Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ООП-ЛК-6.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
256 Кб
Скачать

4. Електромагнітні випромінювання портативних комп 'ютерів

У результаті науково-технічного прогресу був створений портативний комп'ютер. Зручність його полягає в тому, що ми маємо змогу взяти Nоtеbоок у дорогу, на відпочинок тощо. Але проблема електромагнітних випромінювань портативних комп'ютерів заслуговує найсерйознішої уваги. Електростатичне поле і рентгенівське випромінювання дійсно відсутні в рідкокристалічних екранах, та шодо змінних електромагнітних полів, то твердження про безпеку портативних комп'ютерів за цими параметрами явно передчасне.

Часто можна почути думку, що портативні комп'ютери типу Nоtеbоок безпечні для користувачів і не мають потреби в таких додаткових заходах захист)', як приекранні фільтри: їх можна вважати пристроями, що зберігають здоров'я людей і споживають значно менше енергії, ніж їх електронно променеві попередники. В основі подібних міркувань лежить той факт, що в пор­тативних комп'ютерах використовуються екрани на основі рідких кристалів, що не генерують шкідливих випромінювань, властивих звичайним моніторам з електронноироменевою трубкою. Однак результати досліджень, проведених у науково-дослідних центрах, показали, що електромагнітне випромінювання портативних комп'ютерів типу ІМоІеЬоок значно перевищує екологічні нормативи. Беручи до уваги результати досліджень щодо величини електромагнітного випромінювання КосеЬоок, можна прийти до висновку, що інформаційна торсійна компонента за рівнем негативного впливу на користувача нічим не. відрізняється від моніторів па основі електронно-промепевоі трубки (ЕПТ). Необхідно зазначити, що рівні електромагнітних випромінювань портативних комп'ютерів перевищують нормативні параметри для багатьох комп'ютерів з моніторами на основі ЕПТ.

5. Безпечні рівні випромінювань

Рівні електромагнітних випромінювань моніторів, які вважаються безпечними для здоров'я користувачів, регламентуються нормами МРК II 1990:10 Шведського національного комітету з вимірювань та досліджень, які вважаються базовими, а також більш жорсткими нормами ТСО 9295 Шведської конференції профспілок. Норми на рівні ЕМВ ста­ли законом для багатьох провідних фірм, які виготовляють монітори.

У сучасних комерційних, наукових, навчальних закладах, в домашньому використанні можна зустріти монітори високого класу, які задовольняють найсуворіпп вимоги. Такі монітори характеризуються мінімальним впливом на функціональний стан здоров'я користувачів персональних комп'ютерів. Однак віє використовуються монітори, які є шкідливими для здоров'я їх користувачів, і під час їх експлуатації необхідно дотримуватися вимог охорони праці.

6. Нормування електромагнітних випромінювань радіочастотного діапазону

Джерелами електромагнітних випромінювань в радіотехнічних пристроях є генератор, тракти передачі енергії від генератора до антени, антенні пристрої, електромагніти в установках для термічної обробки матеріалів, конденсатори, високочастотні трансформатори, фідерні лінії. При їх роботі в навколишнє середовище поширюються ЕМП. Встановлені правилами гранично допустимі рівні (ГДР) ЕМП поширюються на діапазон частот ЗО кГц— 300 ГТц (табл. 2). Електромагнітне поле ВЧ і НВЧ, що несе з собою енергію, може самостійно поширюватися в просторі без провідника електроструму зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Воно змінюється з цією частотою, що і струм, який його створив. Електромагнітне поле в 5-х діапазонах частот оцінюється напруженістю поля. Одиницею вимір напруженості поля для електричної складової є вольт на метр (В/м Поле у 9−11 діапазонах частот оцінюється поверхневою густиної потоку енергії, (ГПЕ). Одиницею виміру ГПЕ є Ват на квадратни метр − (1 Вт/м2 = 0,1 мВт/см2 =100 мкВт/см2).

Таблиця 6.2. − Номенклатура діапазонів частот

Коли дози електромагнітних випромінювань електромагнітні установок радіочастот перевищують допустимі значення, виникають професійні захворювання. Гранично допустимі рівні напруженості електричного поля (електрична складова ЕМП) виражаються середньоквадратични (ефективним) значенням, і рівень ГПЕ, який виражається середні значенням, визначається в залежності від частоти (довжини) хв і режиму випромінювання за табл. 2.15. ГДР, наведені в даній таблиці, не поширюються на радіозасоби телебачення, які нормуються окремо.

Гранично допустимі рівні ЕМП, які створюють телевізійні радіостанції в діапазоні частот від 48 до 1000 МГц, визначаються за формулою:

де Егдр напруженості У МП (електричної складової ЕМП), В/м;

ʄ − несуча частота оцінюваного канала (канала зображення або супроводу), МГц

Таблиця 6.3. − Гранично допустимі рівні електромагнітних полів (безперервне випромінювання, амплітуда або кутова модуляція)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]