Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Орендні операції як вид ЗЕД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
81.92 Кб
Скачать

Тема 5. Орендні операції у зовнішньоекономічній діяльності План:

5.1. Види зовнішньоекономічних орендних операцій

5.2. Лізинг у міжнародній господарській діяльності

5.3. Види лізингових угод та їх класифікація

5.1. Види зовнішньоекономічних орендних операцій

Міжнародні орендні операції одержали широке розповсюдження на початку 60-х років і являються порівняно новим видом зовнішньоекономічної діяльності.

Орендні операції - це операції, за якими одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Орендна операція здійснюється на основі орендного договору. На відміну від договору купівлі-продажу, при якому право власності на товар переходить від продавця до покупця, договір оренди зберігає за орендодавцем право власності на майно, здане в оренду, надаючи орендатору лише право на тимчасове користування цим майном.

Міжнародні орендні операції поділяються на експортні й імпортні. Орендна операція, в якій орендодавець купляє об'єкт оренди в національної фірми і віддає в оренду іноземному орендатору, вважається експортною орендною операцією. Орендна операція, під час якої орендодавець купляє об'єкт оренди в іноземної фірми і здає в оренду національному орендатору, називається імпортною орендною операцією.

Таким чином, характерною рисою міжнародної орендної операції є участь у ній іноземних контрагентів (орендодавця чи орендатора), які знаходяться в різних країнах.

Об'єктами орендної операції в зовнішньоекономічній сфері можуть бути:

  • стандартне та унікальне обладнання загального промислового призначення;

  • транспортні засоби (вантажні автомобілі, літаки, гелікоптери, судна, контейнери, спеціальні вагони тощо);

  • підйомно-транспортне та будівельне обладнання (навантажувачі, будівельні машини, підйомні крани тощо);

  • засоби обчислювальної техніки й обробки інформації;

  • офісне й поліграфічне обладнання;

  • товари споживчого призначення (автомобілі, холодильники, телевізори, відеотехніка тощо).

Об'єктом оренди може бути і обладнання, яке було в користуванні. Наприклад, фірма, яка потребує фінансових засобів, може продати своє обладнання фірмі-орендодавцю, одержати за нього кошти, а тоді взяти це ж обладнання в оренду.

Суть орендних операцій полягає в тому, що

  • вони дозволяють одержати додаткові об'єми збуту продукції в умовах жорстокої конкурентної боротьби на світових ринках;

  • дають можливість орендатору застерегти себе від швидкого морального старіння обладнання (це особливо важливо для малих і середніх підприємств);

  • дозволяють орендаторам одержати сучасне обладнання, не роблячи попередніх великих затрат.

В залежності від термінів розрізняють три види оренди:

1) лізинг - це довготривала оренда з терміном від 3-х до 5-ти років, інколи до 15 років;

2) хайринг - це середньотривала оренда від 1-го до 3-х років;

3) рейтинг - це короткотривала оренда з терміном від кількох годин до 1-го року.

Об'єктами лізингу являються, як правило, офісне обладнання, будівельно-монтажні комплекси, технологічні системи, промислові підприємства. Страхування й технічне обслуговування здійснюється орендатором.

Об'єктами хайрингу зазвичай являються транспортні засоби, дорожньо-будівельні та сільськогосподарські машини, монтажне обладнання, спортивні товари та ін. Страхування і технічне обслуговування здійснюється за домовленістю чи орендатором, чи орендодавцем.

Об'єктами рейтингу виступають транспортні засоби, туристичні і спортивні товари короткотривалого користування. Страхування й технічне обслуговування при даному виді оренди входить в обов'язки орендодавця.

Тривалість терміну оренди коливається від 1 доби до періоду зношення обладнання. Термін, який вказаний у договорі, є безвідзивним. Це підкреслює здатність сторін розірвати договір тільки у разі порушення зобов`язань з боку однієї сторони. Термін орендного договору може бути продовжений тільки згодою обох сторін. При закінченні періоду угоди орендатор повинен або повернути обладнання, або викупити його за кінцевою вартістю.

У статті про умови й форми винагородження (орендної плати) повинні бути обговорені порядок встановлення платежу, його форми й терміни. В орендну плату включається повна ціна обладнання, мито і податки, а також витрати на технічне обслуговування і ремонт.

Орендна плата може мати дві форми:

  • постійна ставка протягом терміну дії договору;

  • прогресивно-понижувальна ставка у залежності від тривалості договору.

Орендна плата може вноситися щомісячно, щоквартально та щорічно.