Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3-Роб.зошит.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
625.66 Кб
Скачать

Складові ввп за категоріями кінцевого використання:

- Кінцеві споживчі витрати. Кінцеві споживчі витрати інституційних секторів економіки визначаються за типом "хто фінансує витрати". Показники кінцевого споживання деталізують рахунок використання наявного доходу СНР і показують, яким чином

Вони включають витрати на

(Табл.3.8).

Таблиця 3.8

Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств, млн. грн.

Категорії

КІСЦП

Код рядка

Товари

(табл.

2.1.1,

гр.7)

Послуги

табл.2.1.2,

гр-6)

Придбання товарів та послуг нерезидентами за виключенням придбання товарів та

послуг резидентами за кордоном

Всього

А

Б

1

2

3

3=1+2-3

Кінцеві споживчі витрати

домашніх господарств

(ряд. 02+...+ряд.13)

01

в тому числі

продукти харчування та

безалкогольні напої

02

X

алкогольні напої, тютюнові

вироби та наркотики

03

X

одяг і взуття

04

житло, вода, електроенергія,

газ та інші види палива

05

предмети домашнього вжитку,

побутова техніка та поточне

утримання житла

06

охорона здоров'я

07

транспорт

08

зв'язок

09

відпочинок і культура

10

освіта

11

X

ресторани та готелі

12

різні товари та послуги

13

- Кінцеві споживчі витрати домашніх господарств. Витрати домашніх господарств становлять основну частину кінцевого споживання. Вони включають витрати на

Першим етапом є визначення витрат населення на придбання товарів. Воно визначається на основі даних статистики торгівлі щодо роздрібного товарообороту торгової мережі підприємств-юридичних осіб, обороту торгової мережі фізичних осіб-підприємців, обороту організованих ринків з продажу сільгосппродуктів, обороту неформальних ринків та обороту ресторанного господарства підприємств юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, розрахованими згідно Методикою визначення обсягів продажу споживчих товарів населенню за усіма каналами реалізації та обороту роздрібної торгівлі.

Для визначення вартості товарів, вироблених домашніми господарствами для власного кінцевого споживання використовуються дані статистики сільського господарства.

Витрати на оплату товарів, вироблених підприємствами за індивідуальним замовленням населення, розраховуються на основі даних структурної статистики за відповідними видами економічної діяльності.

Вартість товарів, наданих роботодавцями у вигляді винагороди за викона­ну роботу у натуральній формі визначається за даними статистики праці та на основі «Інструментарію з розрахунку окремих статей балансу худоби, витрат та запасів у сільськогосподарському виробництві».

Не включаються до складу кінцевого споживання товари, придбані домашніми господарствами для виробничих потреб та для валового нагромадження капіталу: будинки і квартири, товари для ремонту або перебудови житлових приміщень; цінності (50% ювелірних виробів, дорогоцінне каміння, картини, антикваріат).

Другим етапом є розрахунок витрат домашніх господарств на придбання послуг, який здійснюється за джерелами придбання. Оплата послуг, наданих підприємствами, визначається на основі адміністративних даних Національ­ного банку України щодо касових оборотів. Оплата послуг, наданих окремими громадянами, розраховується за даними обстежень умов життя домогосподарств.

Окремі види послуг визначаються на основі відповідних форм звітності та шляхом здійснення експертних розрахунків.

Витрати населення на придбання комунальних послуг розраховуються на основі даних ф. № 1-заборгованість щодо оплати населенням житлово-комунальних послуг та електроенергії, включаючи зміну заборгованості з оплати цих послуг.

Витрати на оплату страхових послуг визначаються на основі ф.№1-ст як різниця між страховими платежами та виплатою страхових сум і страховими відшкодуваннями.

Послуги зв'язку визначаються за даними ф.№12-зв'язок.

Обсяг послуг реалізованих підприємствами за індивідуальним замовленням населення визначається на основі даних ф.№1-підприємництво за відповідни­ми видами діяльності.

Оплата послуг лотерей розраховується, як різниця між витратами на прид­бання лотерейних квитків та виграшами.

Вартість послуг органів державного управління розраховується за даними звітів про виконання Державного та місцевих бюджетів. До них відносяться, зокрема, плата за оформлення паспорту, державне мито, що сплачується за місцем розгляду та оформлення документів, збори (крім штрафів).

Оплата оренди житла у приватних осіб визначається на підставі експертної оцінки їх виробництва.

До витрат домашніх господарств включають умовно обчислену вартість послуг, вироблених домашніми господарствами для власного споживання. До них відносяться: умовна оплата вартості послуг по проживанню у власному житлі та послуги домашньої прислуги (кухарів, гувернанток, покоївок, слуг, садівників, водіїв тощо).

