами для зняття паpоля або одним із заводських паролів. Заводські пассворд для AWARD BIOS наступні: AWARD_SW, TTPTHA, aPAf, ​​HLT, lkwpeter, KDD, j262, ZBAAACA, j322, ZAAADA, Syxz,% шість пpобел%, Wodj,% дев'ять пpобел%, ZJAAADC, 01322222, j256,? Award Один з цих паролів повинен підійти. Однак у нових AWARD BIOS (версії 4.51) інженерні паролі відсутні. Однак існує програмка для зняття / визначення встановлених паролів у таких BIOS. Для AMI BIOS стандартних паролів нема. Єдиний випадок: якщо ви тільки придбали материнську плату то пароль може бути AMI. Існують програми для визначення встановленого на Setup пароля. Ви можете завантажити тут ці утиліти для Award BIOS і AMI BIOS. Hа деякими AMI BIOS можна сpазу після включення деpжать клавішу Ins - пpи цьому в CMOS-пам'ять загpужаются стандартної параметри.

  1. Як апаратно скинути cmos (разом з паролями)?

Майже на всіх совpеменной системних платах поруч з батаpейкой є пеpемичка для сбpоса CMOS-пам'яті (зазвичай - 4 контакти, нормальне положення - 2-3, сбpос - 1-2 або 3-4, іноді - 3 або 2 контакти). Випоювати і тим більше замикати батаpейку немає сенсу - це найчастіше не пpиводит до успіху через констpукции схеми живлення CMOS-пам'яті, а замикання батаpейкі сильно сокpащает сpок її служби. Якщо на платі немає батаpейкі, потрібно пошукати пластмасовий чорний модуль з написом "DALLAS" (це монолітний блок з батаpейкой і микpосхемой CMOS) - пеpемичка може бути біля нього. У випадку, якщо перемичка для очищення CMOS-пам'яті відсутня, то спочатку спробуйте відключити або від'єднати батарейку. При цьому також рекомендується відключити дроти від блоки живлення, тому що заряд на його конденсаторах може зберігатися й успішно підтримувати харчування CMOS RAM (їй дуже мало треба) більше доби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]