Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11.Результативність суспільного виробництва.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.08.2019
Размер:
56.83 Кб
Скачать

Результативність суспільного виробництва План

1. Сукупний національний продукт (СНП) як результат суспільного відтворення і виробництва. Структура СНП.

2.Система національних рахунків (СНР). Виключення повторного рахунку при оцінці СНП.

3. Валовий національний продукт (ВНП). Валовий внутрішній продукт (ВВП). Сутність і методи вимірювання. Недоліки показників ВНП і ВВП.

4.Чистий національний продукт і національний доход. Джерела створення національного доходу, його розподіл і перерозподіл, споживання і нагромадження. Особистий дохід.

1. Сукупний національний продукт (снп) як результат суспільного відтворення і виробництва. Структура снп.

Для аналізу економічних явищ і процесів, складних господарських взаємозв’язків необхідна система надійних взаємозумовлених показників. Отже, результатом процесу суспільного виробництва, що відбувається як в матеріальній, так і в нематеріальній сфері є сукупний національний продукт.

Національний продукт – річний потік товарів і послуг у межах національного господарства. Національний продукт є матеріальною основою життя людини. Саме він задовольняє різноманітні потреби населення. Якщо національна економіка неспроможна створити весь набір матеріальних благ для потреб населення через об’єктивні обставини (наприклад, в Україні через природні, кліматичні умови не вирощуються боби какао, тропічні фрукти, не вистачає власної нафти, газу тощо), то треба виробляти такі види національного продукту, які б користувались попитом в інших країнах, тобто можна було використати їх як експортні ресурси. Це давало б можливість обміняти їх на товари, які не виробляються в країні.

Сукупний національний (суспільний) продукт (СНП) визначають як сукупність матеріальних і нематеріальних благ, створених у межах національної економіки, з приводу якого між різними категоріями сукупного працівника і власника за умов виробництва виникає сукупність економічних відносин і, передусім, відносин економічної власності, в межах яких виникають відносини двоякого виду: з одного боку відбувається процес вилучення з речей їх корисних можливостей у процесі праці, а з другого боку – при цьому формуються і розвиваються відносини між людьми у сфері безпосереднього виробництва, тобто виробничі відносини.

В економічній теорії та господарській практиці використовують різні форми виміру суспільного продукту. Так, обчислення СНП здійснюється: 1)через виробництво; 2)за доходами; 3)за витратами . Використання цих методів дозволяє система національних рахунків (СНР),яку розглянемо нижче,в Додат.

Структура СНП з погляду функціональної ролі окремих складових елементів фактичного використання така:фонди заміщення,споживання,нагромадження

Фонд заміщення – це частина суспільного продукту, яка йде на відновлення зношених засобів виробництва, а за натуральним складом є засобами і предметами праці.

Фонд споживання – це частина суспільного продукту, яка використовується на задоволення матеріальних та духовних потреб людей.

Позначаємо: фонд заміщення – c; необхідний продукт – v; додатковий – m, то за своєю вартісною будовою СНП визначається: W = c+ v+ m , якщо із

СНП вирахувати с –отримаємо чистий продукт, або націон. доход НД =V+m. Показник чистого продукту або національного доходу розглянемо нижче.

Підкреслимо, що Сукупний національний продукт є дуже важливим показником не тільки для країни, де він виробляється , а й для міжнародного співробітництва в процесі координації статистичних міжнародних рекомендацій при наявності міжнародної системи національного рахівництва – системи національних рахунків, яку розглядаємо у наступному питанні.