З придбаних населенням послуг виключаються витрати, здійснені з виробничою метою: оплата проїзду та готелів, здійснена за рахунок витрат на відрядження; оплата послуг по обробленню землі, ветеринарні послуги для робочої і продуктивної худоби, послуги транспорту, послуги з ремонту та будівельні роботи, юридичні послуги.

Загальний обсяг витрат домашніх господарств включає придбання товарів і послуг домашніми господарствами-резидентами на території держави, а також за кордоном. Не входить до нього купівля товарів і послуг нерезидентами.

- Витрати на кінцеве споживання сектору загального державного управління

Сектор загального державного управління включає організації, які фінансуються за рахунок державного та місцевого бюджетів, Пенсійного фонду і фондів соціального страхування. Кінцеві споживчі витрати цього сектору включають поточні витрати (оплату праці, нарахування на оплату праці, матеріальні витрати, оплату нематеріальних послуг, податки, пов'язані з виробництвом) та споживання основного капіталу за виключенням доходу від реалізації продукції. Кінцеві споживчі витрати сектору загального державного управління розподіляються на індивідуальні і колективні.

Індивідуальні кінцеві споживчі витрати складаються з витрат центральних та місцевих органів державного управління, фондів соціального страхування, що пов'язані з наданням продукції домашнім господарствам безкоштовно або за економічно незначущими цінами незалежно від того, чи здійснюється придбання товарів та послуг на ринку, чи виробляються вони як неринкова продукція органами державного управління. Таким чином, вони включають:

  • витрати на придбання товарів та послуг для надання домашнім господарствам безоплатно або за пільговими цінами;

  • вартість виробництва індивідуальних послуг бюджетних установ у галузі освіти, охорони здоров'я, культури та соціального забезпечення.

Колективні кінцеві споживчі витрати складаються з витрат центральних та місцевих органів державного управління на виробництво неринкових товарів та послуг, які надаються суспільству в цілому або значним групам населення. До колективних послуг відноситься діяльність по забезпеченню громадського порядку та безпеки, національної оборони, законодавча та нормативно-регуляторна діяльність, забезпечення охорони навколишнього середовища, науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи тощо.

До складу кінцевих споживчих витрат сектору загального державного управління включається споживання основного капіталу, яке характеризує зменшення вартості основного капіталу, використаного у виробництві внаслідок фізичного та морального зносу і випадкових пошкоджень. Цей показник розраховується згідно з Методикою розрахунку споживання та валового нагромадження основного капіталу. Кінцеві споживчі витрати сектору загального державного управління визначаються за функціями згідно з міжнародною класифікацією функцій органів державного управління .

Схема розрахунку наведена нижче у таблиці 3.9.

Таблиця 3.9

Кінцеві споживчі витрати сектору загального державного управління, млн. грн

Функції органів державного управління

Код рядка

Всього

Кінцеві споживчі витрати сектору загального державного управління (ряд.02 +...+ ряд.11)

01

в тому числі:

1 . Державні послуги загального характеру

02

2. Діяльність та послуги в галузі оборони

03

3. Діяльність по забезпеченню громадського порядку та безпеки

04

4. Економічна діяльність

05

5. Охорона навколишнього середовища

06

6. Діяльність та послуги в галузі житлово-комунального господарства

07

7. Діяльність та послуги в галузі охорони здоров'я

08

8. Діяльність та послуги в галузі відпочинку,

культури та релігії

09

9. Діяльність та послуги в галузі освіти

10

10. Діяльність та послуги в галузі соціального забезпечення та соціальної допомоги

11

- Витрати на кінцеве споживання некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства. Сектор некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства включає партії, профспілки, молодіжні, жіночі, релігійні та доброчинні організації, які надають послуги соціально-культурного характеру. Кінцеві споживчі витрати цього сектору складаються з поточних витрат на виробництво неринкових товарів та послуг (оплата праці, нарахування на оплату праці, матеріальні витрати, оплата послуг, податки, пов'язані з виробництвом) та споживання основного капіталу.

Обсяг витрат на кінцеве споживання розраховується на основі поточних витрат цих установ та організацій, включаючи споживання основного капіталу.

По політичним партіям, профспілковим і професійним організаціям включається частина членських внесків, а також поточні витрати на утримання цих організацій за даними ф. № 1-громадська організація та споживання основного капіталу.

Витрати на релігійну діяльність визначаються на основі чисельності служителів релігійних культів та середньої заробітної плати.

Споживання основного капіталу розраховується згідно з Методологічними положеннями складання рахунку утворення доходу за інституційними секторами економіки.

