Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
KURSOVA_VARIANT2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
517.12 Кб
Скачать

Характеристика типових форм первинних документів

з обліку основних засобів

Форма

документу

Назва документу

Примітки

1

2

3

ОЗ-1

Акт приймання-передачі(внутрішнього переміщення)основних засобів

Складається на кожний об’єкт окремо, а на декілька лише в тому випадку, коли об’єкти однотипні, мають однакову вартість і прийняті одночасно на відповідальне зберігання однією і тією ж особою

ОЗ-2

Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих і модернізованих об’єктів основних засобів

Зазначаються технічна характеристика та первісна вартість об’єкту. Актом такої форми оформлюється приймання завершених робіт після добудови, реконструкції або модернізації основних засобів

ОЗ-3

Акт на списання основних засобів

Після ліквідації основних засобів і складання актів на списання основних засобів перший примірник передається до бухгалтерії, де на його підставі робиться запис до інвентарного списку основних засобів

ОЗ-4

Акт на списання автотранспортних засобів

Складається в двох примірниках, підписують члени комісії, затверджує керівник підприємства або уповноважена ним на це особа

ОЗ-5

Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини

Складається при встановленні, запуску та демонтажі будівельної машини, взятої напрокат. Підписується представником машинопрокатної бази та механіком будівельної ділянки

ОЗ-6

Інвентарна картка обліку основних засобів

Здійснюються записи на підставі актів приймання-передачі основних засобів та акту на списання основних засобів: для обліку окремих об’єктів основних засобів; для групового обліку однотипних об’єктів основних засобів, які надійшли в експлуатацію в одному календарному місяці та мають одне й те ж виробничо-господарське призначення, технічну характеристику та вартість. Як правило, заповнюється в одному примірнику та знаходиться в бухгалтерії

1

2

3

ОЗ-7

Опис інвентарних карток з обліку основних засобів

Застосовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику в бухгалтерії

ОЗ-8

Картка обліку руху основних засобів

Застосовується для обліку руху основних засобів за класифікаційними групами. Відкривається в бухгалтерії в одному примірнику

ОЗ-9

Інвентарний список основних засобів

Застосовується в місцях експлуатації основних засобів для обліку кожного об’єкта за матеріально відповідальними особами. Дані, що містяться в цій формі, мають бути тотожними записам в інвентарних картках обліку основних засобів

ОЗ-14,

ОЗ-15,

ОЗ-16

Розрахунок амортизації основних засобів

Використовується при нарахуванні зносу основних засобів

Форма ОЗ-1 “Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів” використовується для:

  • зарахування до складу основних засобів окремих об’єктів;

  • обліку введення об’єктів основних засобів в експлуатацію;

  • оформлення внутрішнього переміщення основного засобу з одного підрозділу (цеху, відділу, ділянки) до іншого;

  • виключення об’єктів зі складу основних засобів при передачі іншому підприємству – як при продажу (обміні), так і при безоплатній передачі.

Склад комісії, яка підписує акт, зазначається в Положенні про облікову політику підприємства або затверджується керівником.

Кожен об’єкт зараховується до складу основних засобів за окремим актом. Виняток становлять інвентар, інструменти, обладнання та подібні об’єкти, якщо вони є однотипними та мають однакову вартість в одному календарному місяці.

Акти зберігаються протягом всього терміну експлуатації об’єкту та протягом трьох років і одного місяця після списання об’єкту з обліку за умови, що за цей період була проведена ревізія.

Форму ОЗ-2 “Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів” використовують при оформленні приймання-передачі основного засобу з капітального ремонту, реконструкції або модернізації. Акт складається в одному примірнику, якщо ремонт, реконструкція або модернізація здійснювалися господарським способом, та в двох – якщо стороннім підприємством (другий примірник передається підприємству, яке здійснювало роботи). На підставі акту вносять зміни до наступних документів: ОЗ-6 “Інвентарна картка обліку основних засобів”; ОЗ-14 “Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)”; ОЗ-15 “Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)”; ОЗ-16 “Розрахунок амортизації по автотранспорту”.

