Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 5 ІЦП для студ2011.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
207.87 Кб
Скачать

5.3. Характеристика заставного листа.

Заставна оформлюється при наданні банком іпо­течного кредиту, якщо її випуск передбачено іпотечним догово­ром.

Заставна - це юридичний документ, що свідчить про заставу боржником належного йому нерухомого майна (землі, будівель, споруд). Заставна видається кредитору (особі, яка дала гроші в борг) і перебуває в нього до завершення розрахунків з боржником. У разі невчасної сплати боргу кредитор має право продати заставлене майно чи стати його власником. Заставну укладають у нотаріальній конторі і реєструють у кадастровій книзі.

Вимоги до форми та змісту заставної визначаються у законода­вчих і нормативних актах, які регулюють питання іпотечного кре­дитування та використання цінних паперів. Заставна складається в письмовій формі в одному примірнику на бланку стандартної фор­ми. Крім назви та формулювання про зобов'язання боржника перед іпотекодержателем, заставна містить: реквізити іпотекодавця, елементи іпотечного договору, предмет іпотеки, реєстраційний номер, дату, місце реєстрації, підписи.

Вид заставної залежить від умов іпотечного кредиту та виду іпотеки, яка виступає забезпеченням цього кредиту.

Власник заставної має право до закінчення строку виконання іпотекодавцем зобов'язання за кредитом здійснювати операції зі своїми заставними шляхом залучення грошових коштів інших осіб, по-перше, через продаж заставної, по-друге, через передачу заставної у заставу, тобто використовувати з метою рефінансування, забезпечу­ючи тим самим виконання зобов'язань перед іншими кредиторами.

Перехід власності на заставну здійснюється шляхом індосамен­ту (передаточного напису). Особа, якій передана заставна, стає но­вим власником боргу і гарантуючих його зобов'язань. Така пере­дача повинна бути зареєстрована. Після повної виплати боргу за­кладна анулюється, тобто позичальнику повертаються всі права на нерухомість.

Первинний іпотечний ринок передбачає продаж заставної або передачу її у заставу. Крім цього, заставні можуть використовува­тися іпотечним кредитором як забезпечення емісії іпотечних облі­гацій або продажу пулу заставних при рефінансуванні. При цьому виникають інструменти фондового ринку, тобто створюєть­ся вторинний іпотечний ринок. Інструментами цього ринку є цінні папери, забезпечені іпотечними кредитами.

Класифікацію заставних в іпотечному механізмі позначити наступними групами:

  • по змінності величини ставки відсотків;

  • по характеру предмета застави;

  • по величині й порядку виплат;

  • по строках погашення;

  • по організації й видам страхування;

  • по періодичності використання;

  • група заставних по емітенту;

  • група заставних по кількості об'єктів застави;

  • група заставних по кількості заставників.

Класифікація заставних залежно від межі нарахування відсотків і виплат по кредиту:

За порядком (черговістю), у якому (якій) заставні були зареєстровані.

Заставна є першою, якщо до її не була зареєстрована жодна заставна по даному майну. Якщо після цього власник майна візьме іншу позику на додаткову суму грошей, нова позика стане другою заставною (молодша застава). Друга заставна підлегла першої.

Залежно від порядку погашення відсотків класифікують заставні:

  • заставні із твердою процентною ставкою,

  • заставні з змінною процентною ставкою,

  • заставні, які корегуються на інфляцію.

Залежно від об'єкта застави, заставні листи можуть підрозділятися на загальні й комплексні.

  • Загальна заставна - це заставна, при якій позика ставиться більш ніж до однієї частини нерухомого майна й звичайно застосовується для фінансування модернізації майна. Такі позики звичайно включають положення, відоме як "стаття про часткове звільнення", що свідчить про те, що частина закладеного майна позичальника може бути звільнена від застави за умови повернення певної частини кредиту. Кредитор видає часткове звільнення за кожну виплачену частину застави. Форма такого звільнення включає положення про те, що позика гарантується всією нерухомістю, що залишилася, не звільненої від застави.

  • Комплексна заставна. Комплексна позика береться не тільки під нерухомість, але й під предмети особистої власності, прикладені до нерухомості, а також устаткування, що є частиною нерухомості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]