Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рекоменд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
598.53 Кб
Скачать

Захист магістерських і дипломних робіт Порядок захисту

Захист робіт відбувається у встановлений розкладом державної екзаменаційної комісії термін у присутності студентів і комісії, до складу якої входять науковий керівник і викладачі кафедри, на якій виконано роботу. На захисті студент повинен у 10-15-хвилинному виступі викласти мотиви обрання теми, мету роботи, її основний зміст, висновки і рекомендації щодо вдосконалення навчально-виховного процесу і після цього відповісти на запитання членів комісії та присутніх. Потім науковий керівник виголошує відгук на роботу. Інші члени комісії та присутні студенти можуть дати оцінку роботи у своїх виступах, після яких студентові надається можливість відповісти на всі зауваження, які прозвучали у відгуку та виступах присутніх.

Оцінка за роботу обговорюється на закритому засіданні комісії й оголошується головою комісії на відкритому засіданні у присутності членів комісії та студентів. При оцінці роботи враховуються не тільки висновки наукового керівника, а й виступ студента на захисті, наскільки він володіє матеріалом дослідження та вміє відстоювати свої думки і висновки. Отже, студент, який претендує на одержання високої оцінки за роботу, повинен зразково підготуватися до захисту.

Підготовка до захисту

Підготовка до захисту - відповідальна справа, адже успішність виступу на захисті серйозно впливає на оцінку магістерської, дипломної роботи.

Підготовка до захисту складається з кількох етапів, першим з яких є підготовка тексту усного повідомлення. Наявність написаного тексту - це необхідність, продиктована суворим регламентом захисту.

Структурно текст усного повідомлення складається з трьох логічно взаємопов'язаних частин, кожна з яких є самостійним смисловим блоком:

У першій (вступній частині) називається тема роботи, коротко висвітлюється сучасний стан розробки наукової проблеми, якій присвячено роботу, визначається об'єкт, предмет, мета, конкретні завдання і методи дослідження, стисло описується структура роботи. Середня, найбільша за обсягом частина, присвячена результатам дослідження та їх інтерпретації. У заключній частині подано загальні висновки і практичні рекомендації. У виступі мають бути чітко визначені початок і кінець повідомлення і прозвучати подяка присутнім за увагу. Загальний обсяг тексту усного повідомлення не повинен перевищувати 5-6 надрукованих сторінок через два міжрядкові інтервали.

Запропонована структура є найбільш загальною. Вона може бути конкретизована, змінена залежно від особливостей і змісту роботи.

До тексту виступу можна підготувати ілюстративні матеріали (схеми, таблиці) на демонстраційних плакатах. Вони мають допомогти успішно викласти мету дослідження, його методику й основні результати. Якщо студент вирішив використати такі матеріали, йому слід обов'язково включити в текст повідомлення про посилання на них. Ілюстративні матеріали, про які в усному повідомленні не сказано й слова, лише погіршать враження від виступу.

Оскільки текст виступу сприйматиметься на слух, його слід критично оцінити й максимально наблизити до усного мовлення. Для цього слід врахувати наступне:

1) довгі речення по можливості замінити короткими;

2) у «ключових позиціях» тексту ввести звертання до студентів, що сприяють активізації їхньої уваги, Наприклад «Як ви знаєте...»;

3) в окремих місцях доповіді замість розповідних речень ввести запитання й відповіді, наприклад: «Чи є правильною (істинною, справедливою) така думка?»;

4) виразити словами смислові зв'язки між частинами доповіді, наприклад: «Далі перейдімо до розгляду...», «Наступна проблема...», «І ще одне...»;

5) замінити дієприслівникові та дієприкметникові звороти окремими реченнями з дієслівними формами.

Усі ці поправки пожвавлюють виклад, полегшують сприйняття усного повідомлення студентів.

Коли доповідь готова, слід позначити в тексті паузи й ті місця, які студент переказуватиме своїми словами. Після цього текст доповіді слід декілька разів прочитати вголос. З одного боку, це дасть змогу ще раз критично оцінити текст і точно визначити, скільки часу займатиме повідомлення, а з іншого - психологічно підготуватися до виступу. Корисно провести своєрідну репетицію доповіді у присутності друзів або записати своє повідомлення на магнітофон. Не варто відкладати це на останній день. Слід закінчити цю роботу за день-два до захисту і зробити перерву, для того щоб повідомлення остаточно вклалось у пам'яті, викристалізувалось.