Форми ОЗ-3 “Акт на списання основних засобів” та ОЗ-4 “Акт на списання автотранспортних засобів” використовуються для оформлення вибуття окремих об’єктів основних засобів при повній або частковій ліквідації. Акт складається в двох примірниках комісією, що затверджується наказом керівника підприємства, потім передається в бухгалтерію, де на його підставі здійснюють запис до форми ОЗ-9 та вилучають картку форми ОЗ-6, що відображають у відомстві форми ОЗ-7.

Форма ОЗ-5 “Акт про установку, пуск та демонтаж будівельної машини” використовується при встановленні, запуску та демонтажу будівельної машини, взятої на прокат; підписується представником машинопрокатної бази та механіком будівельної ділянки.

Форма ОЗ-6 “Інвентарна картка обліку основних засобів” використовується для аналітичного обліку та узагальнення інформації про наявність та рух всіх типів основних засобів на підприємстві. Картки заводяться на кожен інвентарний об’єкт або групу однотипних об’єктів, які мають однакову вартість, введені в експлуатацію в один і той же час та знаходяться в одному підрозділі (цеху). Інвентарні картки заповнюються на підставі первинних документів з обліку руху основних засобів: ОЗ-1 “Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів”; ОЗ-2 “Акт приймання-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів”; ОЗ-3 “Акт на списання основних засобів” (при цьому картка вилучається); ОЗ-4 “Акт на списання автотранспортних засобів” (при цьому картка вилучається).

На підставі інвентарних карток заповнюються такі накопичувальні документи: ОЗ-7 “Опис інвентарних карток з обліку основних засобів”; ОЗ-8 “Картка обліку руху основних засобів” (заповнюється в кінці місяця); ОЗ-9 “Інвентарний список основних засобів” (крім випадку внутрішнього переміщення основного засобу).

В бухгалтерії на кожен об’єкт основних засобів відкривається інвентарна картка обліку основних засобів (форма ОЗ-6) на підставі акту прийому-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма ОЗ-1), технічної та іншої документації. В інвентарній картці записуються тільки основні якісні та кількісні характеристики основного засобу (назва підприємства, місце знаходження, рахунок, субрахунок, код аналітичного обліку, первісна вартість, норма амортизаційних відрахувань, рік випуску, сума зносу, дата введення в експлуатацію, номер техпаспорту тощо). Всі зміни, що відбуваються з основними засобами, обов’язково реєструються в інвентарній картці.

Дані карток сумарно звіряють з регістрами синтетичного бухгалтерського обліку.

Кожна картка, як правило, ведеться в одному примірнику в бухгалтерії, але існує варіант обліку з веденням двох примірників цих форм: один примірник – в бухгалтерії, інший – за місцем експлуатації основного засобу, замість форми ОЗ-9. Підприємства, які мають невелику кількість основних засобів, можуть вести їх пооб’єктний облік в інвентарній книзі (в розрізі видів основних засобів та за місцем їх знаходження).

На орендовані основні засоби картка форми ОЗ-6 не заводиться. Для аналітичного обліку таких засобів використовується копія інвентарної картки орендодавця, яка повинна бути отримана разом з орендованими основними засобами.

Форма ОЗ-7 “Опис інвентарних карток з обліку основних засобів” використовується для реєстрації інвентарних карток. Ця форма складається в одному примірнику з метою контролю за зберіганням карток. Зареєстровані в описі картки розміщують в картотеці основних засобів, де їх групують за видами, а всередині видів – за місцезнаходженням. Картки недіючих основних засобів групують окремо. Вибуття основних засобів відмічається у картці, яка вилучається з картотеки діючих об’єктів, що відображається в цьому описі.

Форма ОЗ-8 “Картка обліку руху основних засобів” заповнюється на підставі наступних форм: ОЗ-6 “Інвентарна картка обліку основних засобів”; ОЗ-14 “Розрахунок амортизації основних засобів (для промислових підприємств)”; ОЗ-15 “Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)”; ОЗ-16 “Розрахунок амортизації по автотранспорту”.

