Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
аналитическая.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
22.08.2019
Размер:
3.91 Mб
Скачать

Індекс сприйняття корупції в Росії

Рік

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Значення індексу сприйняття корупції, бали

2,58

2,27

2,4

2,4

2,1

2,3

2,7

2,7

2,8

2,4

2,5

2,3

2,1

2,2

2,1

Місце в рейтингу країн світу

79

71

86

90

126

121

143

147

146

154

Росія опустилася з 146 на 154 місце в Індексі сприйняття корупції, який щорічно публікує Transparency International. Згідно з цим дослідженням, Росія значно відстала від своїх сусідів по «великій двадцятці» і опинилася в одній кампанії з Камбоджею, Папуа-Новою Гвінеєю, Конго, Кенією і Таджикистаном. Борці з корупцією називають цей стан країни «чинником національної ганьби» і вимагають вивести країну з глухого кута «недоторканності».

Індекс сприйняття корупції-2010, представлений міжнародною організацією Transparency International 26 жовтня, показав, що оголошена російськими властями боротьба з корупцією поки не привела до результатів. Згідно з результатами дослідження, у якому перші місця віддаються країнам з найменшим рівнем корупції, Росія зайняла 154 місце з 178 можливих.

Роком раніше Росія займала в Індексі, що його складає Transparency International, 146 місце, а країн в тому дослідженні було більше 180 в порівнянні з 178 у 2010 році.

Варто відзначити, що Росія виявилася єдиною країною-членом «великої вісімки» і навіть «великої двадцятки», що опинилася нижче 110 місця (за винятком Китаю, який взагалі не увійшов у дослідження через відсутність достатньої інформації про нього).

Кожна країна в Індексі отримує оцінку від 0 до 10. Чим вище оцінка, тим краще виглядає ситуація з корупцією в країні. Росія заробила 2,1 бала, випередивши рівно на 1 бал державу, в якій, за даними дослідження, корупція набула найбільш загрозливих масштабів, - Сомалі.

Індекс впливу країн на світову політику

Аналітики з компанії GlobeScan і британська радіомовна корпорація BBC опублікували підсумки чергового опитування про сприйняття впливу країн світу.

Опитування, проведене в 27 країнах світу, покликане виявити, наскільки позитивно чи негативно респонденти оцінюють вплив, який чиниться включеними в опитувальник державами. При цьому кожна з цих країн має рейтинг як позитивного, так і негативного впливу.

Як і в минулому році, Росія виявилася серед країн, вплив яких оцінюється скоріше як негативний, ніж

позитивне. У загальному рейтингу позитивного впливу Росія зайняла 13-те з сімнадцяти місць, набравши 34% всіх голосів. У порівнянні з минулим роком цей показник виріс на чотири пункти, однак займане країною місце залишилося тим самим.

Найбільш позитивно Росію сприймають у Індії - про позитивний вплив Москви заявили 58% респондентів (у минулому році - лише 32%). Також виключно позитивно про політику Москви відгукнулися Китай (47% респондентів; 55% в 2010 році) і Південна Корея (47%; в 2010 році - 38%).

Тим часом негативно Росію в цілому сприйняли 38% респондентів - з минулого року показник зріс на один процентний пункт.

Дослідження було проведено в період з 2 грудня 2010 року по 4 лютого 2011 року. В опитуванні взяли участь 28,6 тисячі чоловік. Дослідження GlobeScan проводяться щорічно з 2005 року.

Рейтинг найбільш щасливих країн

Міжнародний дослідницький центр Геллапа (Gallup International) склав рейтинг найщасливіших країн на планеті - The World's Happiest Countries. Результати дослідження опубліковані американським журналом Forbes.

Дослідження проводилося з 2005 по 2009 рік і базується не на економічних індексах та інших непрямих показниках, а на соціологічних опитуваннях, у яких взяли участь, в загальній складності, десятки тисяч респондентів з 155 країн світу.

Найщасливішою країною світу дослідники назвали Данію. Слідом за нею в рейтингу розташувалися і інші скандинавські країни: Нідерланди, Швеція,Фінляндія і Норвегія.

Росія в рейтингу ділить 73 -ю позицію з України, Румунією, Словаччиною і ПАР.

Останні місця займають африканські країни, де живуть не тільки найбідніші, а й самі нещасні люди на планеті. Замикають список Руанда, Нігер, Бурунді, Коморські Острови і Того - останнє 155- е місце.

