Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
seminar_4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.08.2019
Размер:
41.61 Кб
Скачать

2. Техніка мануфактурної епохи.

 

Таким чином на початку XVIII століття на світ народилася нова наука - теоретична механіка. У наступному столітті ця наука стала основним інструментом інженерів, що розраховували нові машини, - але в ті часи ще не було машин і учені розраховували рух комет. Вищим досягненням техніки XVII століття була так звана «машина Марлі»; вона включала в себе 14 водяних коліс діаметром 12 метрів і була призначена для забезпечення роботи версальських фонтанів. Машини того часу працювали за допомогою приводів від водяних коліс і заводи розташовувалися у річок.

Найбільші металургійні заводи були розташовані в Швеції - в цій країні були багаті залізні руди і не було дефіциту деревного вугілля. У 1610-х роках шведські копальні притягнули увагу багатого нідерландського мануфактуриста Луї де Геєра (1587-1652), який зумів налагодити виробництво легких чавунних гармат; його 4-фунтова гармата разом з возом мала вагу 35 пудів і її можна було перевозити запряжкою з двох коней. Віднині гармати могли пересуватися полем бою разом з піхотою; де Геєр організував масове виробництво знарядь, і незабаром кожному полку шведської армії були надані по дві легкі «полкові» гармати; в руках шведів опинилася нова всевбиваюча зброя.

Фундаментальне відкриття шведів, легка артилерія, викликало нову хвилю нашесть. 1630 року шведська армія на чолі з королем Густавом Адольфом висадилася в Німеччині, а рік потому у битві при Брейтенфельді шведські гаубиці розстріляли армію імператора Фердинанда II. Шведи стали хазяями Центральної Європи, за двадцять років війни було спалено 20 тисяч міст і сіл і загинули 2/3 населення Німеччини. Потім шведська армія обрушилася на Польщу - це був страшний «потоп», коли були розграбовані майже усі польські міста і загинула половина поляків. У 1700 році шведський король Карл XII розгромив під Нарвою російську армію; шведи могли б захопити Москву, але шведський король рушив на Польщу - він вважав, що перемога від нього нікуди не дінеться, що росіяни все одно нічого не зможуть зробити. Карл вважав, що у росіян немає хорошої залізної руди, вони закуповували майже усе якісне залізо в Швеції. Проте король помилився; незадовго до цього на Уралі були знайдені найбагатші рудні поклади і якраз перед початком війни цар Петро наказав закласти великий завод в Каменську. Були запрошені іноземні майстри, завод будували поспіхом; восени 1701 року була пущена перша домна, в 1702 році завод дав 180 гармат, а в 1703 році - майже 600 гармат - вчетверо більше, ніж було втрачено під Нарвою. Коли Карл XII в 1708 році вторгся в Росію, його зустріла потужна артилерія; у битві під Полтавою велика частина атакуючої шведської піхоти не змогла добігти до російських шеренг - вона була винищена вогнем російських гармат.

Перейняття шведської військової техніки означало для Росії модернізацію за європейським зразком. Петровські реформи включали створення нової промисловості, нової армії, нової державної адміністрації, перейняття європейського одягу і європейських звичаїв. В результаті цієї модернізації Росія (а разом з нею і Україна) увійшла до європейського культурного круга, стала європейською країною. Уральська руда була краща за шведську, і створена Петром уральська металургія незабаром зайняла перше місце в Європі. Першим начальником уральських гірських заводів був друг і сподвижник Петра нідерландський інженер Вільгельм де Геннін; його наступником був Василь Микитович Татищев, який вчився в Швеції. Уральські доменні печі для тих часів були найбільшими у світі, вони досягали 13 метрів у висоту і 4 метрів в поперечнику. Російські металурги і артилерійські інженери незабаром перевершили своїх учителів-іноземців; у 1757 році під керівництвом графа Петра Шувалова було створено краще артилерійське знаряддя тих часів, гаубиця «одноріг». У 1759 році у битві при Кунерсдорфі «однороги» розстріляли армію прусського короля Фрідріха II. Одноріг став новою зброєю Росії, поява якої породила хвилю російських завоювань; на початку XIX століття кордони Росії досягли Дунаю і Вісли.

Тоді, як результат військових дій на суші визначала артилерія, результат військових дій на морі визначався досконалістю конструкції кораблів. Кінець XVI століття був ознаменований новим фундаментальним відкриттям, яке змінило долі народів, - винаходом нідерландського флайта. Флайт - це був корабель нового типу, він мав подовжений корпус, високі щогли з досконалим вітрильним озброєнням і був оснащений штурвалом. Флайт набагато перевершував іспанські каравели своєю швидкістю і маневреністю - і він подарував голландцям панування на морях. У 1598 році голландський флот прорвався в Індійський океан, у води, де доти панували португальці і іспанці. Впродовж двадцяти років голландці вигнали з морів усіх суперників і захопили у свої руки майже усю морську торгівлю. Величезні каравани судів з азіатськими товарами приходили в Амстердам - нову торгову столицю світу; звідси товари розвозилися по усій Європі. З появою флайта стали можливі масові перевезення небачених раніше масштабів, і голландці перетворилися на народ мореплавців і купців; їм належали 15 тисяч кораблів, втричі більше, ніж іншим європейським народам. Колосальні прибутки від монопольної посередницької торгівлі подарували Голландії багатства, що зробили її символом буржуазного процвітання. Капітали купців вкладалися в промисловість; тисячі мануфактур працювали на сировині, що привозилася з інших країн і вивозили свою продукцію на європейські ринки.

Європейські країни - передусім Англія і Франція - намагалися позбавитися від голландського посередництва і завести свій океанський флот. Проте Голландія не бажала розлучатися зі своєю торговою монополією; друга половина XVII століття увійшла до історії як епоха морських воєн; кінець кінцем Голландія зазнала поразки і новим володарем морів стала Англія. Англійці отримали перемогу завдяки своїм досягненням в кораблебудуванні; у 1637 році корабельний майстер Фінеас Петт побудував перший трипалубний лінійний корабель «Ройял Соверен». Це був найбільший корабель тих часів, він мав водотоннажність 1700 тонн і 126 гармат. До кінця століття Англія мала більше ста лінійних кораблів. Петро I, в 1697 році який приїхав в Голландію вчитися корабельному ремеслу, був розчарований тим, що голландські майстри працюють за інтуїцією, не користуючись кресленнями, він поїхав до Англії і там закінчив своє навчання. Англійський флот панував на морях, Англія змінила Голландію і захопила у свої руки посередницьку торгівлю. Голландські купці переселялися зі своїми капіталами в Лондон, приймали англійські імена і ставали англійськими купцями. Англія стала процвітаючою торговою державою - і гарантом цього процвітання був лінійний корабель, винахід Фінеаса Петта.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]