Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод рекоменд.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
598.53 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна»

Інститут права і суспільних відносин

Кафедра теорії та

історії держави і права

О.Г. Мурашин

Методичні рекомендації щодо виконання

магістерських і дипломних робіт

Київ – 2011

Рекомендовано до друку Вченою Радою Інституту права та суспільних відносин Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна»

Рецензенти:

С.Д. Гусарєв, доктор юридичних наук, професор, начальник кафедри теорії держави та права. Національна академія внутрішніх справ.

О.В. Тимощук, доктор юридичних наук, професор, декан юридичного факультету Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського.

Методичні рекомендації щодо виконання магістерських і дипломних робіт: Методичний посібник для вищих навчальних закладів. - Київ: Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», 2011. - 33 с.

Методичні рекомендації знайомлять студентів з методикою виконання магістерських і дипломних робіт, роз'яснюють вимоги до цих видів науково-дослідницької праці. Подано поради щодо того, як обирати тему й розробляти програму, структуру досліджень, містяться вимоги до змісту й оформлення тексту, а також як готуватися до захисту. У виданні вміщені зразки оформлення титульної сторінки, плану роботи і списку використаної літератури, нормативно-правових актів та правила бібліографічного опису літературних джерел, законодавства, адреси ресурсів мережі Інтернет, присвячених питанням юридичної освіти.

Методичні рекомендації стануть у пригоді тим, хто працює у наукових гуртках для підготовки наукових доповідей, повідомлень і рефератів. Наведені у виданні поради будуть корисними аспірантам у підготовці дисертацій.

© Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна», 2011.

© Мурашин О.Г.

Зміст

Вимоги до магістерської і дипломної робіт...........................................

Мета магістерської і дипломної роботи..........................................

Програма дослідження.................................................

Структура, обсяг і оформлення магістерської і дипломної роботи............................................................................

Критерії оцінювання магістерської і дипломної робіт................

Етапи виконання магістерської і дипломної роботи.............................

Вибір теми....................................................................

Складання орієнтовної програми дослідження

та графіка виконання магістерської і дипломної роботи..............

Добір літератури.........................................................

Робота в бібліотеці.....................................................

Робота з електронними інформаційними

ресурсами...................................................................

Складання переліку використаних джерел..............

Вивчення дібраних джерел........................................

Уточнення програми дослідження............................

Виконання практичної частини.................................

Написання тексту роботи....................................................

Складання плану магістерської і дипломної роботи.....................

Підготовка чорнового варіанту рукопису.................

Редагування тексту......................................................

Мова і стиль.................................................................

Логічність викладу у магістерській і дипломній роботі...............

Рубрикація тексту........................................................

Редагування окремих елементів магістерської і дипломної роботи...........................................................................

Технічне оформлення роботи..............................................

Захист магістерської і дипломної роботи...............................................

Порядок захисту.........................................................

Підготовка до захисту.................................................

Додатки.................................................................................

Вимоги до магістерської і дипломної робіт Мета магістерської і дипломної робіт

Магістерська і дипломна роботи - це одна з форм самостійної навчально-дослідної роботи студента. У процесі їх виконання студенти розширюють свій загальний кругозір і поглиблено вивчають одну з тем відповідного курсу. Водночас вони набувають вмінь і навичок, необхідних для проведення самостійних наукових досліджень: вчаться аналізувати наукову проблему, спостерігати й вивчати навчально-виховний процес у світлі цієї проблеми, добирати й критично вивчати літературу з теми дослідження, робити теоретичні висновки й узагальнення, розробляти програму й використовувати різні методи дослідження, аналізувати одержані результати, обґрунтовувати методичні рекомендації з удосконалення навчально-виховного процесу. Працюючи над текстом робіт, студенти набувають умінь наукового писемного мовлення, а, готуючись до захисту, робіт усне наукове повідомлення, аргументовано обстоювати свою думку. Нарешті, самостійні наукові пошуки сприяють розвиткові мислення студентів: умінням аналізувати, зіставляти, узагальнювати, конкретизувати, робити висновки.

Магістерська, дипломна роботи мають переважно реферативний характер, що передбачає ґрунтовне вивчення конкретної наукової проблеми, їх основна частина - критичний огляд наукових праць з певної теми. Відмінність магістерської, дипломних робіт від курсової полягає в обов'язковій наявності практичної частини. Наприклад, аналізу ефективності законодавства, тлумачення правових норм, проведення нескладного експерименту. Студент може розробити певні методичні матеріали (серії та комплекси вправ для формування професійних навичок і вмінь, методичні рекомендації щодо покращення правового виховання в сучасних умовах тощо).

Програма дослідження

Запорукою успішного виконання магістерської, дипломної робіт є добре продумана програма дослідження. Вона складається з двох частин - методологічної й методичної. Методологічна частина містить докладне, чітке й завершене визначення об'єкта, предмета й проблеми дослідження, формулювання його мети, гіпотез і конкретних завдань, методична частина - характеристику методів збирання фактичного матеріалу і способів його обробки та аналізу, опис експериментальної бази дослідження.

Об'єктом дослідження є частина об'єктивної реальності або знань про неї, що створює проблемну ситуацію, на яку спрямовано увагу дослідника.

Предмет дослідження - це певна частина, окремі сторони, властивості або відношення об'єкта. Об'єкт та предмет співвідносяться як загальне і часткове.

Проблема магістерського, дипломного досліджень характеризує суперечності між типовим станом предмета дослідження в реальному житті й вимогами до нього. Вона пов'язана з удосконаленням предмета дослідження.

Розв'язання проблеми є метою магістерської, дипломної робіт. Отже, мета дає уявлення про орієнтовні результати, які мають бути викладені й обґрунтовані в роботі. Мета роботи конкретизується в її основних завданнях. Як правило, в магістерській та дипломній роботах формулюють три-чотири таких завдання. Вони можуть поділятися на підзавдання. Зміст і характер завдань залежать від специфіки роботи, але здебільшого одне із завдань передбачає вивчення природи, структури, законів функціонування або розвитку об'єкта, інше - розкриття способів його вдосконалення, а ще - розробку практичних рекомендацій.

Одним з елементів методологічної частини програми є гіпотеза, тобто обґрунтоване припущення, що висувається для пояснення певних фактів, явищ, процесів, потребує підтвердження або спростування. Методична частина програми спрямована на уточнення й перевірку гіпотези. В ній описується й обґрунтовується методика дослідження, тобто сукупність та послідовність методів і прийомів, яка забезпечує повне й достовірне розв'язання поставлених дослідником завдань. Обґрунтування методики полягає в доведенні її адекватності предмету и завданням дослідження, достатності й раціональності. Зазначена частина програми містить також кількісну та якісну характеристики експериментальної бази дослідження, умов, у яких воно проводилося.