Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техніка безпеки5675.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

4.4.2 Електромагнітне випромінювання

Кожен пристрій, який проводить або споживає електроенергію, створює електромагнітне випромінювання. Це випромінювання концентрується навколо пристрою у вигляді електромагнітного поля. Деякі прилади, на зразок тостера або холодильника, створюють дуже низькі рівні електромагнітного випромінювання. Інші пристрої (високовольтні лінії, мікрохвильові печі, телевізори, монітори комп'ютерів) створюють набагато вищі рівні випромінювання.

Електромагнітне випромінювання не можна побачити, почути, але проте воно присутнє всюди. Хоча шкідливий вплив звичайних рівнів електромагнітного випромінювання на здоров'ї дітей і дорослих ніким поки не доведено, багатьох хвилює ця проблема. Подібні побоювання найчастіше пов'язані з неправильним розумінням самого терміну випромінювання. У багатьох з нас цей термін асоціюється з рентгенівськими променями (або так званим іонізуючим випромінюванням), тобто високочастотною формою радіації, яка, як доведено, збільшує шанс захворювання раком людей і тварин.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВОЗ) підтвердила відсутність взаємозв'язку між дією електромагнітного випромінювання комп'ютерів і захворюваністю користувачів ПК раковими, серцево-судинними і іншими не менш небезпечними захворюваннями. З іншого боку, за останні роки комп'ютер зазнав величезні позитивні зміни як функціонально, так і конструктивно.