Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Техніка безпеки5675.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
94.21 Кб
Скачать

4.4 Забезпечення пожежної безпеки

Для вирішення проблем пожежної безпеки нам необхідно спочатку визначити і обгрунтувати категорію приміщення, керуючись НПБ 105-95 (таблиця 4.1).

У будівлях пожежні крани встановлюються в коридорах, на майданчиках сходових кліток і входів. Вода використовується для гасіння пожеж в приміщеннях користувачів ПЕВМ, архіві і допоміжних і службових приміщеннях. Застосування води в приміщеннях з ПЕВМ, сховищах носіїв інформації, приміщеннях контрольно-вимірювальних приладів зважаючи на небезпеку пошкодження або повного виходу з ладу дорогого устаткування можливо у виняткових випадках, коли пожежа приймає загрозливо крупні розміри. При цьому кількість води повинна бути мінімальною, а ПЕОМ необхідно захистити від попадання води, накриваючи їх брезентом або полотном.

Для гасіння пожеж на початкових стадіях широко застосовуються вогнегасники.

У приміщеннях з ПЕОМ застосовуються головним чином вуглекислотні вогнегасники, гідністю яких є висока ефективність гасіння

Таблиця 4.1 Категорії приміщень по вибухопожежній і пожежній небезпеці

пожежі, збереження електронного устаткування, діелектричні властивості вуглекислого газу, що дозволяє використовувати ці вогнегасники навіть у тому випадку, коли не вдається знеструмити електроустановку відразу.

Всі приміщення адміністративного корпусу заводу ВАТ «Електроапаратний», необхідно обладнати установками стаціонарної автоматичної пожежогасінні. Найдоцільніше застосовувати установки газового гасіння пожежі, дія яких заснована на швидкому заповненні приміщення вогнегасимою газовою речовиною з різким зріджуванням змісту в повітрі кисню. За наявності стаціонарної автоматичної пожежогасінні, кількість вогнегасників зменшується в два рази, тому у нас два вогнегасників ВВ-2.

4.4 Вимоги до охорони навколишнього середовища

4.4.1 Захист від шуму

На робочому місці користувача ПЕВМ джерелами шуму, як правило розмовляючі люди, зовнішній шум і частково - комп'ютер, принтер, вентиляційне устаткування. Вони видають досить незначний шум, тому в приміщенні досить використовувати звукопоглинання.

Приведемо методи захисту від шуму. Будівельно-акустичні методи захисту від шуму передбачені будівельними нормами і правилами (СНиП-II-12-77) це:

  • звукоізоляція тих, що захищають конструкції, ущільнення по периметру притворів вікон і дверей;

  • звукопоглинальні конструкції і екрани;

  • глушники шуму, звукопоглинальні облицьовування.

Зменшення шуму, проникаючого в приміщення ззовні, досягається ущільненням по периметру притворів вікон і дверей. Під звукопоглинанням розуміють властивість акустично оброблених поверхонь зменшувати інтенсивність відображених ними хвиль за рахунок перетворення звукової енергії в теплову. Звукопоглинання є достатньо ефективним заходом щодо зменшення шуму. Найбільш вираженими звукопоглинальними властивостями володіють волокнисто-пористі матеріали: фібролітові плити, скловолокно, мінеральна вата, поліуретановий поропласт, пористий полівінілхлорид і ін. До звукопоглинальних матеріалів відносяться лише ті, коефіцієнт звукопоглинання яких не нижче 0.2.