Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 9.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

Тема 9. Аналіз виконання зведеного бюджету підприємства

1. Поняття системи контролю (моніторингу) виконання бюджету.

2. Центри відповідальності як первинні об’єкти системи внутрішнього контролю.

3. Контроль виконання бюджетів адміністрацією підприємства.

  1. Мета і алгоритм проведення план-факту аналізу виконання бюджету.

  2. Аналіз виконання операційного бюджету

  3. Аналіз виконання інвестиційного та фінансового бюджетів (самостійно).

  4. Формування управлінських висновків та розробка пріоритетів наступного бюджетного періоду.

1. Поняття системи контролю (моніторингу) виконання бюджету.

Система внутрішнього контролю виконання бюджету - це логічна структура формальних і/або неформальних процедур, призначена для аналізу й оцінки ефективності управління ресурсами, витратами, зобов'язаннями компанії протягом бюджетного періоду (періодичний моніторинг поточної діяльності, порівняння обсягів і витрат, перевірка відповідності бюджетним стандартам тощо):

Під цим розуміється:

поточне прийняття управлінських рішень на різних рівнях організаційної ієрархії, виходячи із критерію вибору оптимальних альтернатив у рамках установленого бюджетного завдання. Ця робота протягом усього бюджетного періоду проводиться структурними підрозділами - об'єктами планування (або, як їх ще називають, центрами відповідальності підприємства). Комплексна управлінська робота в даному напрямку передбачає:

надходження від центрів відповідальності (об'єктів планування) відповідним управлінським службам таким як планово-економічний відділ, фінансово-економічний відділ, управління капітальним будівництвом, відділом праці і заробітної плати, відповідної інформації про хід виконання бюджетного завдання;

аналіз поточної інформації про виконання бюджету управлінськими службами й підготовка рекомендацій вищому керівництву (першому віце-президентові по економіці або іншим посадовцям) щодо коригування оперативної діяльності в розрізі різних центрів відповідальності.

Таким чином, моніторинг виконання бюджету здійснюється одночасно:

самими підрозділами, відповідальними за виконання бюджетного завдання. У цьому випадку контроль поточних показників необхідний для самостійного коректування оперативної діяльності підрозділу з метою найкращого виконання бюджету;

управлінськими службами апарату управління, відповідальними за розробку тих або інших показників зведеного бюджету. Управлінські служби на основі аналізу поточної інформації розробляють рекомендації вищим посадовим особам компанії, відповідальним за бюджет для централізованого коригування оперативної діяльності підрозділів із ціллю найкращого виконання бюджетного завдання. Контроль виконання зведеного бюджету здійснюється різними управлінськими службами підприємства протягом усього бюджетного періоду (для короткострокового бюджету, як правило, протягом кварталу з помісячним підведенням проміжних підсумків).

Контроль за виконанням бюджету має “подвійний” характер. "Подвійний" контроль виконання бюджету (керівними службами й самими структурними підрозділами) здійснюється у відповідності зі статусом підрозділу як центрів відповідальності в рамках організаційної структури підприємства:

структурні підрозділи контролюють і приймають оперативні рішення в рамках бюджетного завдання за тими показниками, які входять у їхні повноваження. Зміна централізованих бюджетних показників підрозділами не допускається;

у проміжні звіти підрозділів контролюючої управлінської служби входять тільки контрольовані центром відповідальності показники (як централізовані, так і ті, що знаходяться в сфері повноважень підрозділу);

апарат управління підприємством має право коригування політики підрозділів тільки за централізованими показниками, що входять у бюджетне завдання. Вибір же методу у виконання бюджетного завдання належить до компетенції самого підрозділу.

Отже, два напрямки контролю виконання бюджету (управлінськими службами й структурними підрозділами) є складовими частинами єдиної системи "сквозного" внутрішнього контролю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]