Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Екзаменаційні питання з ФДСГ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
64 Кб
Скачать

Екзаменаційні питання з дисципліни “фінансова діяльність суб’єктів підприємництва” Тема 1. Основи фінансової діяльності суб’єктів господарювання

Зміст та завдання фінансової діяльності суб'єктів господарювання. Різні точки зору щодо визначення поняття "фінансова діяльність підприємства".

Мета діяльності підприємства. та завдання фінансового менеджменту. Фінансова діяльність підприємства в системі функціональних завдань фінансового менеджменту. Види діяльності підприємства (операційна, фінансова та інвестиційна) та взаємозв’язок між ними. Поняття фінансових потоків підприємства. Три рішення і три протиріччя в діяльності фінансового менеджеру.

Форми фінансування. Класифікація форм фінансування за джерелами походження капіталу та за правовим статусом інвесторів. Проблематика та критерії прийняття рішень у сфері фінансування. Капітал підприємства та його економічна сутність. Визначення потреби підприємства в капіталі. Методи розрахунку потреби в капіталі. Розрахунок потреби в капіталі, необхідному для фінансування інвестицій. Розрахунок потреби в капіталі для фінансування оборотних активів.

Принципи та правила фінансування. Золоте правило фінансування. Золоте правило балансу. Правило вертикальної структури капіталу. Зміст, форми та напрямки правового регулювання фінансової діяльності суб'єктів господарювання.

Тема 2. Особливості фінансування підприємств різних форм організації бізнесу

Організаційні форми підприємництва: вітчизняна практика та зарубіжний досвід. Критерії прийняття рішення про вибір правової форми організації бізнесу: мінімізація затрат, оптимізація форм фінансування, законодавчі вимоги щодо виду діяльності, фінансова та податкова звітність, оподаткування, майнова відповідальність та мінімізація ризику. Фінансова діяльність суб'єктів господарювання без створення юридичної особи. Специфіка фінансової діяльності кооперативів та малих підприємств. Особливості фінансової діяльності господарських товариств: акціонерних товариств; товариств з обмеженою відповідальністю; товариств з додатковою відповідальністю; повних товариств; командитних товариств. Особливості фінансової діяльності спільних підприємств та суб'єктів господарювання заснованих нерезидентами. Фінансова діяльність державних підприємств. Особливості фінансової діяльності суб'єктів підприємництва інших організаційно- правових форм.

Базові концепції управління фінансовою діяльністю

Тема 3. Вартість грошей у часі та її використання у фінансових розрахунках

Сутність фактору часу в економіці. Чинники, що впливають на вартість грошей в часі.

Аннюітет та його види. Поняття майбутньої вартості грошей та методика її визначення.

Поняття теперішньої вартості грошей та методика її визначення.

Використання теперішньої вартості грошей в проведенні фінансових розрахунків: оцінка довічної ренти, оцінка неоднорідних грошових потоків, оцінка проміжних грошових потоків, рішення відносно ставки відсотка та періоду нарахувань

Ефективна ставка відсотка.