Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
психологія.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
66.05 Кб
Скачать

Розділ ііі. Рівні розвитку здібностей

Структура здібностей залежить від розвитку особистості. Виділяють два рівнірозвитку здібностей: репродуктивний та творчий. Людина, що знаходиться напершому рівні розвитку здібностей, виявляє неабияке вміння засвоюватизнання, оволодівати діяльністю і здійснювати її за запропонованимзразком. На другому рівні розвитку здібностей людина створює нове,оригінальне.  Не можна, звичайно, метафізичне, розглядати ці рівні. По-перше,слід мати на увазі, що будь-яка репродуктивна діяльність включаєелементи творчості, а творча діяльність включає й репродуктивну,без якої вона взагалі неможлива. По-друге, вказані рівні розвиткуздібностей не є щось дане і незмінне, застигле. У процесі,оволодіння знаннями та вміннями, у процесі діяльності людина  «Переходить» з одного рівня на інший, відповідно змінюється іструктура його здібності. Як відомо, навіть дуже обдаровані люди починализ наслідування, а потім тільки в міру набуття досвіду, виявлялитворчість.  Найвищий рівень розвитку і прояву здібностей позначаєтьсятермінами талант і геній. Талановиті і геніальні люди досягають впрактиці, мистецтві, науці нових результатів, що мають велике суспільнезначення. Геніальний людина створює щось оригінальне, що відкривають новішляхи в галузі наукових досліджень, виробництва, мистецтва, літератури.  Талановита людина також вносить своє, але в межах вже визначилисяідей, напрямів, способів дослідження.  Найбільш сприятливі умови для формування талановитості ігеніальності виникають при всебічному розвитку особистості. Наприклад, Леонардо да Вінчі, Гете, Ломоносов є зразками багатосторонностірозвитку і геніальності у творчій діяльності.

Висновок

Як і всі індивідуально-психологічні особливості, здібності людина не набуває готовими, вони не раз і назавжди дані їй від природи, а розвиваються в житті і діяльності. Людина народжується без психічних вла­стивостей, а лише зі здатністю набувати їх. Унаслідок взаємодії з дійсністю в активній діяльності людський мозок починає відображати навколишній світ, вия­вляючи свої індивідуально-психічні якості та особливо­сті, у т. ч. здібності. Вони мають органічні, спадково закріплені передумови розвитку - задатки.

Вроджені задатки мають неоднакове значення для різних здібностей. Вони особливо важливі в музиці, де потрібен тонкий слух, якість якого залежить від вла­стивостей периферійного (слухового) і центрального нервового апарату. Вроджені особливості будови нерво­во-мозкового апарату є лише передумовою розвитку музичних здібностей, необхідних для заняття музикою, повноцінного її сприйнят

Природними передумовами здібностей є і часткові (парціальні) властивості нервової системи. Своєрідність типологічних якостей простежується в зоровій, слухо­вій та руховій сферах. Відмінності за силою, врівнова­женістю і динамічністю нервових процесів, які про­являються, наприклад, у руховій сфері, можуть по-різному відповідати вимогам до занять певними видами спорту і бути передумовами розвитку відповідних спор­тивних здібностей.

Люди різняться не тільки вродженими задатками, а й здібностями - за мірою їх розвитку і характером. Ці відмінності - результат розвитку особистості.