Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Головний мозок стовбур (2)6439208996978940242.pptx
Скачиваний:
102
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
9.66 Mб
Скачать

Передній спинномозково-таламічний шлях- шлях тактильної чутливості-має три нейрони, які розташовуються там же, де і нейрони попереднього шляху, але він йде в складі переднього канатика спинного мозку.

Шляхи м'язово-суглобового відчуття прямують і до кори великих півкуль, і до мозочка.

До мозочка йде два шляхи: передній та задній спинномозково-мозочкові.

Передній спинномозково-мозочковий шлях (Говерса) починається від клітин спинномозкового вузла, де знаходяться

Периферичні відростки цих клітин починаються пропріорецепторами і йдуть в складі спинномозкових нервів, а центральні – в складі заднього корінця закінчуються в ядрі заднього рога сірої речовини спинного мозку, де знаходиться тіло другого нейрона. Відростки клітин другого нейрона йдуть на протилежний бік через передню сіру спайку спинного мозку (перший перехрест) і в складі бічного канатика досягають верхнього мозкового паруса, де відбувається другий перехрест. Закінчується цей шлях у корі черв’яка мозочка своєї сторони.

Задній спинномозково-мозочковий шлях (Флексіга) теж має два нейрони, які розташовані в тих же анатомічних утворах, що і в попередньому шляху, але волокна від тіл другого нейрона цього шляху ніде не перехрещуються і через нижні ніжки мозочка доходять до кори черв’яка мозочка.

До кори великих півкуль йде два пропріоцептивні шляхи – це нижній (Голля) і клиноподібний (Бурдаха) пучки, які проводять імпульси від пропріорецепторів тулуба та кінцівок. Перший нейрон цих шляхів знаходиться у спинномозковому вузлі, нервові волокна від нього ідуть в складі заднього канатика спинного мозку до однойменних ядер довгастого мозку, де знаходяться тіла других нейронів. Аксони клітин другого нейрона утворюють перехрест у довгастому мозку і доходять до латерального ядра таламуса, де знаходиться тіло третього нейрона. Закінчується цей шлях в зацентральній звивині.

2. Рухові шляхи

Рухові шляхи діляться на дві групи:

1)пірамідні (кірково-спинномозковий і кірково-ядерний) шляхи, що проводять імпульси від кори до рухових клітин спинного і довгастого мозку;

2)екстрапірамідні шляхи, що належать до екстрапірамідної системи.

Пірамідний (кірково-спинномозковий) шлях починається від гігантських пірамідних клітин (Беца) передцентральної звивини, де знаходиться тіло першого нейрона. Відростки клітин першого нейрона проходять через внутрішню капсулу, ніжки мозку, міст, піраміди довгастого мозку. Тут частина волокон перехрещується і має назву бічного пірамідного шляху, а волокна, що перехрещуються , становлять передній пірамідний шлях. Бічний пірамідний шлях йде в складі бічного канатика спинного мозку і закінчується в клітинах переднього рога сірої речовини спинного мозку, де знаходяться тіла других нейронів. Відрости клітин других нейронів прямують до м’язів. Передній пірамідний шлях перехрещується посегментно в ділянці білої спайки спинного мозку.

Кірково- ядерний шлях починається в нижній третині передцентральної звивини, йде через коліно внутрішньої капсули і закінчується на клітинах рухових ядер черепних нервів протилежної сторони. Відростки клітин рухових ядер утворюють рухову частину відповідного нерва.

До екстрапірамідних рухових шляхів належать червоноядерно- спинномозковий (руброспінальний) шлях

– від червоного ядра середнього мозку,

тектоспінальний шлях – від ядер горбиків пластинки даху середнього мозку (він пов’язаний із слуховими та зоровими сприйняттями) і вестибулоспінальний

від вестибулярних ядер ромбоподібної ямки (пов’язаний із підтриманням рівноваги тіла).

ОБОЛОНКИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ

Оболонки головного мозку є продовженням оболонок спинного мозку. Тверда мозкова

оболонка (dura mater encephali)

відрізняється від твердої оболонки спинного мозку такими ознаками:

1)Вона є окістям кісток черепа, отже, тут немає епідурального простору.

2)У деяких місцях вона утворює ряд відростків, які заходять між частинами мозку – це серп великого мозку, серп мозочка, намет мозочка, діафрагма турецького сідла.

3)Відростки розщеплюються, прикріплюються до країв борозен, що знаходяться на кістках черепа, і утворюють венозні пазухи, заповнені венозною кров’ю. Венозна кров із пазух відтікає у внутрішню яремну вену.

Павутинна оболонка (arachnoidea encephali) тонка і прозора, судин не має. Вона перекидається через борозни і заглибини на поверхні мозку. В ділянці цих заглибин утворюються розширення підпавутинного простору, які називаються цистернами. Вони заповнені спинногомозковою рідиною. Найбільші цистерни розташовані між мозочком і довгастим мозком на основі мозку.

Павутинна оболонка утворює дрібні зернистості (Пахіонові грануляції), які проникають у венозні пазухи, завдяки чому спинномозкова рідина витікає дот кров’яного русла.

М’яка оболонка (pia mater encephali) містить судини, заходить у всі щілини та борозни головного мозку. Вона бере участь у творенні судинних сплетень шлуночків. Міжоболонкові простори є такі ж, як і між оболонками спинного мозку, крім надтвердооболонного.

Глосарій

cerebrum

encephalon

mesencephalon

rhombencephalon

medulla oblongata

bulbus

pons Varolii

cerebellum

diencephalon

Telencephalon

rhinencephalon

Матеріали активізації студентів

1.Яка латинська назва головного мозку?

2.Яка середня маса головного мозку?

3.Які відділи головного мозку?

4.Яка латинська назва довгастого мозку?

5.Яка зовнішня будова довгастого мозку?

6.Які ядра сірої речовини містить довгастий мозок?

7.Які рефлекторні центри містили довгастий мозок?

8.Де розташована основна борозна мозкового моста?

9.Де розташований ІV шлунок головного мозку?

10.Ядра яких ЧМН розташовані у мості?

11.Яка особливість будови мозочка?

12.Яка особливість будови мозочка?

13.З чого складається середній мозок?

14.Які особливості будови ніжок середнього мозку?

15.Де розташовані червоні ядра і чорна речовина?

16.Ядра яких ЧМН розташовані у середньому мозку?

17.Яка функція середнього мозку?

18.Яка функція верхніх і нижніх горбків середнього мозку?

19.Яка особливість будови і функції таламуса?

20.Яка особливість будови і функції гіпоталамуса?

21.Яка функція метаталамуса?

22.Яка порожнина проміжного мозку?

23.Що сполучає ІІІ шлуночок з ІV шлуночком?

24.Які особливості будови і функції ретикулярної формації?