Успішний виступ залежить не тільки від наявності достатньо продуманого тексту чи того, наскільки добре студент знає його, а й від того, як цей текст прочитано, від манери триматися, характеру відповідей на запитання членів комісії та присутніх. Під час захисту слід говорити ясно, спокійно, впевнено, граматично правильно, виразно, дотримуючись літературної української вимови. Студент, який поспішає, «ковтаючи» закінчення, або говорить тихо й нерозбірливо, справляє погане враження. Не краще враження залишає і той, хто не може відірватися від тексту й через це не бачить студентів, не відчуває їхньої реакції.

Відповіді на запитання мають бути короткими і по суті. Перш ніж відповідати, слід уважно вислухати запитання. Якщо воно незрозуміле, потрібно попросити уточнити його.

Кількість і характер запитань на захисті роботи значною мірою залежать від успішності виступу. Як правило, велика кількість запитань виникає у членів комісії тоді, коли з доповіді не зрозуміло, що повинен був зробити автор або що він зробив. Отже, підготувавши добре, структуроване, ґрунтовне повідомлення, студент зменшує кількість можливих запитань.

При підготовці до захисту слід враховувати, що коло запитань, які можуть поставити члени комісії, може бути ширшим за тему магістерської, дипломної роботи, адже на захисті з'ясовується не тільки рівень орієнтації в темі дослідження, а й рівень загальної підготовки з дисципліни. Отже, готуючись до захисту, не тільки корисно, а й необхідно повторити за підручниками і конспектами матеріал усього курсу, насамперед загальні теоретичні питання.

Студент, який працює над магістерською, дипломною роботою, вперше прямує до світу самостійних наукових досліджень. Його мета полягає в тому, щоб навчитися бачити професійні проблеми, аналізувати можливі шляхи їх успішного розв'язання, перевіряти правильність своїх прогнозів, формулювати практичні рекомендації і впроваджувати їх у навчальний процес, практичну діяльність.

Логіка виконання магістерських і дипломних робіт, тобто послідовність головних етапів і конкретних кроків дослідницького пошуку, залежить від багатьох чинників: особливостей проблеми, специфіки предмета, поставленої мети, конкретного матеріалу дослідження, можливостей дослідника тощо. Проте в процесі планування й виконання магістерської, дипломної роботи пропонуємо брати за основу загальну логічну схему, наведену в цьому посібнику. Сподіваємося, що студенти знайдуть тут відповіді на більшість питань, пов'язаних із методикою виконання наукового дослідження. Проте неможливо в невеликій за обсягом книзі розглянути всі без винятку проблеми, які можуть виникнути під час виконання магістерської та дипломної роботи. В таких випадках слід звернутися до рекомендованої літератури або по допомогу до наукового керівника.

ДОДАТКИ

Додаток 1 Зразок оформлення титульної сторінки магістерських і дипломних робіт

Інститут права та суспільних відносин

вищого навчального закладу

Університет “УКРАЇНА”

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНОГО, ГОСПОДАРСЬКОГО ТА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

На правах рукопису

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСОБЛИВИЙ СУБ’ЄКТ

ПІДПРИЄМНИЦТВА»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «магістр»

Спеціальність 8.03040201 “Правознавство”

Виконав:

студент групи ПЗ-61

денної форми навчання

Кірсенко Борис Володимирович

Науковий керівник:

завідувач кафедри

господарського права

к.ю.н., доцент

Лебеденко Вадим Іванович

Київ – 2011

Інститут права та суспільних відносин

вищого навчального закладу

Університет “УКРАЇНА”

КАФЕДРА ЦИВІЛЬНОГО, ГОСПОДАРСЬКОГО ТА КРИМІНАЛЬНОГО ПРАВА

На правах рукопису

ДИПЛОМНА РОБОТА

на тему: «ПРИВАТНІ ПІДПРИЄМСТВА ЯК ОСОБЛИВИЙ СУБ’ЄКТ

ПІДПРИЄМНИЦТВА»

Освітньо-кваліфікаційний рівень «спеціаліст»

Спеціальність 7.03040201 “Правознавство”

Виконав:

студент групи ПЗ-51

денної форми навчання

Кірсенко Борис Володимирович

Науковий керівник:

завідувач кафедри

господарського права

к.ю.н., доцент

Лебеденко Вадим Іванович

Київ – 2011

Додаток 2 Зразок оформлення змісту магістерської, дипломної роботи

ЗМІСТ

ВСТУП... ..................................................................................................................3