Рейтинг країн з найвищим рівнем життя

Американський суспільно-політичний журнал Newsweek представив свою версію ста кращих країн для життя - Newsweek's The World's Best Countries.

Аналітична група Newsweek поєднала дані, зібрані міжнародними організаціями, які регулярно випускають світові рейтинги за різними тематиками. Якість держав оцінювалися на основі п'яти загальноприйнятих ключових показників національного добробуту:

Стан освіти оцінювалося за середнім рівнем тестів TIMSS (Trends in International Mathematics and Science Study) або PISA (Program for International Student Assessment). Для країн, в яких такі тести не проводяться, оцінки визначені на підставі даних міжнародних організацій за рівнем грамотності і середньої тривалості навчання.

Стан охорони здоров'я оцінювався за показниками Всесвітньої організації охорони здоров'я - очікуваної тривалості життя при народженні, враховуючи середню кількість років, яку людина може прожити в повному здоров'я, і з урахуванням років життя в неповному здоров'я у зв'язку із захворюванням або травмою.

Якість життя оцінювалася за рівнем суспільної нерівності, бідності, стандартів життя, фізичної, екологічної та економічної безпеки. Для оцінки нерівності враховувалися коефіцієнт Джині - ступінь нерівності в доходах сімей та гендерний розрив - ступінь нерівності між чоловіками і жінками. Рівень бідності визначався за відсотком населення, що живе менш ніж на два долари США на день у цінах 2005 року. Стандарти життя вимірювалися за рівнем споживання на душу населення. Рівень фізичної безпеки визначався за кількості насильницьких злочинів і вбивств на душу населення. Рівень екологічної безпеки визначався по санітарному стану навколишнього середовища. Економічна безпека визначалася за рівнем безробіття.

Динаміка економічного розвитку оцінювалася за показниками зростання ВВП, диверсифікації економіки, якості підприємницького середовища, інновацій, капіталізації фондового ринку.

Політичне середовище оцінювалася за показниками якості виборчого процесу, участі громадян у політичному житті, якості функціонування уряду, свободи вираження переконань, об'єднання в асоціації, верховенства закону, особистої свободи та прав особистості. Також використовувався показник рівня демократизації і дані ризиків з-за політичних рішень, з якими стикаються уряду, компанії й інвестори в зарубіжних країнах.

Провівши порівняльний аналіз, дослідники склали своєрідну метрику 100 країн.

Кращою країною світу автори дослідження назвали Фінляндію. Далі в першій десятці Швейцарія, Швеція, Австралія, Люксембург, Норвегія, Канада, Нідерланди, Японія і Данія. Сполучені Штати опинилися на11-м місці.Найгіршими серед 100 країн, охоплених дослідженням, визнані Буркіна-Фасо, Нігерія і Камерун.

Росія займає в рейтингу 51-е місце (між Кубою і Туреччиною). За шкалою освіти укладачі рейтингу поставили Росію на 31- е місце, за динамікою економічного розвитку - на 36-е, за якістю життя - на 50-е. Гірше за все показники країни за станом охорони здоров'я та політичного середовища: і по одному, і по іншому показниками – 75- е місце.Крім Росії, в рейтингу фігурують ще сім пострадянських держав.

Рейтинг конкурентоспроможності країн

Під конкурентоспроможністю країни Інститут менеджменту розуміє здатність національної економіки створювати і підтримувати середовище, у якій виникає конкурентоспроможний бізнес. The IMD World Competitiveness Yearbook - щорічне аналітичне дослідження конкурентоспроможності, яке Інститут проводить з 1989 року в співдружності з дослідницькими організаціями в усьому світі.

Згідно з результатами нового дослідження Інституту менеджменту, трійка лідерів з минулого року не змінилася. Світовим лідером за конкурентоспроможністю став Гонконг (Особливий адміністративний район Китаю). Далі йдуть Сполучені Штати і Сінгапур - на другому і третьому місцях відповідно. У першу десятку найбільш конкурентоспроможних економік також увійшли Швеція, Швейцарія, Тайвань, Канада, Катар, Австралія та Німеччина.

У цьому році Росія покращила свою позицію в глобальному рейтингу на два місця, перемістившись на 49 - е місце з 59 можливих.

