Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самост 4.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
83.97 Кб
Скачать
  1. Регулювання нормативів капіталу банківських установ

Відповідно до ЗУ «Про банки і банківську діяльність» з метою забезпечення економічних умов стійкого функціонування банківської системи та захисту інтересів вкладників і кредиторів комерційних банків НБУ встановлює для всіх комерційних банків обов’язкові економічні нормативи, особиве місце серед яких займають нормативи капіталу.

Дію економічних нормативів регламентує Інструкція НБУ «Про порядок регулювання діяльності банків в Україні». Вона побудована на основі вимог Базельського комітету за принципами, згрупованими за такими розділами:

– передумови ефективного банківського нагляду;

– ліцензування і структурування;

– пруденційні вимоги і регулятивні заходи;

– методи постійного банківського нагляду;

– інформативні вимоги;

– повноваження органів банківського нагляду;

– міжнародна банківська справа.

Контроль за дотриманням комерційними банками встановлених економічних нормативів здійснюється щоденно, за щоденними формами звітності та щомісячно, на підставі форм звітності за 1 число місяця.

До нормативів капіталу належать такі:

1. Норматив мінімального розміру регулятивного капіталу (Н1), який є обов’язковим для дотримання всіма банківськими установами і для діючих банків він не повинен бути меншим 114 489 тис. грн.

Національний банк залежно від економічного становища країни, стану світових фінансово-кредитних і валютних ринків та відповідно до змін курсу національної валюти може переглядати мінімальний розмір регулятивного капіталу. В разі значного підвищення значення нормативу мінімального розміру регулятивного капіталу для банків встановлюється перехідний період для нарощування капіталу згідно з розробленими банками програмами капіталізації.

У разі порушення комерційними банками нормативного розміру капіталу НБУ розглядає питання щодо відкликання таких пунктів ліцензії на виконання банківських операцій, як:

– ведення валютних рахунків клієнтів;

– здійснення неторговельних операцій банків;

– встановлення кореспондентських відносин з іноземними банками;

– робота через кореспондентські рахунки Головного управління НБУ або через кореспондентські рахунки уповноваженого банку;

– здійснення операцій за міжнародними торговельними розрахунками;

– операцій торгівлі іноземною валютою на внутрішньому валютному ринку;

– відкриття філій на території України та представництв банку за межами України.

2. Норматив адекватності регулятивного капіталу, або норматив платоспроможності (Н2), відображає здатність банку своєчасно і в повному обсязі розрахуватися за своїми зобов’язаннями, що випливають з торговельних, кредитних або інших операцій грошового характеру. Чим вище значення показника, тим більша частка ризику, що її беруть на себе власники банку; і навпаки: чим нижче значення показника, тим більша частка ризику, що її беруть на себе кредитори і вкладники банку.

Норматив адекватності регулятивного капіталу встановлюється для запобігання надмірному перекладанню банком кредитного ризику та ризику неповернення банківських активів на кредиторів і вкладників банку. Значення показника адекватності регулятивного капіталу визначається як співвідношення регулятивного капіталу банку до сумарних активів і певних позабалансових інструментів, зважених за ступенем кредитного ризику та зменшених на суму створених відповідних резервів за активними операціями і на суму забезпечення кредиту (вкладень у боргові цінні папери) безумовним зобов’язанням або грошовим покриттям у вигляді застави майнових прав.

3. Норматив співвідношення регулятивного капіталу до сукупних активів (Н3) відображає розмір регулятивного капіталу, необхідний для здійснення банком активних операцій.

Отже, за допомогою економічних нормативів діяльності банків в Україні можна забезпечувати стабільну діяльність банківського сектору економіки та своєчасне виконання ними зобов’язань перед вкладниками, а також запобігати неправильному розподілу ресурсів і втраті капіталу через ризики, характерні для банківської діяльності. Економічні нормативи є основою для пруденційного регулювання банків у нашій державі, а нормативи капіталу – найважливішими НБУ нормативами банку, оскільки вони характеризують його фінансову стійкість і здатність виконувати більшість економічних нормативів.

Література:

  1. Васюренко О.В. «Банківські операції» стор. 77-87

  2. Дзюблюк О.В. «Банківські операції» стор. 81-101

  3. Міщенко В.І. «Банківські операції» стор. 91-104

  4. Мороз А.М. «Банківські операції» стор. 41-48

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]