Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TEKhNOLOGIYa_STVORENNYa_PRIJOMNIKh_SIMEJ.docx
Скачиваний:
20
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
114.61 Кб
Скачать

1.4. Документи дитини для оформлення у прийомну сім'ю

Дані про дитину, яка потребує батьківського піклування заносяться до реєстрацій­ної картки (Додаток 14). Для влаштування дитини у прийомну сім'ю готуються такі до­кументи 10:

  • свідоцтво про народження дитини;

  • медична довідка про стан здоров'я або витяг з історії розвитку дитини;

  • довідка (атестат) про освіту або висновок про рівень розвитку, наданий психолого-медико-педагогічною консультацією;

  • документи про батьків або осіб, які їх замінюють (копія свідоцтва про смерть, вирок або рішення суду, довідка про хворобу, розшук батьків або інші документи, що під­тверджують відсутність батьків або неможливість виховання ними своїх дітей);

  • довідка про наявність та місцезнаходження братів, сестер чи інших близьких роди­чів дитини;

  • опис майна, що належить дитині, житлової площі та відомості про осіб, які відпові­дають за його збереження;

  • пенсійна книжка на дітей, які одержують пенсію, копія рішення суду про стягнення аліментів.

У разі, якщо деякі із зазначених документів на дітей відсутні (окрім свідоцтва про на­родження або документа, що його замінює), дитина може бути оформлена у прийомну сім'ю, а органи опіки та піклування протягом трьох місяців зобов'язані вжити відповідних заходів щодо оформлення повного пакету документів на дитину.

Керівники закладів, із яких передаються діти, й органи опіки та піклування несуть від­повідальність за достовірність наданих у документах відомостей.

2. Влаштування дитини

2.1. Підготовка дитини до розміщення у прийомну сім'ю

Підготовка дитини є необхідним етапом процесу влаштування у прийомну сім'ю. Існу­ють такі рівні підготовки дитини:

  • мотиваційний;

  • емоційний;

  • когнітивний;

  • поведінковий.

Підготовча робота з дитиною, яка влаштовується у прийомну сім'ю, проводиться на всіх рівнях. Інтенсивність роботи на тому чи іншому рівні залежить від віку дитини. Чим молодша дитина, тим більше значення має емоційний рівень підготовки. Якщо дитина старшого віку, на передній план виступає когнітивний рівень (обміркування та судження про ситуацію, що склалася). Наприклад, робота з мотиваційною складовою передбачає бе­сіди психолога з дітьми про їхні майбутні очікування. Ефективним засобом роботи на цьо­му рівні є оформлення альбому, у якому дитина "розповідає" про себе та майбутню сім'ю у малюнках, фотокартках або в інший спосіб.

Альбом про себе можуть готувати діти старше 3-х років. Він складається переважно з малюнків, хоча за бажанням дитини можна зробити ліпку, аплікацію або записати розпо­відь. Залежно від віку дитини, її психічного стану зміст альбому буде різний. Дитині мож­на запропонувати (але ні в якому разі не нав'язувати) тематику малюнків. Наприклад, "Моя сім'я", "Моя мрія", "Улюблена іграшка", "Як я житиму у прийомній сім'ї", "Моя прийомна сім'я" тощо.

Поведінковий рівень підготовки передбачає використання ігор для відображення звич­ної поведінки дитини та моделювання нової. У ранньому віці (від 1 до 3 років) при підго­товці дитини доцільно використовувати мову казок та символічного опису ситуації.

Робота на когнітивному рівні спрямована на відображення історії життя дитини, щоб допомогти їй зрозуміти минуле та сучасне. Інтенсивність роботи на цьому рівні особливо важлива для дітей підліткового віку.

За допомогою цих та інші методів дитина звикає до того, що у неї з'явиться сім'я. Це дозволяє попередити небажані випадки під час перебування у прийомній сім'ї (втечі з сім'ї, невротизації стосунків тощо).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]