Розрахунок кінцевих споживчих витрат некомерційних організацій проводиться відповідно до міжнародної класифікації цілей некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства.

Схема розрахунку наведена нижче у таблиці 3.10.

Таблиця 3.10

Кінцеві споживчі витрати некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства, млн. грн.

Код рядка

Поточні споживчі витрати політичних партій, профспілкових і професійний організацій

Безкоштовні та пільгові соціально-культурні послуги інших некомерційних організацій

Споживання основного капіталу [6]

Всього

А

В

1

2

3

4=1+2+3

Кінцеві споживчі витрати некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства

(ряд. 02+...+ряд. 09)

01

в тому числі:

житлові послуги

02

експертна оцінка

Охорона здоров’я

03

експертна оцінка

відпочинок і культура

04

експертна оцінка

освіта

05

експертна оцінка

соціальний захист

08

форма № 1-ОГ витрати на благодійну діяльність (ряд.42)

експертна оцінка

релігія

07

Середня оплата праці на 1 зайнятого * чисельність служителів релігійних культів за даними статистики послуг

політичні парти, профспілкові і професійні організації

08

форма № 1-ОГ податки та обов'язкові платежі (ряд. 35), видатки на виборні компанії (ряд. 38), оплата праці (ряд. 37), матеріальні витрати та оплата послуг (ряд. 39), членські внески в профспілкові організації (0,6% від фонду заробітної плати)

охорона навколишнього середовища

09

експертний розрахунок за даними ф №1-екологіині витрати

Послуги, не віднесені до інших категорій

10

експертна оцінка

- Валове нагромадження - це сукупний показник, який характеризує чисте придбання (за виключенням вибуття) резидентами товарів і послуг, вироблених і наданих у поточному періоді, але не спожитих у ньому.

Він включає такі еле­менти:

Валове нагромадження основного капіталу (ВНОК) - це приріст нефінансових активів, які протягом тривалого часу використовуються в процесі виробництва. До його складу включається приріст виробленого основного капіталу, поліпшення існуючого основного капіталу і невироблених активів, витрати по передачі права власності. Величина валового нагромадження основного капіталу оцінюється виходячи із загальної вартості основних засобів, придбаних інституційними одиницями (за винятком реалізованих) у звітному періоді, а також збільшення невироблених активів, що відбулося в результаті продуктивної діяльності інституційних одиниць. Воно включає наступні основні типи:

  • придбання за відрахуванням вибуття нових або існуючих матеріальних основних засобів (житлових будівель, інших будівель та споруд, машин та обладнання), культивованих активів (поголів'я дорослої та продуктивної худоби, садів, виноградників та інших багаторічних насаджень), а також інші матеріальні активні засоби (бібліотечні фонди);

  • придбання за відрахуванням вибуття нових або існуючих нематеріальних, основних засобів (витрати на розвідування корисних копалин, засоби програмного забезпечення, розважальні програми, оригінали літературно-художніх творів, інші нематеріальні активи, які відносяться до основних засобів);

  • витрати на покращення невироблених матеріальних активів, до яких відносяться капітальні витрати на поліпшення земель та підготовку їх до використання;

  • витрати, пов'язані з передачею прав власності на невироблені активи, які включають матеріальні (природні активи, некультивовані біологічні ресурси, водні ресурси під землею) та нематеріальні активи (авторські права, патенти, ліцензії тощо).

Оцінка складових елементів валового нагромадження основного капіталу визначається на основі

- цін, якщо вони куплені,

- цін, якщо вони вироблені власними силами або їх будівництво здійснено господарським способом.

Купівля існуючого основного капіталу оцінюється за цінами придбання з включенням всіх витрат покупця на передачу прав власності, в той час як продаж існуючого основного капіталу оцінюється після відрахування будь-яких витрат продавця при передачі права власності.

Придбання нових будівель і споруд враховується у поточних цінах або цінах покупців з урахуванням відповідних витрат одиниць-покупців у зв'язку з передачею прав власності. Вибуття існуючих будівель і споруд враховується за цінами, сплаченим покупцями їхнім колишнім власникам, мінус відповідні витрати останніх.

Валове нагромадження основного капіталу у формі поліпшення існуючих основних засобів класифікується як придбання нових активів того ж виду.

