Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
№17 св скор варіант.doc
Скачиваний:
38
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
323.58 Кб
Скачать

2.2. Плач як спосіб зняття психоемоційного напруження

Ще не навчившись говорити, немовля досконало володіє мовою плачу. Правда, груднички плачуть без сліз. У малюків слізні залози функціонують з самого народження, але рідини вони виробляють небагато - її вистачає лише на зволоження очей і їх захист від інфекції. Ставши старшого віку, дитина вже вдається до справжніх сліз.

Нерідко дитячий плач не переслідує жодної мети, а свідчить про емоційне перевантаження та виснаження. Протягом дня у дитини, як і у будь-якої людини, накопичується напруга. І воно повинне знаходити вихід.

Один із способів зняття психоемоційного напруження - ниття, плач, ревіння. Досвідчені мами знають, що в кінці дня, перед сном маленькі діти нерідко починають вередувати. Тут важливо дати дитині поплакати. Таким чином, можна вважати ниття сигналом до завершення активної фази дня. Допоможіть дитині перейти в сонний стан.

Виділяють три основні типи видів сліз:

  • базальні — сльози, що безперервно виділяються сльозовим апаратом ока;

  • рефлекторні — сльози, викликані дією подразнення, наприклад під дією газу, наслідок забруднення (потрапляння в око чужорідних часточок) тощо;

  • психічні — зазвичай називають плачем, тобто сльози викликані психічним станом людини. Це найчастіше стрес, внаслідок негативних переживань, подеколи позитивних (сльози радості).

Сльози - це корисно чи ні?

Людина - єдине живе створіння, що плаче. Плач здається такою простою дією! Але тут багато нез-розумілого. Жінки плачуть більше чоловіків. Річ у біології? Чи в сентиментальності жінок? Або в величині носа, як припустив один антрополог? Чим менше носові ходи, тим менше сліз витікає через ніс. Наука мо-же тепер розрізняти фізіологічні - рефлекторні сльози, необхідні для зволоження й очищення очей (так «плачуть» ссавці), і емоційні сльози, що виникають, як правило, в печалі і радості. Здатність плакати з'являється в людини не відразу, а на 5 - 12 тижні після народження. Тобто наба-гато раніше сміху, що виникає приблизно в п'ять місяців. Багато вчених тепер вважають, що плач необхід-ний для гарного самопочуття. Антрополог Е. Монтегю вважає, що слізний механізм зміцнився в людини в процесі природного добору, допоміг тим, хто плакав, вижити. «Навіть безслізний крик немовляти, - зауважує він, - висушує мембрани слизової оболонки носа і горла, що дуже збільшує схильність у молодих особин впровадження бактерій і вірусів». Коли мембрани змочуються ферментом лізоцимом, який секретується слізними залоза-ми, їх захисні властивості збільшуються. Сльози заспокоюють, знешкоджують бактерії, поліпшують зір . Сльози також відіграють життєво важливу роль, змащуючи очне яблуко і очищаючи його від дратівливих речовин. До того ж, крім антибак-теріальних агентів в сльозах міститься кисень і живильні речовини для рогової оболонки ока, що не має власного кровопостачання. Вважається, що з приводу і без нього 2-3 рази на місяць плачуть 74% жінок і 20% чоловіків. Правда, останні ніколи не признаються в цій слабкості. Від болю плачуть 36% жінок і 25% чоловіків. Від любові і пов'язаних з нею переживань - 41% жінок і 22% чоловіків. Чому жінки більш охоче пускають сльозу? Вияв-ляється, справа не в мужності або жіночності, а в біохімії чоловічого та жіночого організмів. Слабка стать сльозливі через те, що в крові міститься гормон пролактин, який відповідає не тільки за вміння пускати сльозу, але і за вироблення молока під час годування грудьми. А чоловікам ковтати сльози заважає гормон тестостерон, що перешкоджає нагромадженню слізної рідини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]