Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3-Роб.зошит.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
625.66 Кб
Скачать

2. Аналіз макроекономічних показників

На основі ВВП розраховують такі макроекономічні показники, як:

1. Чистий внутрішній продукт (ЧВП): ЧВП = ВВП – споживання основного капіталу.

2. Чистий національний дохід (ЧНД). Цей показник розраховується двома методами:

- Перший метод: ЧНД =

- Другий метод: ЧНД =

3. Валовий національний дохід (ВНД): ВНД =

4. Валовий національний наявний дохід (ВННД). Цей показник розраховується двома методами:.

- Перший метод: ВННД=

- Другий метод: ВННД =

З метою кількісного визначення змін у рівнях макроекономічних показників у часі використовують показники ряду динаміки, а саме:

1. Абсолютний приріст: показує на скільки одиниць змінився поточний рівень показника в порівнянні з рівнем попереднього періоду (і )або базового (б)

іі – Уі-1 ; бі – У0

Де:

  • для інтервального ряду, або моментного з даними на кінець періоду:

Уі – рівень кінця періоду, що аналізується;

У0 – рівень, який йде попереду рівня початку

періоду, що аналізується;

п – чисельність рівнів, взятих у розрахунок;

t = n -1 – тривалість періоду;

  • для моментного ряду з даними на початок періоду:

Уі – рівень початку періоду, який йде за кінцем

періоду, що аналізується;

У0 –рівень початку періоду, що аналізується;

.

2. Середній або середньорічний абсолютний приріст: показує на скільки одиниць у середньому за одиницю часу (щорічно) за певний період часу змінювався рівень показника, що аналізується:

3. Темп росту або коефіцієнт росту: показує у скільки разів змінився поточний (порівнюваний) рівень показника, що аналізується, в порівнянні з рівнем попереднього періоду або базового:

4. Середній або середньорічний темп росту:показує у скільки разів у середньому за одиницю часу (щорічно) за певний період часу змінювався рівень показника, що аналізується:

5. Темп приросту: показує на скільки відсотків змінився поточний (порівнюваний) рівень показника, що аналізується, в порівнянні з рівнем попереднього періоду або базового:

Тпр і р і(%)– 100,%; Тпр і р і – 1;

Тпр бр б(%) –– 100; Тпр бр б – 1;

6. Середній або середньорічний темп приросту: показує на скільки відсотків у середньому за одиницю часу (щорічно) за певний період часу змінювався рівень показника, що аналізується:

Динаміка показників, розрахованих на основі ВВП, використовується для оцінки ефективності функціонування економіки, зокрема, – оцінки успішності заходів, запроваджуваних урядом країни для її економічного розвитку. ВВП є основним узагальнюючим показником, який характеризує рівень розвитку держави та її економічне становище і дорівнює сукупній валовій доданій вартості усіх видів економічної діяльності за усіма інституційними секторами економіки в основних цінах і податків, за виключенням субсидій на продукти.

Серед найпоширеніших критеріїв, які застосовуються на практиці й розраховуються на основі даних ВВП, є показник реальної зміни його обсягу, тобто індекс фізичного обсягу ВВП чи індекс реального ВВП. В процесі його визначення вагою виступають ціни базового (попереднього) періоду. Отже, цей показник є, по суті, індексом фіксованого складу за базово-зваженою системою Ласперса: ,

де: - сума доданих вартостей видів економічної діяльності у звітному (поточному) періоді в цінах базового (попереднього) періоду; - сума доданих вартостей видів економічної діяльності у базовому (попередньому) періоді у базових (поточних) цінах; k – кількість видів економічної діяльності. Зазначений вище індекс розраховується Державним комітетом статистики України і публікується одночасно з індексами зміни фізичного обсягу доданої вартості за видами економічної діяльності, тобто разом зі змінами складових ВВП, розрахованих виробничим методом.

Ще одним важливим показником, який обчислюється на основі ВВП, є індекс-дефлятор ВВП. Він характеризує зміну цінового фактора, тобто є індексом зміни цін звітного (поточного) періоду порівняно із цінами базового (попереднього) періоду. У цьому випадку вагою виступають обсяги виробництва звітного (поточного) періоду. Тобто даний показник є, по суті, індексом фіксованого складу за поточно-зваженою системою Пааше: , де: - індекс-дефлятор ВВП; - сума доданих вартостей видів економічної діяльності у звітному (поточному) періоді в поточних цінах.

Не менш важливим, ніж попередні, є показник номінального зростання ВВП: де: - індекс зміни номінального ВВП звітного (поточного) періоду порівняно з номінальним ВВП базового (попереднього) періоду. Із номінальним ВВП порівнюються показники державного та зведеного бюджетів, зовнішньо-торгівельного обороту, грошової маси, обсяги кредитування тощо. Всі три показники, про які йшлося вище, перебувають у певному взаємозв’язку, який можна відобразити формулою:

Відомо, що в агрегатних індексах вагою можуть слугувати показники на рівні як базового (попереднього), так і звітного (поточного) періодів (тобто обчислені як за базово-зваженою, так і за поточно-зваженою системами). Методику розрахунку індексів зміни цін (дефляторів) та фізичного обсягу за зазначеними вище системами зважування наведено у табл. 11.

Таблиця 11