Форма ОЗ-9 “Інвентарний список основних засобів” використовується за місцем експлуатації основних засобів (цехах, відділах) для обліку кожного об’єкту за матеріально відповідальними особами.

Поряд з інвентарними картками аналітичний облік основних засобів здійснюється у книзі обліку основних засобів, або у Відомості 4-М при спрощеній формі обліку. У книзі або у відомості обліку основних засобів реєстрацію об’єктів основних засобів здійснюють у розрізі конкретних підрозділів підприємства з розмежуванням їх за обліково-класифікаційними групами.

Форми ОЗ-14 “Розрахунок амортизації основних засобів(для промислових підприємств)”; ОЗ-15 “Розрахунок амортизації основних засобів (для будівельних організацій)”; ОЗ-16 “Розрахунок амортизації по автотранспорту” використовуються для розрахунку амортизації основних засобів та заповнюються на підставі інвентарних карток форми ОЗ-6 з урахуванням змін, внесених актом форми ОЗ-2 при прийманні-здачі відремонтованих, реконструйованих та модернізованих об’єктів.

Для узагальнення інформації про наявність і рух основних засобів, їх знос, а також капітальні інвестиції призначений Журнал 4.

Записи в Журналі 4 ведуться на підставі первинних і зведених документів (акта приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма ОЗ-3), акта списання, розрахунку амортизації та ін.)

Вибуття основних засобів відображається у графі 4 розділу I Журналу 4 у результаті їх продажу, безоплатної передачі, неможливості отримання підприємством надалі економічних вигод від їх використання або невідповідності критеріям визнання активом.

Сума нарахованої амортизації основних засобів відображається у графі 6 Журналу 4.

Капітальні інвестиції у зв’язку з введення у дію основних засобів та вибуття внаслідок продажу відображаються в розділі II Журналу 4.

Для ведення обліку по дебету рахунку 15 “Капітальні інвестиції” призначена Відомість 4.1.

У ній також відображаються аналітичний облік інвестицій у розрізі затрат капітального характеру (будівельні, монтажні, проектні роботи, собівартість придбаного обладнання, яке потребує і яке не потребує монтажу, тощо) та операції, пов’язані з розподілом інвестицій у капітальне будівництво, виконане підрядним і господарським способом.

У цій Відомості відображаються затрати на проведення модернізації, модифікації, дообладнання (субрахунок 152), реконструкції, добудування (субрахунок 151) об’єкта, які приводять до збільшення первісно очікуваних від його використання майбутніх економічних вигод. Для визначення фактичної вартості кожного об’єкта капітального будівництва, реконструкції, добудування, модернізації, модифікації, здійснюваної в декількох звітних періодах, застосовується вкладний листок із зазначенням назви об’єкта.

У Відомості 4.1 відокремлюється сума податкового кредиту, що визнається законодавством у зв’язку з попередньою оплатою (авансом) вартості необоротних активів, обладнання і будівельно-монтажних робіт. Після отримання (приймання) необоротних активів, обладнання, що потребує монтажу, і будівельно-монтажних робіт сума податкового кредиту методом “сторно” відображається (у Відомості 4.1 і Журналі 3) по дебету рахунку 15 і кредиту субрахунку 644 “Податковий кредит” і не включається до первісної вартості побудованих (змонтованих, уведених в експлуатацію) основних засобів.

У тих випадках, коли необхідну аналітичну деталізацію показників за об’єктами обліку на окремих рахунках безпосередньо в журналах забезпечити неможливо, то заздалегідь дані первинних документів в необхідному аналітичному розрізі групуються (накопичуються) у допоміжних відомостях (листах-розшифровках), з яких підсумки записуються до журналів.

Процес документального оформлення операцій з іншими необоротними матеріальними активами ідентичний порядку оформлення операцій з основними засобами.

Отже, всі існуючі етапи експлуатації основних засобів, що оформлені відповідними документами, підлягають відображенню у бухгалтерському обліку, де проводиться їх узагальнення в синтетичних регістрах (для великих сільськогосподарських підприємств – у журналах-ордерах; для невеликих господарств – у регістрах за спрощеною формою обліку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]