Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторне заняття № 5, 6.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
85.5 Кб
Скачать

Орієнтовна потреба у меблях різних груп, %

Група меблів

Зріст

учнів, см

Класи

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

А

до 130

95

70

40

15

-

-

-

-

-

-

-

-

Б

131 – 145

5

30

60

75

70

35

10

-

-

-

-

-

В

146 – 160

-

-

-

10

30

60

70

55

30

15

10

10

Г

161 – 175

-

-

-

-

-

5

20

40

60

70

70

70

Д

понад 175

-

-

-

-

-

-

-

5

10

15

20

20

При розсаджуванні учнів враховують стан здоров’я, зору, слуху, апарату руху та опори. Так, зниження гостроти зору – саджають на перші парти біля вікна; зниження гостроти слуху – перші, другі парти; схильність до захворювань на ангіну, ревматизм – подалі від вікон. Двічі на рік школярів, що сидять на крайніх рядах обов’язково міняють місцями (профілактика зору).

Інструктаж по виконанню лабораторної роботи.

Завдання 1. Проведіть гігієнічне обстеження шкільного обладнання класної кімнати. По результатам обстеження накресліть план-схему розташування шкільного обладнання у класній кімнаті, зробіть висновки про його відповідність типовим нормам, обґрунтуйте підбір і розташування шкільного обладнання відповідно до вікового цензу та зросту учнів.

Гігієнічне обстеження шкільного обладнання та навчальних посібників класної кімнати проводиться за наступним планом:

1. Оцінка форми шкільного приміщення (класної кімнати), вимірювання його довжини та ширини, розрахунок площі приміщення.

2. Оцінка наявності, кількості та розташування шкільного обладнання (парти, дошка, шафи, стіл учителя); вимірювання відстаней між елементами шкільного обладнання (між рядами парт, між крайніми рядами і стіною, між дошкою і першою партою тощо).

3. Оцінка елементів шкільної парти (наявність меблів різних груп, маркування, посадкових місць за партою; вимірювання висоти столу і стільця, диференціації, дистанції і глибини сидіння; оцінка матеріалу із якого виготовлена парта, кольору пофарбованих поверхонь, розташування кришки столу і стільця (паралельно підлозі чи під нахилом), наявності спинки на стільці, підставки для ніг, полиці для книг тощо).

4. Оцінка класної дошки (вказати розміри класної дошки (довжину, ширину, висоту розташування над підлогою), стаціонарна чи пересувна дошка, скільки робочих поверхонь має дошка (основні чи додаткові, однобічні чи двобічні, розсувні чи підйомні), в який колір пофарбовано робочі поверхні дошки, чи поверхня дошки матова, рівна, чи наявні на одній із робочих поверхонь дошки магнітні покриття, креслення, яким чином освітлена дошка, чи наявний лоток для крейди та губок.

Завдання 2. Проведіть гігієнічне обстеження елементів столу і стільця, робочої пози студента, який сидить поруч з вами. По результатам обстеження дайте фізіолого-гігєнічну характеристику робочої пози студента та рекомендації щодо корекції можливих порушень у стані його здоров’я.

Завдання 3. Вирішіть ситуаційні задачі, стосовно підбору меблів та специфіки розсаджування учнів у класі.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]