Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
міжнар. розрах..doc 97.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
177.66 Кб
Скачать

2. Короткострокове банківське кредитування:

Завданням кредитування експорту є надання у розпорядження експортера грошових коштів для покриття його витрат від початку виробництва товару і до отримання плати за нього. Експортне кредитування можна розглядати як:

- попереднє кредитування експорту (на період від початку виробництва до відвантаження товару);

- поточне кредитування експорту (на період, що охоплює час транспортування й отримання платежу).

При купівлі товарів у іноземного партнера на умовах попередньої оплати або негайного платежу після їх отримання у імпортера також може виникнути проблема нестачі грошових коштів. Вона вирішується шляхом банківського кредитування, яке може мати декілька форм.

2.1 Разові кредити та кредитні лінії

Звичайне банківське кредитування учасників міжнародної торгівлі практично нічим не відрізняється від стандартних процедур надання та погашення позик. Кредити можуть видаватися як у національній валюті, так і у іноземній, або з її конвертацією при видачі кредиту, або з конвертацією виручки при його погашенні.

У банківській практиці відомо два основних методи кредитування, які застосовуються і при кредитуванні експортерів і імпортерів. Перший - це одноразова видача усієї суми кредиту на конкретний термін, яка оформлюється окремим кредитним Акредитив "стенд-бай" (резервний) за своєю сутністю схожий з умовною гарантією, яка надається банком - емітентом. Він застосовується, насамперед, у СІЛА, оскільки за законодавством цієї країни більшість банків штатів не можуть надавати гарантії.

Це зобов'язання банка-емітента перед бенефіціаром здійснити платіж у межах вказаної суми у випадку невиконання наказодателем своїх зобов'язань по контракту. Платіж виконується на основі заяви бенефіціара про те, що наказодавець по резервному акредитиву не виконав своїх зобов'язань, з додаванням несплачених тратт. При цьому банки не перевіряють достовірність такої заяви, тобто виконують такий платіж безумовно. Таким чином, резервний акредитив є надійною гарантією повного і своєчасного погашення заборгованості по контракту з розстрочкою платежу. Проте його можна застосувати практично до будь-якої угоди замість гарантій на виконання договорів підряду на роботи і послуги, погашення банківських кредитів, тощо.

Переказний (трансферабельний) акредитив орієнтований на потреби міжнародної торгівлі. Він дозволяє торговому посереднику передати своє право на отримання коштів за акредитивом постачальнику і тим самим дає посереднику змогу оформлювати угоди з обмеженим використанням власних коштів.

За своєю сутністю трансферабельний акредитив являє собою зобов'язання банку, за яким перший бенефіціар може уповноважити обслуговуючий його банк передати своє право на отримання коштів повністю або частково одному або кільком постачальникам (другому бенефіціару). Переказування має відповідати в основному умовам першого акредитива, за деякими винятками, що стосуються зміни назви і адреси наказодавця, суми акредитиву, терміну його дії, заміни рахунків-фактур.

Трансферабельний акредитив може бути переказаний тільки один раз.