Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Мистецтво Давнього Єгипту.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
16.04 Mб
Скачать

Поза і жести

Головні фігури, як правило, відносно нерухомі - стоять, йдуть, сидять чи стоять на колінах. Жести використовувалися задля більш детального пояснення, що ця фігура робить. Нижче наведені часто використані пози і жести.

Поклоніння - обидві руки витягнуті вперед

«Надає, пропонує» - обидві руки витягнуті вперед з предметом в руках

«готовий до прийому пропозицій» - сидить з однією або обома руками спираючись на свої коліна, долонями вниз

«викликає» - 1 рука витягнута вперед з відкритою долонею

«захищає» - витягнуті руки в сторони з долонями на глядача

«радість» - з обома витягнутими руками в сторонни, з долонями відвернутими від тіла

«вихваляння» сидить на одному коліні, піднімає одну руку, а інша проти грудей з кулаком

«траур» з піднятими руками, долоні напроти обличчя

Які матеріали і методи, використовувані в єгипетській художник-майстер? Камінь Для єгиптян міцність і довговічність каміню символізує постійність, вічність. Камінь був матеріалои, з якого храми і гробниці були побудовані, а житла життя (звичайні будинки, а також королівські палаци) побудовані з необпаленої цегли. У давні часи єгипетські скульптори використовували тільки крем'яні знаряддя. Пізніше інструменти були зроблені з міді і навіть бронзи, а до першого тисячоліття до нашої ери перейшли до залізних знарядь.

Художники могли бути запрошені для фарбування скульптури з вапняку. Рельєфи майже завжди були пофарбовані. Зазвичай покривали тонким шаром гіпсової штукатурки або гіпсом , а потім пігментом різних кольорів.

Дерево Акація і сікомора були породами дерева, з яких виготовляли меблі і які використовувалися для труни, а також для створення статуй і статуеток. Стовбури і гілки дерев були використані для створення статуеток, у разі створення великих фігур і дерев'яних трун, різьбярі зв'язували шматки дерева разом.

Інші органічні матеріали

Через сухий клімат Єгипту крихкі матеріали, такі як льон і папірус збереглися в набагато більшій кількості, аніж в інших давніх цивілізаціях. Перев'язки з льону широко використовувалися в процесі муміфікації. Документи та листи і всі записи робилися на папірусних свитках. Книга мертвих "і інші похоронні тексти були написані на папірусах.

Метали Золото було особливо характерно для ювелірних виробів, а також похоронного обряду. Його колір і блиск символізував сонце, а оскільки золото не тьмяніє, було також метафорою для вічного життя. З Нубії привозили.

Інновації в єгипетській архітектурі

Характерні риси давньоєгипетської архітектури

  1. виникає ордерна система

  2. розроблена теорія архітектурних пропорцій, заснована на геометричній побудові

  3. Синтез архітектури, живопису і скульптури

  4. Масштаб використовується як засіб створення художнього образу

Конструкції і матеріали – здебільшого балочна і стінна конструкція, не використовуються арки і зводи. Ті пам’ятки, що збереглися – з натурильного каменю (граніт, базальт, вапняк)

Єгипетський ордер

Колони рослинного походження – пальмовидні, папірусовидні з закритою і розкритою капітеллю, лотосовидна. Стволи колон круглі з рельєфом і фарбуванням чи у вигляді хв’язки стеблів папірусу.

Колони, що не мали рослинного прототипу: осиричні (канонізований тип зображення фараону у вигляді богу Осиріса зі схрещеними на груді руками з жезлом), хаторичні (аналогічно – богиня Хатор). Хаторична капітель могла мати 2 або 4-сторонню орієнтацію обличчя богині.

Композитні капітелі – різні види листків, іноді доповнюється гаторичною капітеллю.

Еволюція споруд заупокойного культу Давнього царства.

Мастаба (араб. лава) - гробниці в Давньому Єгипті періодів Давнього царств, мають форму усіченої піраміди з підземною похоронною камерою і декількома приміщеннями всередині, стіни яких покривалися рельєфами і розписами.

Похоронних камер могло бути декілька, і деякі з них закривалися плитами, що падали. В основі конструкції - дерев'яні або зроблені з цегли-сирцю опори, покриті бутової кладкою і потім - цегляною кладкою або тесаним каменем.

Мастаба складається з двох частин - наземної і підземної. У підземній частині розташовувалася похоронна камера, де знаходилася мумія. А в наземній розташований сердаб - молитовня зі статуєю, в яку, за повір'ям єгиптян, могла переселитися душа покійного, в разі якщо мумія буде зіпсована.

Мастаба, що ставилася одна на одну і 2 або декілька ярусів формували ступеневу піраміду.

Вирівняння ярусів в єдину нахильну площину призвело до традиційного типу піраміди.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]