РОЗДІЛ 1. ПОНЯТТЯ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ ПРАВОВОГО

РЕГУЛЮВАННЯ СУСПІЛЬНИХ ВІДНОСИН

1.1. Правове регулювання як рух інформації... .....................................................6

1.2. Співвідношення правової дії і правового регулювання ................................8

РОЗДІЛ 2. МЕХАНІЗМ ПРАВОВОЇ ДІЇ І ПРАВОВОГО

РЕГУЛЮВАННЯ

2.1. Співвідношення механізму правової дії і механізму правового

регулювання... ……………………………………………………………... 13

2.2. Норма права в механізмі правової дії... ....................................................... 15

2.3. Поняття механізму правового регулювання. Елементи механізму

правового регулювання та їх функції... ….................................................. 14

РОЗДІЛ 3. ЕФЕКТИВНІСТЬ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ

3.1. Соціальна цінність як критерії виміру ефективності... .............................. 19

3.2. Перешкоди як фактор зниження ефективності правової дії... ................... 22

ВИСНОВКИ.......................................................................................................... 24

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ... ..................................................... 25

ДОДАТКИ... ......................................................................................................... 26

Додаток З

Електронні інформаційні ресурси мережі Інтернет з проблем юридичної освіти (НБУВ)

1. Адвокат: Ежемес. информ.- аналит. издание о практическом применении законодательства / Д.Горохов (гл.ред.)

Отримується з 1996

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж15020

2. Адвокат / Спілка адвокатів України; М.М.Новосад (гл.ред.)

Отримується з 1996

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж14884

3. Адвокатская практика: Практическое и информационное издание

Отримується з 2000

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж22810

4. Адвокатские вести: Информационно-аналитический ежемесячный журнал о профессиональной деятельности адвокатов России / Гильдия Российских адвокатов Отримується з 2001

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж23477

5. Адвокатський автограф: Юрид., худож.-публіцист. журн. для населення / Гойко (засновник) Отримується з 1997

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж15551

6. Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України: Збірник наукових статей / Міністерство освіти України. Прикарпатський ун-т ім. Василя Стефаника - укр.

Отримується з 1998

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж70479

7. Актуальні проблеми держави та права: Збірник наукових праць / Одеська держ. юридична академія; С.В.Ківалов (ред.)

Отримується з 1998

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж69995

8. Актуальні проблеми права: теорія і практика: Збірник наукових праць / Міністерство освіти і науки України. Східноукраїнський держ. ун-т - укр. Отримується з 1999

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж70500

9. Актуальні проблеми юридичних наук у дослідженнях учених: Науково- практичний збірник: дод. до журн. "Міліція України"

Отримується з 2000

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж22941

10. Боротьба з організованою злочинністю і корупцією (теорія і практика): Науково- практичний журнал / Координаційний комітет по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю при президентові України. Міжвідомчий науково- дослідний центр Отримується з 2000

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж23036

11. Вісник Академії правових наук України / В.Я.Тацій (гл.ред.)

Отримується з 1993

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж68574

12. Вісник Верховного Суду України: Загальнодержавне періодичне видання / Україна. Верховний Суд; П.І. Шевчук (гол .ред.)

Отримується з 1997

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж15408

13. Вісник законодавства України: Інформаційно-довідкові матеріали: Анотації. Коментарі. Консультації.

Отримується з 1988

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж16275

14. Вісник Конституційного Суду України: Загально-держ. період, вид. / Україна. Конституційний Суд України — укр.

Отримується з 1997

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж15756

15. Вісник Львівського інституту внутрішніх справ МВС України: Науково- теоретичний збірник / Львівський інститут внутрішніх справ МВС України

Отримується з 1999

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж70364

16. Вісник Львівського ун-ту Сер. Юридична / Львівський держ. ун-т ім. І.Франка

Отримується з 1965

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж28852/Ю

17. Вісник національного університету внутрішніх справ / Міністерство внутрішніх справ України, Національний Університет внутрішніх справ України Отримується з 1996

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж69872

18. Вісник прокуратури: Загальнодержавне періодичне видання / Генеральна прокуратура України Отримується з 1999

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж16786

19. Держава і право : Збірник наукових праць Юридичні і політичні науки / Інститут держави і права ім. В.М.Корецького НАН України . Спілка юристів України . Вища школа права Отримується з 1998

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж69395

20. „Держава та суспільство: співпраця у законотворчості": Програма / Інститут політики за сприяння фонду "Євразія"

Отримується з 1998

Шифр зберігання видання в НБУВ: Ж69480/Дод.