Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по практике.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
356.35 Кб
Скачать

Фізкультурні хвилинки і фізкультурні паузи

Завдання цих двох форм однакові:

  • відновити втомленій дитині працездатність, увагу;

  • зняти м'язове і розумове напруження;

  • попередити порушення постави;

Недооцінка фізкультурних хвилинок і пауз є однією з причин тієї пара­доксальної статистики, яка свідчить, що кількість дітей із різними захво­рюваннями з класу до класу не зменшується, а навпаки, збільшується, досягаючи 4-5 (!) разів порівняно з початком навчання у школі.

Організація фізкультурних хвилинок передбачає підготовку приміщен­ня й учнів, які для виконання вправ виходять з-за парт, послаблюють комірці, ремені. Фізкультхвилинки проводяться в 1-8 класах на кожному уроці за перших ознак (порушення уваги, зниження активності), яка наступає переважно після 20-30 хв роботи (залежно від віку та інтенсивності розумо­вої діяльності дітей). Час початку фізкультхвилинки визначається вчителем. У старших класах проводяться фізкультпаузи тільки під час занять у навчаль­но-виробничих майстернях за типом виробничої гімнастики.

Виняткове значення фізкультхвилинки мають у роботі з молодшими шко­лярами, котрі швидко втомлюються внаслідок одноманітної роботи. Внутрішнє гальмування призводить до зниження уваги учнів, а короткочас­не виконання фізичних вправ викликає збудження в інших ділянках головного мозку, що сприяє відпочинку.

Організовуючи фізкультурні хвилинки, дуже важливо дотримуватися пев­них методичних умов, а саме: належної їх тривалості (2,5-3 хв), включення 3-4 вправ з 6-8-разовим повторенням кожної. Окремі вправи для рук, для відчуття постави можуть виконуватися за партою Комплекс передбачає вправи для м'язів рук, спини, ніг, які здатні зняти статичне напруження, активізувати дихання, посилити кровообіг (усунути застійні явища).

Світ фізкультхвилинок досить різноманітний і у жанровому й у тематичному планах. Умовно їх можна поділити на такі групи:

  1. Фізкультурні вправи.

  2. Імітативні рухи.

  3. Музичні паузи.

  4. Ігрові хвилинки.

У початкових класах фізкультхвилинки проводять двічі за урок у 1 класі та один раз у 2-4 класах.

Фізкультурні паузи проводяться у групах подовженого дня і в домашніх умовах учнями середніх і старших класів протягом 10-15 хв кожних 50-60 хн навчальної праці з кількістю вправ – 5-7. Крім загальнорозвиваючих вправ, виконують біг на місці, стрибки, рухливі ігри. Під час фізкультпауз учні, зазвичай, опрацьовують до­машні завдання з фізичної культури. Якщо є змога музично супроводжувати фізкультпаузи, то це є додатковим фактором відпочинку дітей. В комплекси вправ можна включати піднімання та опускання рук, нахили та повороти тулуба, згинання та розгинання пальців, поперемінне піднімання ніг, присідання, стрибки та ін. До змісту фізкультпауз можна включати повільний біг. Рухливі ігри тощо. Запис комплексів фізкультпауз здійснюється за допомогою гімнастичних термінів.

Фізкультхвилинка

Фізкультвправи- у пошані, встати і вийти з-за парт

Ми їх дуже любимо,

За хвилинку відпочимо

І лічити (писати, читати) будемо.

Раз, два - руки вище, вище голова. підняти руки

Три, чотири - руки тихо опустили.

Пять, шість, сім – стати тихо всім.

Хто зуміє присідати

І ногам роботу дати.

Раз – піднялись, два – присіли..

Хай мужніє наше тіло.

Хто ж втомився присідати,

Може вже відпочивати.

Руки в боки. Руки так, колові рухи руками

Руки вгору, як вітряк.

Раз –встав весь клас.

Два, три – свою парту ти протри. імітація протирання

Чотири, пять – на місце тихо сядь. сісти за парти