При цьому Росія пропустила вперед інші країни БРІК, хоча їх динаміка в нинішньому рейтингу була негативною: Китай зайняв 19- е місце, Індія – 32-е, а Бразилія – ​​44- е. У минулому році Росії вдалося суттєво покращити економічну ситуацію, в першу чергу, за рахунок відновлення зростання ВВП після рецесії 2009 року та збільшення прямих інвестицій у країну. У той же час ефективність бізнесу та стан інфраструктури майже не змінилися, а ефективність державного управління значно знизилася. Серед головних позитивних факторів конкурентоспроможності Росії дослідники відзначають високий рівень освіти, кваліфікацію робочої сили і загальний динамізм економіки. Серед головних негативних факторів названі низький рівень диверсифікації економіки і низька ефективність державного управління, зокрема за такими показниками, як простота ведення бізнесу, відкритість ринку, податкове навантаження, адміністративні бар'єри та корупція.

Індекс залучення країн у міжнародну торгівлю

Російська економіка залишається однією з найзакритіших у світі і продовжує зводити бар'єри, що перешкоджають її широкій участі у світовій торгівлі. Про це йдеться в новій доповіді Світового економічного форуму (ВЕФ) про залучення країн у міжнародну торгівлю в 2009 році (The Global Enabling Trade Index 2009).

Дослідження залучення країн у міжнародну торгівлю вимірює ефективність роботи різних установ і політику держав у сфері ведення міжрядної торгівлі і розвитку економічного співробітництва. Публікація доповідей була розпочата в 2008 році.

У рамках цього дослідження аналітична група ВЕФ склала рейтинг 121 країни на основі аналізу чотирьох основних показників відкритості їхніх економік для міжнародної торгівлі: доступ до внутрішнього ринку, адміністративне управління на кордонах, діловий клімат, а також транспортна та комунікаційна інфраструктура. При підрахунку індексу використовуються публічні джерела, а також результати щорічно складається ВЕФ «Огляду думок менеджерів» (Executive Opinion Survey).

У рейтингу з 121 країни, для яких розрахований індекс, Росія зайняла лише 109 -е місце. Хоча Росія займає восьме місце у світі за обсягом економіки, вона є найменш відкритою і привабливою як для імпорту, так і для експорту. Головною проблемою Росії дослідники вважають «Надзвичайно обмежений доступ до ринку», тобто торгові тарифні обмеження - за цим критерієм країні присвоєно 113-е місце. Так, тарифи на імпорт в Росії в середньому складають 15% (114-е місце), у тому числі для сільськогосподарського імпорту - 26% (106-е місце). Також дослідники негативно оцінюють ступінь прозорості митних процедур і складність структури тарифів - за цими двома показниками країна зайняла 109-е і 90-у позиції відповідно. За часом, який необхідно витратити на імпорт товарів у Росію, країна розташувалася на 99-м місці в рейтингу, по вартості імпорту - на 102- м, а за кількістю необхідних документів - на 117- м.

За якістю умов для ведення бізнесу Росія опинилася на 96-м місці. У числі негативних факторів були відзначені як високий рівень бюрократичної навантаження на бізнес, так і закритість російської ділової середовища, яка не розташована до міжнародного співробітництва. На думку дослідників, це твердження особливо стосується питань інвестицій. Крім того, керівники російських підприємств не довіряють своєму уряду, зазначили автори доповіді. Істотно кращі справи з доступністю транспортної інфраструктури - в цій категорії Росії відвели 56-у позицію. При цьому самим важливою перевагою країни є розвинена залізнична інфраструктура. За рівнем доступності та використання інформаційно-комунікаційних технологій на території Росії відвели в рейтингу 50-е місце.

У число країн, економіка яких була визнана більш закритою, ніж у Росії, увійшли (у порядку зниження оцінки) Непал, Бангладеш, Алжир, Монголія, Таджикистан, Гайана, Бурунді, Нігерія, Зімбабве, Венесуела, Кот- д'Івуар і Чад (останнє – 121-е місце).

Індекс комфортності ведення бізнесу

Світовий банк (World Bank) опублікував аналітичну доповідь «Ведення бізнесу у 2011 році» - восьме видання серії в рамках проекту «Ведення бізнесу» (Doing Business), що випускається Світовим банком і Міжнародною фінансовою корпорацією (IFC, входить у групу СБ). У новому звіті наводиться рейтинг 183 держав світу за показником створення сприятливих умов ведення бізнесу.

Поточне дослідження проводилося з червня 2009 по червень 2010 року.

В цілому найбільш сприятливі умови для ведення бізнесу як і раніше відзначаються в країнах з високим рівнем доходу, які є членами Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), а найменш сприятливі – в країнах Африки на південь від Сахари і в Південній Азії.

