Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фін шпорка.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
337.92 Кб
Скачать

4. Публічні фінанси

Традиційно фінанси поділяють на публічні і приватні

До публічних фінансів належать :

  1. державні фінанси

  2. Муніципальні фінанси (місцеві фінанси)

Для публічних фінансів первинним є видатки, оскільки відбувається фінансування чітко регламентованих задач і функцій публічного утворення.

Публічні фінанси є різновидом публічних суспільних відносин.

5. Поняття фінансового права. Його предмет і метод, принципи, функції

Фінансове право – це публічна галузь права, яка містить сукупність правових норм, що регулюють суспільні відносини, які виникають у процесі створення, розподілу і використання фондів коштів держави та органів місцевого самоврядування, необхідних для реалізації їх завдань і функцій.

Принципи:

1. Публічність державних фінансів полягає в публічному характері фінансової діяльності держави.

2. Розподіл функцій між представницькими та виконавчими органами влади на основі конституційного принципу розподілу компетенцій законодавчої та виконавчої влад взагалі.

3. Пріоритет в галузі фінансової діяльності держави представницьких органів влади перед виконавчими органами влади

4. Пріоритетність публічних видатків по відношенню до прибутків казни.

5. Принцип здорових фінансів.

6. Принцип фінансової безпеки держави.

7. Принцип єдності фінансової діяльності і грошової системи держави.

8. Принцип міжгалузевого характеру фінансової діяльності держави.

9. Принцип самостійності у встановлених чинним законодавством держави межах фінансової діяльності органів місцевого самоврядування.

10. Принцип соціальної спрямованості фінансової діяльності держави.

11. Принцип плановості.

12. Принцип гласності та деякі інші.

Функції:

1)Соціальна функція фінансового права реалізується через соціальне спрямування 2)Виховної функції фінансового права є здійснення правового виховання за допомогою норм фінансового права шляхом переконання, стимулювання, контролю за додержанням фінансового законодавства і державного примусу.

3)Захисна функція фінансового права полягає в тому, що нормами фінансового права передбачена система заходів, спрямованих на захист прав і законних інтересів суб'єктів фінансового права. Фінансове право не лише регламентує поведінку у процесі фінансової діяльності держави, органів місцевого самоврядування, а й закріплює права їх учасників, установлює гарантії їх реалізації, передбачає механізм захисту цих прав.

Предмет фінансового права – це суспільні відносини, що виникають змінюються і припиняються у сфері фінансової діяльності держави.

До предмету фінансового права входять:

1. відносини щодо фінансової діяльності держави, в тому числі щодо здійснення фінансового контролю. 2. бюджетні відносини: - бюджетний устрій; - бюджетний процес. 3. податкові відносини – це однорідні суспільні відносини, що визначають порядок надходження коштів від платників до бюджетів (державного і місцевого) у формі податків і зборів. 4. грошово-кредитні відносини: - банківські відносини – це відносини щодо здійснення банківських операцій та надання банківських послуг; - грошовий обіг та розрахунки (готівкові та безготівкові); - відносини валютного регулювання та валютного контролю.

Ознаки відносин, що становлять предмет фінансового права: - фінансові відносини; - виникають в результаті здійснення фінансової діяльності; - один із суб’єктів цих відносин наділений владними повноваженнями; - владні відносини; - забезпечуються силою державного припису; - об’єктом є грошові фонди; - майновий характер.

Метод фінансового права – імперативний.

Основним методом фінансового права є метод владних приписіворганічно цілісна система безперервного впливу на учасників фінансово-правових відносин, з метою реалізації ними своїх функцій.

Інші методи фінансового права:

  1. Субординації

  2. Погодження

  3. Рекомендації