Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Адм-н. право самост-йна робота (заочники) 2011.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Прикарпатський національний університет

імені Василя Стефаника

Юридичний інститут

Кафедра конституційного,

міжнародного та адміністративного

права

Ославський М.І.

АДМІНІСТРАТИВНЕ ПРАВО УКРАЇНИ

Методичні рекомендації студентам

заочної форми навчання

спеціальності “Правознавство”

для виконання самостійної роботи

м. Івано-Франківськ

2011

Затверджено на засіданні кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права

( протокол № від 2011р.)

Затверджено на засіданні науково-методичної ради Юридичного інституту Прикарпатського національного університету

( протокол № від 2011р.)

Укладач: кандидат юридичних наук, доцент кафедри конституційного, міжнародного та адміністративного права Ославський Михайло Іванович.

Рецензенти:

Кандидат юридичних наук, доцент Кошеваров Вадим Петрович.

Кандидат економічних наук, професор Чучук Євген Петрович.

Загальні методичні вказівки

На сучасному етапі розвитку суспільства адміністративне право України є однією з провідних галузей українського публічного права, нормами якого регулюються суспільні відносини здебільшого управлінського характеру, що складаються переважно у сфері державного управління в процесі функціонування виконавчої влади, у сфері місцевого самоврядування, а також у процесі здійснення внутрішньо-управлінської діяльності інших державних формувань.

Адміністративне право є також однією з фундаментальних юридичних дисциплін, яка передбачає вивчення значного комплексу теоретичних положень та правових інститутів, великого масиву нормативно-правових актів, що містять адміністративно-правові норми і визначають правовий статус різних суб’єктів управлінських стосунків, а також широкого діапазону суспільних відносин управлінського характеру з урахуванням їх різнобічного адміністративно-правового регулювання.

У результаті опанування теоретичного і прикладного матеріалу в Загальній та Особливій частинах курсу цієї дисципліни майбутні фахівці повинні

  • знати:

  • зміст та особливості державного управління;

  • порядок здійснення державного управління, його функції, форми та методи управлінської діяльності;

  • особливості адміністративно-правового регулювання управлінських відносин;

  • систему та повноваження органів виконавчої влади та організацію, управління народним господарством, соціально-культурним й адміністративно-політичним будівництвом, а також міжгалузеве управління

  • вміти

  • порівнювати і аналізувати норми адміністративного законодавства;

  • тлумачити і застосовувати чинне адміністративне законодавство;

  • узагальнювати еколого-правову практику та робити відповідні висновки;

  • на основі адміністративного законодавства вирішувати практичні завдання;

  • виступати лектором з цікавої проблеми з даного курсу.

Найважливішими завданнями дисципліни є ознайомлення з правовими основами у сфері державного управління, з роллю і місцем адміністративного права в цій сфері; засвоєння поняття суб’єктів адміністративного права України, адміністративної відповідальності й адміністративного процесу, законності й дисципліни в державному управлінні; вивчення питання організаційно-правового регулювання в різних галузях на сучасному етапі, з ухилом на вивчення основ державного управління у сфері економіки (управління промисловістю, фінансами, зовнішньоекономічною, інвестиційною діяльністю, управління грошовим обігом і в системі оподаткування та ін.).

Для підготовки до вивчення навчального курсу адміністративного права України, виконання самостійної роботи рекомендуються наступні законодавчі акти, навчальні підручники та навчальні посібники:

  1. Авер‘янов В.Б., Бояринцева М.А., Кресіна І. А., Лук‘янець Д. М. Права громадян у сфері виконавчої влади: адміністративно – правове забезпечення реалізації та захисту / за заг. ред. В.Б.Авер‘янова. К: НВП “Видавництво “Наукова думка” НАН України”, 2007.

  2. Адміністративна юстиція України: проблеми теорії і практики. Настільна книга судді / За загальною редакцією О.М. Пасенюка. – К.: Істина, 2007.