Устаткування з тривалим циклом виробництва (кораблі, літаки тощо) включається у валове нагромадження основного капіталу на момент доставки замовнику. Якщо об'єкт будується за контрактом і передається замовнику поетапно, то до валового нагромадження основного капіталу включається вартість обсягів тих робіт, які вже сплачені замовником. Будівництво, яке здійснюється будівельною організацією без укладання контракту враховується до випуску як незавершене виробництво чи виробництво готової продукції в складі матеріальних оборотних коштів цієї будівельної організації. Валове нагромадження основного капіталу включає тільки ту частину капітального ремонту, яка призводить до якісного покращення основного капіталу. Вартість устаткування, яке потребує монтажу і знаходиться на складі, включається у валове нагромадження основного капіталу з моменту переходу його у власність господарської одиниці, яка збирається використовувати його у виробництві як основний капітал.

- Зміна запасів матеріальних оборотних коштів. Зміна запасів матеріальних оборотних коштів визначається як сума приросту (зменшення) таких елементів:

  • виробничі запаси - всі товари, які інституційні одиниці економіки тримають у запасі для повного використання у виробництві (проміжні витрати). До цієї категорії відносяться: сировина, матеріали, паливо, комплектуючі вироби, малоцінні та швидкозношувані предмети, насіння, корма тощо;

  • незавершене виробництво, яке складається з продукції, виробленої підприємством, але не завершеної, тобто недостатньо переробленої, щоб бути поставленою іншим інституційним одиницям. Незавершене будівництво і незакінчений капітальний ремонт також відносяться до незавершеного виробництва, якщо за них не надійшов платіж. Крім того, незавершене виробництво складається з продукції лісонасаджень - лісу, вирощеного для вирубу на деревину, а також сільськогосподарської продукції в підприємствах, що здійснюють сільськогосподарську діяльність та господарствах населення, яка, в свою чергу, включає запаси молодняку та худоби на відгодівлі, які вирощуються для одноразового використання, та продукцію незавершеного виробництва в рослинництві;

  • готова продукція, яка складається з запасів товарів у виробників, що зберігаються у підприємств до поставки іншим інституційним одиницям і не призначені для подальшої їх переробки на даному підприємстві, а також державних матеріальних резервів;

  • товари для перепродажу - товари, придбані підприємствами з метою перепродажу. При цьому не здійснюється їх переробка за винятком надання їм привабливого і зручного для продажу вигляду (наприклад, миття, сортування, упаковка).

Розрахунок зміни запасів матеріальних оборотних коштів здійснюється за даними фінансової звітності (балансів) підприємств, фінансових установ, Державного казначейства, фондів соціального страхування, а також статистики сільського господарства та навколишнього середовища.

- Чисте придбання цінностей. Цінності являють собою активи, які не використовуються у споживанні або виробництві та якісні характеристики яких при звичних умовах збереження не погіршуються з плином часу.

Придбання за виключенням вибуття цінностей дорівнює різниці між їхнім придбанням (покупка, безоплатні надходження) і вибуттям (продажі, безоплатні передачі).

Ця категорія активів обліковується для інституційних секторів фінансових корпорацій та домашніх господарств (таблиця 3.11).

Таблиця 3.11

Визначення придбання за виключенням вибуття цінностей за інституційними секторами економіки, млн. грн.

Види нефінансових

активів

Код

рядка

Фінансові корпорації

Домашні господарства

Всього

Національний банк України

інші депозитні корпорації

Всього

А

Б

1

2

3=1+2

4

5=3+4

Дорогоцінні метали та каміння

01

інформація НБУ: показник "Дорогоцінні метали та каміння

інформація НБУ: показники "Дорогоцінні метали в банку" та "Дорогоцінні метали в дорозі

X

Пам'ятні люнети з дорогоцінних

металів

02

Інформація НБУ: показник "Вимоги за операціями з пам'ятними монетами та сувенірною продукцією.

X

X

Ювелірні вироби

03

X

X

X

Форма №3-торґЗвіт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" розділ III "Продаж і запаси товарів", ряд.314,гр1*50%1

Антикваріат

04

X

X

X

Форма №3-торг"3віт про продаж і запаси товарів у торговій мережі та мережі ресторанного господарства" секція КВЕД G, підклас 52,501 , розділ 1, ряд.101, гр.1. * 33% 1

Всього

05=01+...04

1 Приймається експертно

- Експорт та імпорт. Показники експорту та імпорту товарів і послуг у складі ВВП за компонентами кінцевого використання визначаються за даними платіжного балансу (показники «експорт товарів та послуг» і «імпорт товарів та послуг») і включаються до розрахунків СНР у зовнішньоторговельних цінах, переоцінених у гривни за обмінним курсом на момент здійснення операції. Розрахунок цих показників та переоцінку здійснює Національний банк України.

Чистий експорт визначається як різниця між

Експорт відображає надходження товарів та послуг за кордон. Імпорт відображає надходження товарів та послуг піл інших країн світу.