За результатами поточного дослідження перше місце за сумарною ступеня сприятливості умов для підприємницької діяльності п'ятий рік поспіль займає Сінгапур. Перша десятка країн-лідерів з минулого року не змінилася: за Сінгапуром йдуть Гонконг (Китай), Нова Зеландія, Великобританія, Сполучені Штати, Данія, Канада, Норвегія, Ірландія й Австралія.

Російська Федерація зайняла 123- е місце серед 183 країн у нинішньому рейтингу, опустившись за минулий рік на сім позицій.

Зниження відбулося з-за гальмування реформ, в той час як інші країни вели більш активну політику, спрямовану на поліпшення підприємницького клімату. У загальному списку Росія розмістилася між Уругваєм та Угандою. Зараз попереду Росії в рейтингу знаходяться майже всі хоч скільки-небудь економічно розвинені країни світу.

Основні показники Російської Федерації такі.

За показником легкості відкриття бізнесу країна займає 108-е місце в світі (витрати на реєстрацію підприємства відносно невеликі, проте процес розтягується на 30 днів і вимагає дев'яти процедур, що досить багато).

За показником простоти реєстрації прав власності – 51-е місце (завдяки низькій вартості реєстрації).

За рівнем кредитування – 89-е місце (у країні відсутній державний кредитний реєстр і в даний час кредитну історію громадян ведуть приватні бюро).

За рівнем захисту інвесторів – 93-е місце.

За рівнем оподаткування – 105-е місце (рівень податкового навантаження в Росії складає 46,5% від доходу компанії, а складання звітності займає 320 годин).

За показником легкості ведення міжнародної торгівлі – 162-е місце.

За показником легкості ліквідації підприємств - 103-е місце.

Вище за все Росія в рейтингу забезпечення виконання контрактів – на 18-му місці (розгляд комерційних спорів у суді, включаючи періоди очікування між засіданнями, в Росії вирішуються за 281 день, що помітно швидше, ніж у середньому в багатьох розвинених країнах, а вартість судових витрат становить 13,4% від вартості судового позову, що також істотно нижче середньосвітових показників).

Найбільш проблематичною для бізнесу в Росії залишається будівельна сфера. За складністю процедури отримання будівельних дозволів Росія - незмінний аутсайдер рейтингу (182-е місце), гірше за неї - тільки Еритрея, де на практиці отримати дозвіл неможливо. Зараз для отримання в Росії будівельних погоджень необхідно витратити 540 днів і пройти 53 процедури (роком раніше 704 дні і 54 процедури, але рівень витрат при цьому збільшився).

Найбільш несприятливими країнами для ведення бізнесу визнані Чад, Центральна Африканська Республіка і Бурунді.

Рейтинг глобальної конкурентноспроможності

Індекс глобальної конкурентоспроможності (GCI) є основним засобом узагальненої оцінки конкурентоспроможності країн. Індекс створений для Всесвітнього економічного форуму і вперше опублікований в 2004 році.

Для кожної з 133 економік, охоплених дослідженням, звіт містить детальні опису країни і національної економіки з докладними підсумками по спільної позиції в рейтингу і з найбільш видатним конкурентним перевагам і недолікам, які були виявлені на підставі аналізу, що використовується для розрахунку індексу.

Рейтинг глобальної конкурентоспроможності 2009-2010 очолила Швейцарія.

Росія в рейтингу спустилася відразу на 12 позицій - з 51-го на 63-е місце.

Росія знаходиться в таблиці рейтингу між Чорногорією та Румунією. За більшістю показників Росія опинилася в нижній частині рейтингу. За даними експертів ВЕФ, більш-менш добре у Росії йдуть справи тільки з макроекономічною стабільністю (5,2 бала за семибальною системою), охороною здоров'я та початковою освітою (5,6 бала) і обсягу ринку (5,8 бала). Найбільшими недоліками Росії названі корупція, складний доступ підприємств до фінансування, низькі гарантії захисту прав власності та податкове регулювання.

Індекс глобальної технологічної конкурентноспроможності

Центр аналізу технологічної політики Технологічного інституту Джорджії (Technology Policy and Assessment Center) займається оцінкою технологічних індикаторів економік світу вже більше 20 років. У останній рейтинг - High Tech Indicators 2007 - увійшли 33 країни, відібрані за принципом їх наукового і технологічного зростання і недавніх успіхів в експорті високотехнологічних продуктів.