  3. Адміністративне право України. Академічний курс: Підруч.: У двох томах: Том 1. Загальна частина / Ред.колегія: В.Б. Авер‘янов (голова) та ін. – К.: ТОВ “Видавництво “Юридична думка”. – 2007., Том 2. Особлива частина. К.: ТОВ “Видавництво “Юридична думка”. – 2007.

  4. Адміністративне право України: Підручник для юрид.вузів і фак. (за ред. проф. Битяка Ю.П.). – К., 2005.

  5. Административное право зарубежных стран: Учебник / Под ред. А.Н. Козырина и М.А. Шматовой. – М.: Спартак, 2003.

  6. Адміністративне процесуальне (судове) право України: Підручник / За заг. ред. С.В. Ківалова. – Одеса: Юридична література, 2007.

  7. Бандурка О.М, Тищенко М.М. Адміністративний процес: Підручник для вищих навчальних закладів. – К., 2001 (2002р.).

  8. Виконавча влада і адміністративне право (За заг.ред. В.Б. Авер’янова). – Київ: Видавничий Дім “Ін-Юре”, 2002.

  9. Галлиган Д., Полянский В.В., Старилов Ю.Н. Административное право: история развития и основные современные концепции. – М.: Юристъ, 2002.

  10. Дерець В.А. Органи виконавчої влади України та управлінські відносини. Монографія. – К.: ТОВ “Видавництво “Юридична думка”, 2007.

  11. Державне управління в Україні: Навчальний посібник / За заг. ред. докт. юрид. наук, проф. В.Б.Аверянова/. – К., 1999.

  12. Державне управління: проблеми адміністративно-правової теорії та практики / За заг. ред. проф. В.Б. Авер’янова. – К.: Факт, 2003.

  13. Державне управління: європейські стандарти, досвід та адміністративне права / Авер‘янов В.Б., Дерець В.А., Школик А.М. та ін., За заг. ред. Авер‘янова В.Б. – К.: Юстініан, 2007.

  14. Колпаков В.К., Кузьменко О.В. Адміністративне право України. Підручник. –К., 2003р.

  15. Мартьянов І.В., Ткач Г.Й. Адміністративне право України (схеми): Навчальний посібник для студ.юр.фак-тів. – Л., 2000.

  16. Основи адміністративного судочинства та адміністративного права / Навч. посібник / За заг. редакцією Куйбіди Р.О., Шишкіна В.І. – К.: Старий світ, 2006. – 576с.

  17. Перепелюк В.Г. Адміністративний процес. Загальна частина: Навчальний посібник. – Чернівці: Рута, 2003.

  18. Права громадян у сфері виконавчої влади: адміністративно-правове забезпечення реалізації та захисту (За заг. ред. В.Б. Авер‘янова). – К.: Наукова думка, 2007.

  19. Принцип верховенства права: проблеми теорії та практики: у двох книгах / За заг. ред. Ю.С. Шемшученка / Книга друга: Принцип верховенства права у дільності держави та в адміністративному праві. – К.: Конус-Ю, 2008.

  20. Публічна служба. Зарубіжний досвід та пропозиції для України / За заг. ред. Тимощука В.П., Школика А.М. – К.: Конус-Ю, 2007.

  21. Старилов Ю.Н. Курс общего административного права. В 3 т. – М.: Изд-во НОРМА, 2002.

  22. Старилов Ю.Н. Служебное право: Учебное пособие. - М.: БЕК, 1996.

  23. Тихомиров Ю.А. Курс административного права и процесса. – М.,1998.

  24. Цвєтков В.В. Демократія і державне управління: теорія, методологія, практика: Монографія. – К.: ТОВ “Видавництво “Юридична думка”, 2007.

  25. Школик А.М. Порівняльне адміністративне право: Навч. посібник для юридичних факультетів та факультетів міжнародних відносин. – Львів: ЗУКЦ, 2007.