Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 7.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
20.08.2019
Размер:
57.34 Кб
Скачать

Тема 7. Вплив на процеси бюджетування факторів невизначеності зовнішнього економічного середовища

  1. Основні фактори макрорівня, що мають вплив на діяльність підприємства і повинні враховуватися при проведенні бюджетування.

  2. Коригування бюджетів у зв’язку з очікуваними змінами в економічній ситуації.

  3. Ситуаційний аналіз в бюджетуванні.

  4. Визначення додаткових фінансових потреб підприємства

1. Основні фактори макрорівня, що мають вплив на діяльність підприємства і повинні враховуватися при проведенні бюджетування

Підприємство не представляє собою замкнену систему, оскільки працює у відкритому та динамічному економічному середовищі. Отже, на усі процеси, що відбуваються на підприємстві має вплив зовнішнє економічне середовище. Вплив менеджерів на зовнішнє економічне середовище відсутній або обмежений, але прогнозувати зміни в ньому і враховувати їх у фінансових планах необхідно.

Вплив на діяльність підприємства зовнішніх чинників часто ототожнюють з поняттям невизначеності і ризику. Про невизначеність кажуть у випадку відсутності чітких орієнтирів щодо ситуації. Ситуацію ризику пов’язують з можливістю проведення певних оцінок.

Фактори макроекономічного середовища, які матимуть вплив на фінансове планування та бюджетування можна ідентифікувати наступним чином.

Слабка і нестабільна економіка. Не можна вважати українську економіку достатньо сильною, оскільки останні події показали, що будь-які зміни в політикумі мають стрімкий негативний вплив на показник зростання ВВП. Справа в тому, що до 2004 року Україна мала високі темпи зростання ВВП. Але зростання мало екстенсивний характер і в основі його були сприятлива експортна кон’юнктура та дешеві імпортні енергоносії. В цей же час не було проведено необхідних широкомасштабних структурних перетворень. Тепер, коли енергоносії стрімко наближуються за своєю вартістю до світового рівня, під загрозою стала стабільна робота цілих галузей. Інший бік – велика залежність української економіки від експорту. Внутрішній ринок розвивається здебільшого за рахунок імпорту споживчих товарів, що також несе в собі ряд суттєвих ризиків.

Інфляція та підвищення витрат. Ці чинники об’єднані, тому що інфляція має безпосередній вплив на витратну політику підприємства і тому має значний вплив на операційний та фінансовий ризики, пов’язані з діяльністю підприємства. Зростання цін, наприклад, на енергоносії, ланцюгом відіб’ється на витратній політиці підприємства, оскільки усі контрагенти автоматично підвищать ціни на свої роботи та послуги. Збільшення собівартості виробництва призведе до зменшення прибутку, і відповідно на можливості підприємства нарощувати власний капітал за рахунок його реінвестування. Отже, наведені вище чинники одностайно представляють собою значну загрозу для діяльності будь-якого українського підприємства.

Зниження цін на сировину та матеріали на світових ринках. Цей чинник стосується українських гірничодобувних та хімічних підприємств, ціни на продукцію яких формуються на світових ринках. Наприклад, ціни на руду ведуть себе дуже нестабільно і в цьому звісно є чинник ризику. Нещодавно переважна більшість експертів вказували на те, що довгостроковий ціновий тренд має позитивне значення. Так, за останні п’ять років відбулося зростання цін в середньому на 40%. Така сама ситуація спостерігається на усіх сировинних ринках. Але на кінець 2006 року відбулося зниження цін на нафту до 10%, на кольорові метали в межах 15%. Отже, ціни на сировину також поводяться хаотично. Нещодавні повідомлення про відкриття нових покладів руди в Китаї та збільшення виробництва концентрату в цій країні можуть означати новий цикл падіння цін і на продукцію українського чормету. Отже, цінові коливання мають обов’язково враховуватися при складанні фінансових планів.

Конкурентна боротьба. Даний момент не можна ігнорувати в управлінні фінансовою, операційною та інвестиційною діяльністю підприємства. В Україні достатньо велика кількість виробників, які належать до різних фінансово-промислових груп, а отже, є конкурентами між собою. Інколи, в таких умовах, підприємства вдаються до демпінгу та інших елементів неякісної конкуренції. Можуть мати місце такі види ворожої поведінки конкурентів як промисловий шпіонаж, цінові змови з метою витіснення конкурентів з ринку, перекупівля фахівців і менеджерів. Зважаючи на те, що у українських підприємств ще не розроблено методів захисту від таких дій, конкуренти представляють собою значний ризик для діяльності підприємства.

Вартість фінансових ресурсів. Багато підприємств не мають можливості фінансувати діяльність виключно за рахунок власних коштів і їх діяльність об’єктивно залежить від ставок на кредитні ресурси. В розвинених країнах світу зміни в банківській ставці мають значний вплив на усі економічні процеси. Вартість кредиту залежить як від політики НБУ на кредитному ринку, так і від стану ресурсної бази комерційних банків. Очікувані зміни в відсоткових ставках також мають враховуватися при складанні бюджетів (особливо фінансового бюджету підприємства).

Коливання курсу. Коливання курсу валют має вплив на прибутковість підприємств, які займаються проведенням експортно-імпортних операцій. Валютна ситуація в Україні є дуже нестабільною. З одного боку має місце значний рівень розрахунків в валюті всередині країни. З іншого боку в 2005 та 2006 роках торгівельний баланс був дефіцитним. Думки експертів щодо майбутнього руху курсів розходяться кардинально (приблизно половина прогнозує девальвацію, решта ревальвацію).

Таким чином, вище наведено ряд факторів макрорівня, які впливають на розробку прогнозів діяльності підприємства і мають враховуватися при складанні його бюджетів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]