Всі 33 країни, охоплені дослідженням High Tech Indicators, розглядаються по відношенню один до одного в розрізі чотирьох основних показників: національна орієнтація на технологічну конкурентоспроможність, соціально-економічна інфраструктура, технологічна інфраструктура і виробничий потенціал.

Кожен з показників ґрунтується на поєднанні безлічі статистичних даних та експертних висновків.

За всіма чотирма основними показниками Китай отримав першу позицію в рейтингу High Tech Indicators.

Росія не входить в десятку лідерів рейтингу High Tech Indicators 2007 року, більш того, вона займає в ньому 31- е місце з 33 країн, з показником технологічного розвитку 15,8 балів, розташувавшись між Аргентиною (13,7 балів) і Індонезією (16,1). У цілому дослідники відзначають, що після тривалого спаду намітилося можливе зростання у ряді науково-технологічних галузей, пов'язаний з припливом «нафтових грошей» в російську економіку. Разом з тим орієнтованість національної економіки на експорт нафти, газу та інших мінеральних продуктів не зменшується, а навпаки - зростає. Витрати на наукові дослідження та

технологічні розробки в Росії залишаються надзвичайно низькими, причому число організацій, що виконують дослідження і розробки, неухильно скорочується.

Рейтинг найдорожчих світових брендів

Рейтинг провідних світових брендів складається фахівцями Millward Brown щорічно, починаючи з 2006 року. Оцінки засновані на інформації з BrandZ - найбільшої в світі бази брендів, що містить інформацію про більш ніж 50 тис. брендів і дані опитувань споживачів 30 країн, починаючи з 1998 року. Методологія Millward Brown має на увазі оцінку вартості торгових марок як інструментів соціального впливу, що генерує прибуток. При оцінці враховується не тільки вартість на сьогоднішній день, але і здатність бренду приносити гроші в майбутньому, тобто його потенціал зростання. Інша особливість - при розрахунку враховуються як доходи компаній від продажу продуктів, так і його сприйняття споживачами. Крім

того, на відміну від ряду інших подібних досліджень, Millward Brown оцінює індивідуальні бренди, а не портфелі брендів або компанії, що володіють брендами. Тому в рейтингу можна виявити такі бренди Ariel або Colgate, але не можна знайти їх власника - компанію Procter & Gamble.

Перша десятка рейтингу 100 найдорожчих світових брендів 2011 виглядає

наступним чином:

1. Apple ($ 153,285; +84%).

2. Google ($ 111,498;> 2%).

3. IBM ($ 100,849; +17%).

4. McDonald's ($ 81,016; +23%).

5. Microsoft ($ 78,243; +2%).

6. Coca- Cola ($ 73,752; +8%).

7. AT & T ($ 69,916; без змін).

8. Marlboro ($ 67,522; +18%).

9. China Mobile ($ 57,326; +9%).

10. General Electric ($ 50,318; +12%).

Росія в поточному рейтингу представлена ​​брендами двох компаній: оператор стільникового зв'язку МТС (належить ВАТ «Мобільні ТелеСистеми») (80 -е місце; $ 73,752; +12%) і фінансова організація «Ощадбанк» (99 -е місце; $ 8,535).

Бренд оператора стільникового зв'язку «Білайн» (належить ВАТ «ВимпелКом»), в минулому році займав 92-е місце, в нинішній рейтинг не потрапив, тому що його вартість зростала менш високими темпами, ніж в цілому у фігурантів списку. Цікаво, що до 2008 року російських брендів у глобальному рейтингу 100 найдорожчих глобальних брендів не було. Ймовірно, тоді нижня межа вартості бренду була для них занадто високою.

Економічний прогноз на 2011 рік

2011 буде роком відновлення світової економіки після фінансової кризи. Його загальною характеристикою буде зростання виробництва, інвестицій, зниження інфляції і темпів зростання споживчих цін, зниження безробіття, стабілізація валютних курсів і цін на сировину та енергоносії. Ці процеси в різних куточках земної кулі будуть відбуватися з різною інтенсивністю, яка залежить від гнучкості економіки, її здатності до швидкого відновлення. У теорії такою гнучкістю повинні володіти в першу чергу ринки, що розвиваються, до числа яких належить і Росія. Однак прогноз на 2011 рік для Росії від світових експертів досить песимістичний, він віщує відносне зниження темпів зростання ВВП у наступному році.

