Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін шпорка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

12. Види фінансових правовідносин

За характером фінансово-правових норм, на яких ґрунтуються фінансові правовідносини, правовідносини поділяють на

1. Матеріальні. В матеріальних фінансових правовідносинах реалізються права та обов’язки суб’єктів щодо одержання, розподілу й використання визначених фінансових ресурсів, що виражені в конкретному розмірі чи певному виді доходів і видатків.

2. Процесуальні виникають при встановленні форм і методів фінансової діяльності держави.

Між процесуальними і матеріальними фінансовими правовідносинами існує нерозривний зв’язок, оскільки за допомогою перших здійснюється реалізація матеріальних прав і обов’язків суб’єктів цих відносин у сфері фінансової діяльності.

За тривалістю існування (дій) розрізняють фінансові правовідносини

1. Періодичні. До періодичних належать фінансові правовідносини, які мають певні тимчасові обмеження

2. Постійні. Постійними є фінансові правовідносини, за яких права та обов’язки їх суб’єктів стабільні, тривалі, без тимчасових обмежень.

3. Разові. До разових належать фінансові правовідносини із разовим використанням прав і здійсненням обов’язків, наприклад сплата державного мита.

Залежно від структури фінансової системи фінансові правовідносини поділяють на такі, що виникають і розвиваються:

1. З приводу мобілізації, розподілу і використання коштів бюджетів різних рівнів;

2. У сфері децентралізованих фінансів;

3. З приводу державного страхування;

4. У сферах банківського і державного кредитування.

Розрізняють також фінансові правовідносини за їх змістом:

1. Мобілізації фінансових ресурсів у відповідні фонди;

2. Розподілу (перерозподілу) коштів;

3. Використання коштів фондів.

13. Верховна Рада України як суб’єкт фінансових правовідносин Повноваження Верховної Ради України у сфері фінансів: - прийняття законів, у тому числі у сфері фінансів– зокрема виключно законами України встановлюються: державний бюджет України і бюджетна система України; система оподаткування, податки і збори; засади створення і функціонування фінансового, грошового, кредитного та інвестиційного ринків; статус національної валюти, а також статус іноземних валют на території України; порядок утворення і погашення державного внутрішнього і зовнішнього боргу; порядок випуску та обігу державних цінних паперів, їх види і типи - затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; контроль за виконанням Державного бюджету України, прийняття рішення щодо звіту про його виконання - затвердження загальнодержавних програм економічного, розвитку - здійснення контролю за діяльністю Кабінету Міністрів України відповідно до Конституції - затвердження рішень про надання Україною позик і економічної допомоги іноземним державам та міжнародним організаціям, а також про одержання Україною від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій позик, не передбачених Державним бюджетом України, здійснення контролю за їх використанням · призначення чи обрання на посади, звільнення з посад посадових осіб, зокрема: 1) призначення на посади та звільнення з посад Голови та інших членів Рахункової палати; 2) призначення на посаду та звільнення з посади Голови Національного банку України за поданням Президента України; 3) призначення та звільнення половини складу Ради Національного банку України Верховна Рада України здійснює інші повноваження, які відповідно до Конституції України віднесені до її відання.

14. Президент України як суб’єкт фінансових правовідносин Повноваження Президента України у сфері фінансів: - підписання законів/накладення вето на закони у сфері фінансів; - призначення половини складу Ради Національного банку України; - призначення Міністра фінансів України, Міністра економіки України; - призначає на посаду та звільняє з посади Голову Державної податкової Адміністрації України за поданням Прем’єр-міністра України; - скасовує акти КМУ, у тому числі у сфері фінансів; - видає укази, у тому числі у сфері фінансів.