Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kultura.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
304.64 Кб
Скачать

Методичні поради до написання й оформлення навчальних есе та рефератів

Есе - це короткий вільний письмовий виклад певної теми (питання), складений на підставі здійсненого аналізу одного або кількох різноманітних інформаційних джерел. Есе, підготовлене студентом під час навчання, має висвітлювати одне з питань курсу „Українська та зарубіжна культура”.

Загальний обсяг есе не повинен перевищувати трьох друкованих сторінок, включаючи титульний аркуш.

Есе повинно мати чітку логічну побудову і включати:

• титульний аркуш;

• вступ - 1 абзац;

• основна частина - до 10 абзаців;

• підсумкова частина - 1 абзац.

У вступі має бути подано підстави, причини, проблемну ситуацію, що зумовили підготовку есе.

Основна частина передбачає розкриття змісту обраної теми, її основних питань і проблем. Головна вимога полягає у тому, щоб окресливши наявні в науковій літературі чи публіцистиці точки зору стосовно обраної теми, викласти власний погляд на проблеми, які зумовили підготовку есе. Студент має продемонструвати уміння самостійно робити висновки на основі вивченої літератури й узагальнювати матеріал. Основна частина не повинна перевищувати 10 абзаців (двох друкованих сторінок).

У заключній частині в стислому вигляді викладаються висновки, які містять короткий підсумок роздумів студента, тобто є коротким резюме його здійсненого ним аналізу.

Робота виконується українською мовою, публіцистичним стилем, на стандартних аркушах формату А4 грамотно, без помарок і виправлень. Скорочення слів, окрім абревіатур, зміст яких попередньо розкривається в тексті роботи при першому згадуванні , не допускається. Текст розміщується на одній стороні аркуша, залишаючи поля з двох сторін по 2,5 см.

Першою сторінкою есе є титульний аркуш, де вказується тема, прізвище, ім'я, пo-батькові автора, спеціальність, курс, група.

На останній сторінці тексту роботи автор ставить свій підпис і дату.

Реферат - це короткий письмовий виклад наукової теми (питання), складений на підставі здійсненого аналізу одного або кількох різноманітних інформаційних джерел. Науковий реферат, підготовлений студентом під час навчання, має висвітлювати одне з питань курсу „Українська та зарубіжна культура”.

Реферат повинен мати чітку логічну побудову і включати:

• титульний аркуш;

• план роботи із зазначенням сторінок початку кожного з розділів;

• вступ -1-2 сторінки (підстави, причини, проблемна ситуація, що зумовили підготовку реферату);

• основна частина - 8 - 10 сторінок (в основній частині аналізується стан проблеми та обґрунтовуються основні ідеї автора);

• підсумкова частина -1-2 сторінки (містить висновки, рекомендації, пропозиції),

• перелік інформаційних джерел та використаної літератури,

• у випадку необхідності реферат може містити додатки, перелік умовних скорочень, географічних та власних назв тощо

У вступі повинна бути обґрунтована актуальність обраної теми, коротка характеристика сучасного стану опрацювання наукової проблеми (питання), що буде розглянута в рефераті, мета роботи, а також здійснюється короткий огляд джерел, використаних автором.

Основна частина передбачає розкриття змісту обраної теми, її основних питань і проблем. Головна вимога полягає у тому, щоб викласти, як відображається у літературі тема, що аналізується, а також висвітлити різні точки зору на неї та дати їх критичний аналіз. Тему реферату необхідно розглядати з позицій сучасної науки, концептуальні положення при цьому необхідно супроводжувати прикладами. Студент має продемонструвати уміння самостійно робити висновки на основі вивченої літератури й узагальнювати матеріал. Основна частина може складатися з 2 - З розділів.

У заключній частині в стислому вигляді викладаються висновки, які містять короткий підсумок проведеного дослідження, тобто є коротким резюме змісту реферату, показують, якою мірою вдалося вирішити поставлені завдання і досягти мети.

Наприкінці реферату вміщують список використаної літератури, додатки, умовні позначення та інші атрибути наукового апарату. Література з теми реферату повинна мати пізнавальне значення щодо вивчення й осмислення курсу „Українська та зарубіжна культура”. Тому до списку слід включати монографії, статті з наукових журналів, навчальні посібники, що рекомендовані навчальною та робочою програмами, документальні й інформаційні джерела тощо. Матеріали у списку слід оформляти згідно з державними стандартами України*.

Реферат повинен мати 10-12 сторінок рукописного або машинописного (комп'ютерного) тексту.

Робота виконується на стандартних аркушах формату А4 грамотно, без помарок і виправлень. Скорочення слів, окрім узвичаєних абревіатур, не допускається. Текст розмішується на одній стороні аркуша, залишаючи поля з двох сторін по 2,5 см.

Першою сторінкою реферату є титульний аркуш, де вказується тема, прізвище, ім'я, пo-батькові автора, спеціальність, курс, група.

На другій сторінці повинен бути наведений план реферату із зазначенням сторінок, де розміщені відповідні розділи. Сторінки реферату нумеруються, починаючи з титульного листка, однак номери проставляються тільки зі сторінок, заповнених текстом (таким чином, 3-я сторінка - це перший листок вступу).

Кожний розділ починається з нової сторінки. Розділи основної частини нумеруються арабськими цифрами, параграфи - цифрою розділу і параграфу через крапку (1.2, 2.2 і т.п.). Вступ і висновки не входять у загальну нумерацію розділів.

Назву таблиць вказують зверху над таблицею, а назву малюнків розміщують під малюнком. Нумерація таблиць і малюнків може бути наскрізною по всій роботі.

На останній сторінці тексту роботи автор ставить спій підпис і дату.

* Зокрема, потрібну інформацію щодо згаданих вимог можна одержати із таких стандартів ГОСТ 7 1-84 "Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления", ДСТУ 3582-97 "Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила", ГОСТ 7 12-93 "Библиографическая запись. Сокращение слов на русском языке. Общие требования и правила.

34

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]