Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
23.08.2019
Размер:
44.14 Кб
Скачать

Ііі. Роль грошей в сучасній ринковій економіці.

Суспільна роль грошей, їх функція в економічній системі полягає в тому, що вони виступають як сполучна ланка між товаровиробниками. Будучи конкретизованими в певному предметі, вони є загальною умовою суспільного виробництва «інструментом» суспільних економічних зв'язків незалежних товаровиробників, знаряддям стихійного обліку суспільної праці в товарному господарстві.

У грошовому обороті все велика роль відводиться електронним грошам. Вони мають великі переваги. По-перше, це веде до величезної економії ресурсів (виключається друкування грошей, їх захист, транспортування і так далі). По-друге, введення електронних грошей дозволить здійснити тотальний контроль за всіма грошовими операціями, відстежуючи і запобігаючи ухиленню від податків, факти хабарництва і так далі.

У сьогоднішньому суспільстві всі товари, послуги, природні ресурси, а також здібності людей до праці набувають грошову форму. Якісна роль грошей (на відміну від грошей простого товарного виробництва) полягає в тому, що вони перетворюються на грошовий капітал, або саморостущу вартість. Ця роль просліджується через п'ять колишніх функцій:

  • У функції міри вартості гроша не лише вимірюють вартість всіх товарів і послуг, але і капіталу. При купівлі-продажі різних цінностей. Ще за готівковий розрахунок гроша виступають засобом звернення як товару, так і капіталу.

  • Гроші як засіб накопичення і заощадження концентруються в кредитній системі і забезпечують власникові прибуток. Накопичення у формі тезаврації золота захищає грошові багатства від знецінення.

  • Гроші обслуговують різноманітні платіжні стосунки, у тому числі і трудові. Саме ця функція грошей забезпечила широкий розвиток капіталістичної кредитної системи.

  • Функціонує на світовому ринку, гроші забезпечують перелив капіталу між країнами.

  • Гроші обслуговують виробництво і реалізацію суспільного капіталу через систему грошових потоків між сферами господарства, галузями виробництва і регіонами країни. Організаторами цих грошових потоків є держава, господарюючі суб'єкти і частково окремі особи. Дорече оборот вартості суспільного продукту зачинається і закінчується у власника капіталу.

За допомогою грошей відбувається освіта і перерозподіл національного доходу через державний бюджет, податки, позики і інфляцію.

Гроші є об'єктом грошово-кредитного регулювання економіки промислово розвинених країн, заснованого на монетарськой теорії грошей. У цих країнах з врахуванням загальноекономічних завдань встановлюється на рік грошовий орієнтир зміни грошової маси і відповідно до ним проводиться її регулювання за допомогою кредитних інструментів Центрального банку.

Грошово-кредитне регулювання направлене на заборону зростання грошової маси, подолання інфляційних процесів і стимулювання зростання валового національного продукту (ВНП).

Висновок

Гроші є найважливішим елементом ринкової економіки. Рушійною силою розвитку грошей служить прогрес товарних стосунків. Кожному рівню розвитку товарних стосунків відповідає певний клас грошей. Гроші є законним платіжним засобом, засобом вираження вартості товарів, мірою вартості, загальним еквівалентом безлічі вартостей товарів.

В процесі еволюції виникають і розвиваються різні види грошей. Перший вид грошей - натуральні, або дійсні, гроші. Натуральні гроші включають всі види товарів, що є загальними еквівалентами на початкових етапах розвитку товарного звернення, а також гроші з дорогоцінних металів (золоті і срібні злитки і монети).

В ході економічного розвитку кредитні гроші поступово витісняють металеві і стають переважаючим видом грошей. Для успішного функціонування кредитних грошей необхідна державна гарантія у вигляді відповідного законодавства і правил регулювання грошової сфери.

Гроші є невід'ємними атрибутами сучасної цивілізації. Їх функціонування дозволяє з'єднати в безперервний процес виробництво, розподіл, обмін і споживання общественого продукту. Без їх використання не обійдеться жоден господарюючий суб'єкт.