За прогнозами Світового банку світовий ВВП в 2011 році виросте на 3,2% проти 2,7% в 2010 році. Темп зростання російського ВВП в 2011 році очікується на рівні 4,2% проти 4,9% в 2010 році. З можливістю такого зниження погоджуються і фахівці Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР).

Економічний прогноз на 2011 рік від російських експертів більш стриманий, але відрізняється рівномірністю. Згідно Мінекономрозвитку зростання ВВП в 2011 році збільшиться і складе 3,4% проти 3,1% в 2010 році. Для порівняння в США прогнозується 3-х% зростання, а Китаї ВВП збільшиться на 9%.

Інфляція в 2011 році в Росії знизиться до 5-6% (у 2010 - 6-7%). Інвестиції виростуть на 8,8%. Ціна на нафту прогнозується на рівні 75 доларів за барель, виходячи з цієї цифри, буде складено бюджет на наступний рік. Також експерти прогнозують зміцнення рубля по відношенню до долара, очікуваний курс - 29,3. У цілому російська економіка повільно, але вірно виходить з кризового стану.

Узагальнена оцінка ролі і місця Росії в світі

Індекс впливовості країн на світову політику. Негативно Росію в цілому сприйняли 38% респондентів; з минулого року показник зріс на один процентний пункт.

Рейтинг найщасливіших країн. Росія в рейтингу ділить 73-у позицію з України, Румунією, Словаччиною і ПАР з 155 вивчених країн.

Рейтинг країн з найвищою якістю життя. Росія займає в рейтингу 51- е місце (між Кубою і Туреччиною) з 100 країн.

Рейтинг конкурентоспроможності країн. Росія займає 49-е місце з 59 можливих.

Індекс розвитку людського потенціалу. Росія займає 65-е місце. Вона знаходиться після Албанії (64) і перед Казахстаном (66).

Індекс залучення країн у міжнародну торгівлю. Росія зайняла 109-е місце з 121 країни.

Індекс комфортності ведення бізнесу. Російська Федерація зайняла 123- е місце серед 183 країн.

Рейтинг глобальної конкурентоспроможності. Росія в рейтингу займає 63-е місце з 133 країн.

Індекс глобальної технологічної конкурентоспроможності. Росія займає 31-е місце з 33 країн.

Рейтинг найдорожчих світових брендів. Росія в поточному рейтингу представлена брендами двох компаній: оператор стільникового зв'язку МТС (належить ВАТ «Мобільні ТелеСистеми») (80-е місце, $ 73752; +12%) і фінансова організація «Ощадбанк» (99-е місце, $ 8535).

Індекс сприйняття корупції. Росія знаходиться на 154-м місці з 178 можливих.

Загальна оцінка: Росія в 2011 році - це середньостатистична країна (за мірками ООН), що має ряд негативних тенденцій в економіці, суспільно-політичної, соціальної та інших сферах життєдіяльності суспільства, що веде до поступового погіршення всередині зовнішньополітичної ситуації та зниження показників міжнародних рейтингів.

Поліпшення міжнародного становища країни можливий лише в результаті глибоких і всебічних реформ і модернізації основних сфер життєдіяльності російського суспільства.

Список використаних джерел

  1. Economy Watch: http://www.economywatch.com

  2. Trading Economics: http://www.tradingeconomics.com/

  3. Валовый внутренний продукт РФ: http://kaivg.narod.ru/gdp.pdf

  4. Індекс економічної свободи: http://www.heritage.org/Index/Country/Russia

  5. Курсы валют: http://cbrf.magazinfo.ru/rur/EUR

  6. Макроэкономический обзор по итогам 2009 года: кризис как час расплаты: http://constructive-project.org/ru/analysis/1.htm

  7. Объем государственного внутреннего долга Российской Федерации: http://www.minfin.ru/ru/public_debt/internal/structure/total/

  8. Платежный баланс и внешней долг Российской Федерации: http://www.cbr.ru/statistics/credit_statistics/bp.pdf

  9. Податки країн світу: http://www.worldwide-tax.com/

  10. Россия и Российский бизнесс в зеркале международніх рейтингов. Год 2011.: http://www.tpp-inform.ru/userdata/1306332563.pdf

  11. Світ географічний: http://geograf.com.ua/countries/europe/39-russia/53-russia

  12. Світовий банк: http://www.worldbank.org/

  13. Світовий економічний форум: http://www.weforum.org/

  14. Федеральная служба государственной статистики: http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat/rosstatsite/main/

  15. Центральный банк Российской Федерации: http://www.cbr.ru/