Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до лабораторної роботи.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

5 Хід виконання роботи:

Як основу для виконання завдання взяти програмний код мовою С# й Java, реалізований у лабораторній роботі № 1 відповідно до завдання викладача.

5.1 Побудувати діаграми послідовності (Sequence Diagrams) і взаємодії (Collaboration Diagrams), наприклад, у системі MS Visio або Rational окремо для програми мовою С# й Java.

5.2 Виявити Р- і Мм-шляхи.

5.3 Підготувати у вигляді таблиці 8.1 серію тестів (не менш 3) окремо для програми на С# й Java.

5.4 Методи класів графічного інтерфейсу, відповідальні за вивід результату на форму користувальницького інтерфейсу в тестируемой програмі, замінити спеціально розробленою заглушкою.

5.5. Виконати кожен тест і результати відобразити в таблиці 8.1.

5.6 Оформити звіт по лабораторній роботі № 8.

Питання до захисту роботи:

Дайте визначення Мм-шляху Відповідь_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Як оцінити складність інтеграційного тестування у випадку объектно-ориентированного програмування?

Відповідь_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

На якому етапі розробки ПО застосовується інтеграційне тестування?

Відповідь_______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Висновок

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ДОДАТОК 1

Додатковий приклад по розробці класів тестування

Рисунок - Листинг програми «Математичні функції»

Рисунок - Листинг програми «Тестові класи»

ДОДАТОК А

Варіанти завдань на розробку програми (визначаються по номері в списку групи):

  1. Скласти алгоритм і програму, які із цілого числа, що вводить, у змінну Х друкують окремо кожну цифру числа, не використовуючи убудованих функцій.

  2. Скласти алгоритм і програму, які для послідовності 5n/n!, n = 0, 1, 2... обчислює максимальний елемент, його номер і виводять їх на екран.

  3. Скласти алгоритм і програму, які в ту саму змінну вводять N дійсних чисел. Визначити суму чисел, порядкові номери яких є парними числами й середнє арифметичне чисел, порядкові номери, яких є непарними числами.

  4. Скласти алгоритм і програму, які вводять границі натуральних двозначних чисел і із цих чисел друкують тільки ті, цифри яких є сусідніми в натуральному ряді. Зробити підрахунок надрукованих чисел і визначити, скільки в них парних і непарних.

  5. Скласти алгоритм і програму, які в числову змінну вводять відмінні від нуля цілі числа. Кількість чисел заздалегідь не відомо. Визначити й вивести на екран, які два числа (позитивн або негативні) були уведені останніми, а також визначити їхню суму.

  6. Скласти алгоритм і програму (без використання масивів), які в числову змінну N уводять ненульові цілі числа. Кількість чисел, що вводять, заздалегідь невідомо. Визначити й вивести повідомлення про те, скільки разів у цій послідовності змінився знак, а також визначити максимальне число негативних чисел, що йдуть у цій послідовності підряд.

  7. Скласти алгоритм і програму, які в числові змінні вводять два натуральних числа, що є чисельником і знаменником простого дробу, і одержують нові значення цих чисел, скоротивши дріб до нескоротного дробу. Передбачити перевірку уведення вихідних даних.

  8. Скласти алгоритм і програму, які виводять у рядок всі натуральні прості числа, що не перевершують задане натуральне тризначне число М, а також знаходять кількість цих чисел й їхню суму.

  9. Скласти алгоритм і програму, які в числову змінну N уводять натуральне число, що не перевищує 3000, і визначити, чи є воно «зробленим». Видати на екран відповідне повідомлення. «Зробленим» називається число, рівне, сумі всіх своїх дільників, крім самого числа. Наприклад: 27 = 1+2+4+7+14.

  10. Скласти алгоритм і програму, які знаходять мінімальне число доданків у сумі членів ряду, при якому ця сума стане більше 120, і вивести знайдену суму, останній доданок і його номер. 11+122+1233+1234+...

  11. Скласти алгоритм і програму обчислення суми таких членів послідовності аi = х/(1*2*3* ... *i), i = 1, 2, ..., значення яких більше 0.01. Уводить значение, що, 0<х<1.

  12. Скласти алгоритм і програму обчислення добутку k натуральних чисел, кратних m і не перевищуючих п. Відомо, що m, n натуральні.

  13. Скласти алгоритм і програму, які в числові змінні вводять два натуральних числа Х и N і знаходять найближче до Х и розташованого в межах від Х до N натуральне число, кратне N, а також добуток його цифр. Результати вивести на екран. У програмі передбачити перевірку правильності вихідних даних.

  14. Скласти алгоритм і програму знаходження мінімального натуральною числа N, при якому виконується умова: 13+23+33+...+n3>300.

67